Το ναυάγιο εντοπίστηκε σε απόσταση περίπου 50 μέτρων από την παραλία | Jose A Moya/Arqueomallornauta - Consell de Mallorca, Universitat de Barcelona, Universidad de Cádiz, Universitat de les Illes Balears
Επικαιρότητα

Μαγιόρκα: Ρωμαϊκό ναυάγιο σε βάθος μόλις… δύο μέτρων!

Οι αρχαιολόγοι έχουν την μοναδική ευκαιρία να ρίξουν μια ματιά στον 4ο αιώνα μ.Χ., χάρη σε ένα εύρημα που διατηρήθηκε σε εξαιρετική κατάσταση, παρότι βρισκόταν σε πολυσύχναστη τουριστική παραλία του μεγαλύτερου νησιού των Βαλεαρίδων
Protagon Team

Μια από τις πολυσύχναστες παραλίες στη Μαγιόρκα έκρυβε εδώ και 1.700 χρόνια έναν απίστευτο αρχαιολογικό θησαυρό, κυριολεκτικά κάτω από τα πόδια του λουόμενων.

Ενα ρωμαϊκό πλοίο βυθίστηκε εκεί μέσα στη θύελλα. Πιθανόν έκανε μια στάση στο ταξίδι του από τη Ισπανία προς την Ιταλία. Μετέφερε εκατοντάδες αμφορείς με κρασί, ελιές, ελαιόλαδο και γάρο, την σάλτσα από ψάρια που αγαπούσαν πολύ οι αρχαίοι.

Μέχρι και πριν από ένα μήνα ήταν σκεπασμένο από την άμμο σε νερά που έχουν βάθος μόλις δύο μέτρα, σε απόσταση 50 μέτρα από την παραλία.

Το άθικτο ναυάγιο του Σες Φοντανέλες μελετούν τώρα αρχαιολόγοι από τρία ισπανικά πανεπιστήμια, αναφέρει ο Guardian. Πάνω από 300 αμφορείς και άλλα αντικείμενα έχουν έλθει στην επιφάνεια, πλουτίζοντας τις γνώσεις μας για την Μεσόγειο του 4ου αιώνα, αλλά και την καθημερινότητα των ναυτών. Εκτός από τα αγγεία, οι αρχαιολόγοι έχουν βρει ένα δερμάτινο παπούτσι, άλλο ένα φτιαγμένο από σχοινί, ένα σκεύος μαγειρικής, ένα λυχνάρι και ένα τρυπάνι μαραγκού.

Ο σκελετός του ρωμαϊκού σκαρί άντεξε για 1700 μέτρα στο βυθό! | Jose A Moya/Arqueomallornauta – Consell de Mallorca, Universitat de Barcelona, Universidad de Cádiz, Universitat de les Illes Balears

Το σκάφος, που έχει 12 μέτρα μήκος και 5 έως 6 πλάτος, φάνηκε μέσα από την άμμο πριν από τρία χρόνια, όταν μια καλοκαιρινή θύελλα ανατάραξε τον βυθό του κόλπου. Φήμες ότι κάτι υπήρχε εκεί κυκλοφορούσαν από τη δεκαετία του ’50, πάντως.

Οι τοπικές Αρχές δραστηριοποιήθηκαν αμέσως, δίνοντας την άδεια για μια πλήρη ανασκαφή, καθώς από μια σωστική (που ολοκληρώνεται πιο γρήγορα) δεν θα μπορούσαν να πάρουν όλες τις λεπτομέρειες που ήθελαν.

Σε κάθε περίπτωση τα ναυάγια με παρόμοιο φορτίο είναι πολύ σπάνια στη δυτική Μεσόγειο.

Οι Βαλεαρίδες ήταν στα ρωμαϊκά χρόνια σημαντικός σταθμός για τα ταξίδια από την Ιβηρική στην Ιταλία, ενώ οι πόλεις τους είχαν πολιτικές ελίτ που συνδέονταν με εκείνες στις πόλεις της ιβηρικής ενδοχώρας όπως η Καρθαγένη και η Ταραγόνα.

Οι αμφορείς περιείχαν λάδι και κρασί | Jose A Moya/Arqueomallornauta – Consell de Mallorca, Universitat de Barcelona, Universidad de Cádiz, Universitat de les Illes Balears
Σπάνια ευρήματα

Οι αρχαιολόγοι είναι ενθουσιασμένοι για το πώς η άμμος διατήρησε τόσο καλά τα οργανικά υλικά, σφραγίζοντας τα από το οξυγόνο. Ακόμη και το ξύλο είναι σε άριστη κατάσταση, λένε και τονίζουν ακόμη ότι πρόκειται για μοναδικό δείγμα πλήρους σκάφους που σώζεται από τα ρωμαϊκά χρόνια, τουλάχιστον όσον αφορά την Ισπανία.

Οι αμφορείς, προσθέτουν οι αρχαιολόγοι, διατηρούν τις ζωγραφιές που έδειχναν ακόμη και μικρά υπολείμματα από το περιεχόμενό τους, αυτό. Δεν έχουν βρεθεί πάντως λείψανα των ναυτών, οι οποίοι είτε κατέφυγαν έγκαιρα στη στεριά είτε πνίγηκαν και παρασύρθηκαν από τα κύματα μακριά από το ναυάγιο. Αυτά που άφησαν, πάντως, διηγούνται μια πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία. Στα λυχνάρια, για παράδειγμα, υπάρχουν σύμβολα της Αρτεμης, ενώ σε κάποιους από τους αμφορείς υπάρχουν χριστιανικά σύμβολα. Ενα δείγμα ανεκτικότητας που την επέτασσε το χρήμα και το εμπόριο, λένε οι αρχαιολόγοι.

Παράλληλα με την ανάσυρση των ευρημάτων γίνονται σκέψεις για το πώς θα ανασυρθεί και θα διατηρηθεί ολόκληρο το πλοίο. Εξάλλου, ένα τέτοιο εύρημα που μπορεί να εντοπίσει ένας αρχαιολόγος μια φορά στη ζωή του αξίζει να γίνει γνωστό σε όλους.