Από τα χείλη του κυβερνητικού εκπροσώπου διαλύθηκαν την Παρασκευή και οι τελευταίες ελπίδες για άρση του lockdown στις αρχές Δεκεμβρίου. Δεν είναι ρεαλιστικό να αρθεί, είπε ο κ. Πέτσας μιλώντας στην ΕΡΤ, αρνούμενος ότι καλλιεργήθηκαν τέτοιες προσδοκίες.
«Αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι δεν είναι ρεαλιστικός στόχος να αρχίσουμε να χαλαρώνουμε ή να επανέλθει ένα κομμάτι της οικονομίας σε μια κανονικότητα από την 1η Δεκεμβρίου», ανέφερε ο συγκεκριμένα ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης και έσπευσε να συμπληρώσει ότι «ποτέ δεν μιλήσαμε για συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, αλλά λέγαμε για φάσεις σταδιακής επανόδου σε μιας μορφής κανονικότητα μέσα στον Δεκέμβριο».
Και αυτό, όπως εξήγησε, διότι, δυστυχώς, η πρώτη εβδομάδα του lockdown, κύλησε «μάλλον χαλαρά».
Οπως χαλαρή δείχνει να είναι η συμπεριφορά πολλών (εδώ), ακόμα και στη Θεσσαλονίκη, όπου «βράζει» ο κορονοϊός, με εκατοντάδες κρούσματα, διασωληνώσεις και θανάτους ασθενών COVID-19 σε καθημερινή βάση.
Στη διαπίστωση αυτή προέβη και ο ίδιος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στη συνέντευξή του στην ΕΡΤ1: Στη Βόρεια Ελλάδα τα κρούσματα επιμένουν σε υψηλά επίπεδα, παρά το γεγονός ότι πάρα πολλές περιοχές ήταν στο «κόκκινο», εδώ και αρκετές εβδομάδες, πριν από την εφαρμογή του καθολικού lockdown, παρατήρησε, κάτι που σημαίνει ότι «δυστυχώς, υπήρξε μια χαλάρωση, η οποία τροφοδότησε για ένα ικανό χρονικό διάστημα τα κρούσματα και δεν είδαμε τόσο γρήγορα την επιπέδωση της καμπύλης, όπως περίμεναν οι ειδικοί μας».
«Τα μέτρα στη Θεσσαλονίκη έχουν ληφθεί εδώ και αρκετές εβδομάδες. Θυμίζω ότι στο “κόκκινο” έχει μπει η Θεσσαλονίκη από τις 29 Οκτωβρίου. Υπήρχαν άλλες περιοχές της Βορείου Ελλάδος, όπως η Κοζάνη και η Καστοριά, που ήταν στο “κόκκινο” ήδη από τα μέσα Οκτωβρίου. Άρα, ελήφθησαν πολλά μέτρα που συστήνουν οι ειδικοί να εφαρμοστούν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, όπως η μάσκα. Υπήρξε όμως μία γενικότερη χαλάρωση και ένας εφησυχασμός που οδήγησαν ξαφνικά σε ένα μεγάλο κύμα το οποίο πήγαινε να γίνει τσουνάμι. Γι’ αυτό πήραμε την απόφαση για το lockdown», σημείωσε μεταξύ άλλων.
«Αυτό που βλέπουμε τώρα, με τα χθεσινά και προχθεσινά στοιχεία, είναι ότι υπάρχει μια καλύτερη κατάσταση, ενδεχομένως, στη Θεσσαλονίκη, η οποία όμως δεν προχωρά τόσο γρήγορα στην αποκλιμάκωση. Θα εξακολουθήσουμε να έχουμε πίεση και την επόμενη εβδομάδα», προέβλεψε ο κ. Πέτσας και πρόσθεσε ότι περί τα μέσα της επόμενης εβδομάδας θα εξεταστεί ποιος πρέπει να είναι ο σχεδιασμός για τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων.
Σε αυτή τη φάση ωστόσο, υπογράμμισε, πρέπει όλοι να δώσουμε τη μάχη να περιορίσουμε τον κορονοϊό.
Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Πέτσας χαρακτήρισε άκαιρη τη συζήτηση περί χρονοδιαγραμμάτων εν μέσω μάχης: «Εχουμε πει πολλές φορές και έχουμε δώσει μία ορατότητα σε όλους τους παράγοντες της αγοράς ότι ξεκινάμε από το πεδίο το οποίο έχει χαμηλότερο επιδημιολογικό φορτίο, όπως είναι τα σχολεία, μετά το λιανεμπόριο και μετά τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, όπως είναι η εστίαση. Χρονοδιάγραμμα δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή, γιατί επικεντρωνόμαστε στη μάχη», επανέλαβε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Στο ίδιο μήκος κύματος και η δήλωση του υπουργού Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκου, που χαρακτήρισε λάθος να μετράμε αντίστροφα για τα Χριστούγεννα με 60 νεκρούς την ημέρα, συνιστώντας σε όλους να είναι φειδωλοί στις εκτιμήσεις τους αναφορικά με τη λήξη του lockdown.
Aυστηρότερο lockdown, αντί για άρση του, συνέστησε με τη σειρά του ο καθηγητής και μέλος της Επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος. «Πρέπει το lockdown να γίνει πιο αυστηρό, όπως στην Κίνα. Στη Γουχάν έβγαινε μία φορά την εβδομάδα ένας άνθρωπος να πάει να ψωνίσει στο σούπερ μάρκετ. Αυτό πρέπει να γίνει και στην Ελλάδα. Να κλείσουν οι επιχειρήσεις και να λειτουργούμε κάθε μέρα σαν να είναι Κυριακή», είπε, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι «ένα lockdown τύπου Γουχάν, για δύο εβδομάδες, θα μπορούσε να αποσυμφορήσει την κατάσταση και να ανακόψει τη μετάδοση του ιού». Διαφορετικά, τόνισε, «αν συνεχίσουμε έτσι, θα θρηνήσουμε θύματα που δεν όφειλαν να πεθάνουν, με την έννοια ότι δεν θα μπορούν να νοσηλευτούν».