| George Vitsaras / SOOC
Επικαιρότητα

Lockdown και τον Δεκέμβριο «βλέπει» ο Σταϊκούρας

Ο υπουργός Οικονομικών μίλησε για το τι θα ισχύει με τις αποζημιώσεις ειδικού σκοπού και τις αναστολές εργασίας και τον επόμενο μήνα –ενώ η υφιστάμενη καραντίνα λήγει θεωρητικά 30 Νοεμβρίου. Υπολόγισε δε την ύφεση πάνω από το 10%
Protagon Team

Η συνέντευξη του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα στον ΑΝΤ1 το πρωί της Πέμπτης είχε ειδήσεις.

Για το θέμα των επιταγών, που και πάλι βρίσκονται στον αέρα με την οικονομία παγωμένη, είπε ότι «θα νομοθετήσουμε άμεσα, τις επόμενες ημέρες», προαναγγέλλοντας ότι «θα υπάρξει τροπολογία με αυτά που ανακοινώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα και κάποιες πρόσθετες διατάξεις».

Για τα τέλη κυκλοφορίας, είπε ότι αναμένεται να αναρτηθούν τις επόμενες ημέρες και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να δοθεί παράταση στην πληρωμή τους. «Θα σταλούν από την ΑΑΔΕ, θα δούμε όμως πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση και θα δούμε πώς θα βοηθήσουμε την κοινωνία», είπε ενώ έκανε λόγο και για παράταση του μειωμένου ΦΠΑ στις μάσκες, φέρνοντας το παράδειγμα της Ισπανίας, όπου μειώθηκε στο 4% από το 21%.

Για τους μακροχρόνια ανέργους που μένουν εκτός έκτακτης υποστήριξης, είπε ότι για την επιδότησή τους «πρέπει να υπάρξει συσχέτιση με τον κορονοϊό, γιατί έτσι δίνει χρήματα η Ευρωπαϊκή Ενωση». Και προσέθεσε: «Μας έχει προβληματίσει το κομμάτι των ανέργων που ήταν από πριν… Αυτήν τη στιγμή ισχύει ό,τι ανακοινώσαμε την προηγούμενη εβδομάδα». Και έφερε παραδείγματα από άλλα ευρωπαϊκά κράτη, λέγοντας ότι «είμαστε πολύ καλύτερα από άλλες χώρες». Είπε συγκεκριμένα ότι «προσπάθησα να δω τι γίνεται με τους εργαζόμενους στις άλλες χώρες. Πρώτον, υπάρχουν χώρες, όπως το Βέλγιο, που δίνουν επίδομα μόνο σε αυτούς που είναι σε αναστολή. Δεύτερον, υπάρχουν χώρες που δίνουν επίδομα μόνο σε ημιεργασία, ενώ στην Ελλάδα κάποιοι από όσους δούλευαν ημιεργασία, παίρνουν περισσότερα από όταν δούλευαν. Τρίτον, έχουμε σκοπό τη διατήρηση της θέσης εργασίας, ενώ άλλες χώρες όχι. Τέταρτον, χώρες αναλαμβάνουν το μισό ποσοστό, το υπόλοιπο το αναλαμβάνει ο εργοδότης».

Αλλά αυτό που ίσως είχε μεγαλύτερο, πολιτικό, ενδιαφέρον ήταν η αναφορά του για την αποζημίωση ειδικού σκοπού και για το τι θα ισχύει τον Δεκέμβριο. Αρχικά αναφέρθηκε στο δώρο των Χριστουγέννων, για το οποίο δήλωσε ότι γίνεται προσπάθεια από το υπουργείο Εργασίας προκειμένου να καταβληθεί το ταχύτερο δυνατό, καθώς το Δημόσιο συμμετέχει στη χρηματοδότησή του. Μένει να ξεκαθαριστεί αν η κάλυψη από την πλευρά του κράτους θα πραγματοποιηθεί με βάση τον ονομαστικό μισθό ή με βάση τα 534 ευρώ της αποζημίωσης ειδικού σκοπού. Η αποζημίωση ειδικού σκοπού που θα δίνεται στους εργαζόμενους των οποίων οι συμβάσεις θα τεθούν σε αναστολή τον Δεκέμβριο ή οποιαδήποτε άλλη περίοδο συνεχιστεί το lockdown, θα υπολογίζεται πλέον με βάση τα 800 ευρώ και όχι τα 534 ευρώ. Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, η αποζημίωση ειδικού σκοπού πλέον, όταν χρειάζεται, θα υπολογίζεται σε μηνιαία βάση με 800 ευρώ και στη συνέχεια θα καταβάλλεται αναλογικά (δηλαδή με 26,60 ευρω την ημέρα) για την όποια περίοδο οι εργαζόμενοι τίθενται σε καθεστώς αναστολής σύμβασης. Σε κάθε περίπτωση, το ότι ο υπουργός Οικονομικών συζητάει για τον Δεκέμβριο, όταν τυπικά το εθνικό lockdown που έχει ανακοινωθεί από τον Πρωθυπουργό ισχύει ως τις 30 Νοεμβρίου, είναι ένα δείγμα ότι στην κυβέρνηση προετοιμάζονται ξεκάθαρα για παράταση της καραντίνας και στις πρώτες εβδομάδες του επόμενου μήνα.

Τι σημαίνουν όλα αυτά για την εθνική οικονομία; Ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι η ύφεση εφέτος θα κινηθεί γύρω στο 10%, λίγο πάνω από το συγκεκριμένο ποσοστό, ενώ για το 2021 η ανάκαμψη υπολογίζεται γύρω στο 5%. Προέβλεψε ότι το χρέος θα ξεπεράσει τα 200% του ΑΕΠ, αλλά θα παραμένει, όπως είπε, βιώσιμο.

«Οποιοσδήποτε περιορισμός έχει δυσμενείς επιπτώσεις στην οικονομία», εξήγησε προσθέτοντας ότι «όσο περισσότεροι είναι οι περιορισμοί, τόσο μεγαλύτερο είναι το κόστος». Με βάση τις υπάρχουσες εκτιμήσεις, ανέφερε, «ένα γενικευμένο lockdown στοίχισε στην πραγματική οικονομία 2,5%- 3% του ΑΕΠ τον μήνα». Δήλωσε ότι «αντέχουμε να καλύψουμε, γι’ αυτό χτίζουμε ταμειακά διαθέσιμα» και πρόσθεσε πως «τα περισσότερα διαθέσιμα “χτίστηκαν” τον τελευταίο χρόνο και διατέθηκαν στην ελληνική κοινωνία. Είμαστε εδώ να στηρίξουμε την ελληνική κοινωνία, για όσο περισσότερο χρόνο γίνεται».