Ο Ανδρέας Λοβέρδος πριν από την έναρξη της συζήτησης στην Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής | ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
Επικαιρότητα

Λοβέρδος: «Καταψήφιση της Συμφωνίας ή “παρών” δεν συνάδουν με τα συμφέροντα της χώρας»

Ο τομεάρχης Εξωτερικών του Κινήματος Αλλαγής ξεκαθάρισε ότι το κόμμα του θα ψηφίσει την ιστορική συμφωνία Ελλάδας - Γαλλίας. «Παρά το γεγονός ότι θα θέλαμε να είναι πολύ καλύτερη, η σύναψή της αποτελεί ένα ισχυρό όπλο για τη χώρα», τόνισε
Protagon Team

Υπάρχει και αυτή η αντιπολίτευση. Την υπερψήφιση από το Κίνημα Αλλαγής της ιστορικής ελληνογαλλικής στρατηγικής συμφωνίας προανήγγειλε ο εισηγητής του κόμματος, Ανδρέας Λοβέρδος, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής την Τρίτη, τονίζοντας ότι «παρά το γεγονός ότι θα θέλαμε να είναι πολύ καλύτερη, η σύναψή της αποτελεί ένα ισχυρό όπλο για τη χώρα».

«Είμαστε υπέρ της ενδυνάμωσης της ελληνογαλλικής συνεργασίας και της αποτρεπτικής δυνατότητας της χώρας μας. Δεν είναι η καλύτερη συμφωνία που θα μπορούσε να είναι, όπως για παράδειγμα στο σημείο που αφορά τη ρήτρα αμοιβαιότητας. Θα την θέλαμε καλύτερη. Ωστόσο, πρέπει όλα τα κόμματα, σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές, να ζυγίσουμε και να σταθμίσουμε καλά τα πράγματα και να βάλουμε πάνω από όλα το εθνικό συμφέρον. Η καταψήφιση της συμφωνίας ή το “παρών” δεν αποτελούν στάση που συνάδει με τα συμφέροντα της χώρας. Σίγουρα η συμφωνία έχει προβλήματα. Όμως η στάθμιση θετικών και αρνητικών γέρνει ολοφάνερα στη σημασία υπέρ τού “ναι”, γιατί η συμφωνία υπηρετεί με τρόπο σοβαρό τα εθνικά συμφέροντα της χώρας», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Λοβέρδος.

Ο εισηγητής του ΚΙΝΑΛ τόνισε ακόμα ότι «πρέπει να είμαστε προσεκτικοί όταν μιλάμε για αμυντική συμφωνία, γιατί στην ΕΕ υπάρχει η ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής και καλό είναι να μην την αμφισβητούμε».

«Είναι σημαντικό να υπάρχουν διμερείς σχέσεις, ειδικά με Γαλλία, αλλά δεν πρέπει να αποδυναμώσουμε την υποχρέωση όλων των κρατών-μελών της ΕΕ να συνδράμουν σε ένα άλλο κράτος αν δεχθεί επίθεση».

Τέλος, ο κ. Λοβέρδος, έθεσε το ζήτημα μη συμμετοχής των ελληνικών ναυπηγείων στο κατασκευαστικό έργο των φρεγατών, υπογραμμίζοντας ότι αυτό είναι μια παράλειψη της συμφωνίας, καθώς θα έδινε την ευκαιρία να ενισχυθεί η ελληνική αμυντική βιομηχανία.