Συνάντηση με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, είχε την Τετάρτη ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος ανέφερε ότι το μείζον ζήτημα του Κυπριακού μπορεί να λυθεί μονομερώς, με την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων και την αναγνώριση του διεθνούς δικαίου. Επίσης, έκανε λόγο για λύση στη βάση της μίας κυριαρχίας, χωρίς κατοχικά στρατεύματα στο νησί.
«Στηρίζουμε σταθερά την εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό. Μία λύση στην κατεύθυνση της μίας κυριαρχίας, χωρίς κατοχικά τουρκικά στρατεύματα και κατάργηση του αναχρονιστικού πολιτεύματος. Αποτελεί», συνέχισε ο Πρωθυπουργός, «πρωταρχικό εθνικό στόχο, όχι μόνο για τον Ελληνισμό, αλλά και την Ευρώπη. Οπως τόνισα και χθες, παρουσία του Μπαράκ Ομπάμα, το Κυπριακό δεν είναι ένα διμερές πρόβλημα, αλλά ένα διεθνές πρόβλημα, που ξεκίνησε από την εισβολή των τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο.
»Ενημερώθηκα από τον κ. Αναστασιάδη για τις εξελίξεις. Ειδικότερα, για τη συζήτηση που έγινε την προηγούμενη εβδομάδα για το εδαφικό, καθώς και τα υπόλοιπα θέματα. Οι συνομιλίες θα συνεχιστούν στην Ελβετία, όπου ο πρόεδρος και εμείς μαζί του, όπως ευελπιστούμε, θα επιδιώξουμε μία λύση. Θέλω να επαναλάβω ότι η Ελλάδα στηρίζει τη μεγάλη προσπάθεια και θα καταβάλει κάθε στήριξη και θα ενθαρρύνει τις προσπάθειες του κυπριακού λαού. Δίκαιη λύση του Κυπριακού θα είναι προς όφελος όλων, τόσο των Ελληνοκυπρίων, όσο και των Τουρκοκυπρίων.
»Η Ελλάδα εμπλέκεται και θα εμπλακεί ενεργά στο διεθνές ζήτημα της ασφάλειας. Το ζήτημα αυτό μπορεί να διευθετηθεί σε μονομερές πλαίσιο, με την πλήρη αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από το νησί. Χρειάζεται ψυχραιμία, ενότητα και αποφασιστικότητα. Ο στόχος δεν είναι άλλος από μία ελεύθερη και ενωμένη Κύπρο», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.
Τι δήλωσε ο Νίκος Αναστασιάδης
«Μία βιώσιμη και λειτουργική λύση θα είναι προς όφελος όλων. Είχαμε μία δημιουργική συζήτηση. Μας απασχόλησαν το εδαφικό και οι προοπτικές, με στόχο να ανοίξουν τα επόμενα θέματα και να ξεπεραστούν οι διαφορές. Δεν μπορεί σε ευρωπαϊκό κράτος να υπάρχουν στρατεύματα κατοχής. Με τη στήριξη της Ελλάδας, θα προωθήσουμε τη λύση που δεν είναι άλλη, από τη δημιουργία ενός ενιαίου κράτους, με τη διασφάλιση των απαραιτήτων δικαιωμάτων που απολαμβάνουν όλοι οι ευρωπαίοι πολίτες.
Θέλω να πιστεύω ότι και η άλλη πλευρά θα επιδείξει κατανόηση και διάθεση, ώστε να καταλήξουμε σε συμφωνία. Ηταν μία δημόσια εκδήλωση πραγματικής συμπαράστασης από τις επαφές που είχατε με τον Μπαράκ Ομπάμα».
Συνάντηση Κυριάκου Μητσοτάκη-Αναστασιάδη
Το Κυπριακό βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, το βράδυ της Τετάρτης.
Οπως γνωστοποίησε η ΝΔ, ο κ. Αναστασιάδης ενημέρωσε τον κ. Μητσοτάκη για τις τελευταίες εξελίξεις στις διακοινοτικές συνομιλίες για την επίλυση του Κυπριακού.
Από πλευράς του, ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε την αμέριστη στήριξή του στις προσπάθειες της κυπριακής κυβέρνησης για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού.
Δηλώσεις Προκόπη Παυλόπουλου: «Κόκκινες γραμμές οι εγγυήσεις και τα στρατεύματα κατοχής»
«Δεν νοείται κυριαρχία εφόσον υπάρχουν εγγυήσεις και στρατεύματα κατοχής», δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος στον κύπριο ομόλογό του Νίκο Αναστασιάδη, κατά τη διάρκεια της συνάντησης των δύο ανδρών για το Κυπριακό, το βράδυ της Τετάρτης.
Ο κ. Παυλόπουλος επεσήμανε ότι η Ελλάδα στέκεται δίπλα στο πλευρό της Κύπρου στον «μαραθώνιο» των συνομιλιών και υπογράμμισε ότι είναι αδιανόητο να υπάρξει οποιαδήποτε λύση που δεν σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και το Ευρωπαϊκό θεσμικό κεκτημένο.
«Αυτό αφορά και τη νομική προσωπικότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας και το θέμα της ιθαγένειας αλλά κυρίως το θέμα της κυριαρχίας. Γιατί η κυριαρχία πρέπει να είναι πλήρης και κατά το Ευρωπαϊκό Δίκαιο. Αυτή η κυριαρχία δεν νοείται εφόσον υπάρχουν εγγυήσεις και, πολύ περισσότερο, εφόσον υπάρχουν στρατεύματα κατοχής», συμπλήρωσε και έκανε λόγο για κόκκινες γραμμές που απορρέουν από το Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο.
«Οποιαδήποτε λύση του Κυπριακού που δεν θα σεβόταν το θεσμικό κεκτημένο της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα ήταν ένα εξαιρετικά αρνητικό προηγούμενο και για την ίδια την Ε.Ε.», συμπλήρωσε. Παράλληλα, κάλεσε την ΕΕ να αναλάβει και τις δικές της ευθύνες.
Από την πλευρά του, ο κύπριος πρόεδρος ευχαρίστησε τον κ. Παυλόπουλο «για την αμέριστη, την άδολη, την από πάσης άποψης στήριξη του αγώνα που ο κυπριακός Ελληνισμός αλλά και ο κυπριακός λαός, δεν εξαιρώ τους Τουρκοκύπριους, καταβάλει προκειμένου να απαλλαγούν από την κατοχή και να δημιουργήσουν συνθήκες πραγματικά ειρηνικής συμβίωσης».
Διαβεβαίωσε επίσης ότι «μιλούμε για ένα κράτος με μία αληθινή προσωπικότητα, με μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια με κατοχυρωμένα τα ανθρώπινα δικαιώματα». Διευκρίνισε όμως «τα πάντα εξαρτώνται από την απάλειψη αναχρονιστικών εγγυήσεων ή ρόλου που μπορεί να διαδραματίσει μία δύναμη σε ένα ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος». Οπως εξήγησε ο κ. Αναστασιάδης, πρόκειται για μια κρίσιμη φάση και θα συνεχιστεί την Κυριακή ο διάλογος που αναφέρεται στο εδαφικό. Εκανε επιπλέον λόγο για σημαντικές συγκλίσεις και εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει μια κατάληξη και στο εδαφικό, κάτι που ενδεχομένως θα οδηγήσει σε μια πολυμερή διάσκεψη.