Προς το παρόν στην Αττική παραμένουν τα βασικά μέτρα προστασίας για τις μετακινήσεις εκτός σπιτιού | Alexandros Michailidis /SOOC
Επικαιρότητα

Lockdown: Ερχεται η σειρά της Αθήνας;

Πόσο μακριά είναι η πρωτεύουσα από ένα δεύτερο οδυνηρό lockdown; Ερωτηθείς εάν το μοντέλο Σερρών - Θεσσαλονίκης θα έχει συνέχεια, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος περιορίστηκε σε ένα «μακάρι να μη χρειαστεί» και επανέλαβε πως είναι στο χέρι όλων μας
Γιάννης Δεβετζόγλου

Θεσσαλονίκη και Σέρρες μπήκαν τελικά στον μονόδρομο του καθολικού lockdown και πλέον μένει να αποδειχθεί αν την ίδια τύχη θα έχει και η Αθήνα.

Πόσο μακριά όμως είναι η πρωτεύουσα από ένα δεύτερο οδυνηρό lockdown;

Οπως αναφέρουν στο Protagon αρμόδια στελέχη της κυβέρνησης, το επιδημιολογικό φορτίο δείχνει να έχει σταθεροποιηθεί, ενώ και τα νέα μέτρα που θα ισχύσουν από την Τρίτη, εκτιμάται ότι θα συμβάλλουν στον καλύτερο έλεγχο της κατάστασης. Ο κίνδυνος ωστόσο παραμένει, καθώς η Αττική ενδέχεται να επιβαρυνθεί υγειονομικά από άλλες περιοχές της Ελλάδας.

Και αυτό διότι όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα από τη Θεσσαλονίκη ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλας, στο σχέδιο εκτάκτου ανάγκης που έχει τεθεί σε εφαρμογή για τη Θεσσαλονίκη, προβλέπονται και διακομιδές ασθενών σε νοσοκομεία άλλων νομών (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής).

Για τις διακομιδές θα πρέπει να επιλεγούν νομοί που έχουν τη δυνατότητα να νοσηλεύσουν ασθενείς με Covid-19.

Ηδη από την Παρασκευή, όπως ενημέρωσε ο καθηγητής, Σωτήρης Τσιόδρας,  στη Δυτική Μακεδονία η πληρότητα των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) ήταν στο 100%.

Στην Ηπειρο μπορεί η πληρότητα να είναι μόλις στο 40%, όμως η κατάσταση με τον αυξημένο αριθμό κρουσμάτων κορονοϊού στα Ιωάννινα, δεν δίνει περιθώρια για διακομιδή ασθενών από τη Θεσσαλονίκη.

Η Αττική μπορεί να έχει 61% πληρότητα σε ΜΕΘ, έχει όμως περισσότερες κλίνες, άρα δεν αποκλείεται να δεχθεί ασθενείς από άλλους νομούς. Σε μία ενδεχόμενη αύξηση της πληρότητας έστω και κατά 15%, το lockdown στην Αττική ίσως και να είναι αναπόφευκτο.

Συγκοινωνούντα δοχεία

Κάτι που σημαίνει ότι δεν είναι μόνο οι εκρήξεις του αριθμού νέων κρουσμάτων που θέτουν σε επιφυλακή και τελικά σε lockdown μία περιοχή, αλλά και άλλοι αστάθμητοι παράγοντες, όπως είναι η μεταφορά ασθενών από νομό σε νομό.

Ο χάρτης υγειονομικής προστασίας της χώρας τη Δευτέρα. Κόκκινη θα βαφτεί την Τρίτη και η Μαγνησία

Επιπλέον, οι περιφέρειες της χώρας, όπως φαίνεται και στον χάρτη υγειονομικής προστασίας, λειτουργούν σαν συγκοινωνούντα δοχεία, όσον αφορά τη μετάδοση του κορονοϊού.

Ο μη περιορισμός της κυκλοφορίας από περιφέρεια είναι φυσιολογικό να αυξάνει καθημερινά των αριθμό των νέων κρουσμάτων σε περιοχές με λιγότερα κρούσματα.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Δράμας, η οποία λόγω γειτνίασης με τις Σέρρες, μέσα σε επτά ημέρες είδε τα κρούσματά της να πολλαπλασιάζονται και μπήκε επίσης στην κατηγορία αυξημένου κινδύνου και έγινε «κόκκινη».

Και αυτό διότι οι πολίτες δεν σταματούν να μετακινούνται, είτε για δουλειά είτε τα Σαββατοκύριακα για διασκέδαση στις περιοχές όπου ισχύουν λιγότερα μέτρα.

Αύξηση ελέγχων στην Αττική

Ερωτηθείς στο briefing της Δευτέρας «εάν το μοντέλο Σερρών – Θεσσαλονίκης θα έχει συνέχεια και σε άλλες περιοχές», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος περιορίστηκε σε ένα «μακάρι να μη χρειαστεί» και επανέλαβε ότι είναι στο χέρι όλων μας.

Ειδικά για την Αττική, είπε ότι εμφανίζει σταδιακή αύξηση κρουσμάτων, αλλά όχι εκθετική, όπως συνέβη στη Βόρεια Ελλάδα.

«Παρακολουθούμε κάθε μέρα τις εξελίξεις. Αν δούμε ότι πάει να δημιουργηθεί περαιτέρω πίεση, θα δράσουμε πάλι γρήγορα και προληπτικά πριν φτάσει το σύστημα υγείας να δοκιμαστεί», συμπλήρωσε.

Σε έτερη ερώτηση για το πόσο κοντά ή μακριά είναι η Αττική από το ενδεχόμενο να περάσει στο «γκρίζο» επίπεδο του καθολικού lockdown, επανέλαβε ότι δεν είναι ιδιαίτερη η επιδημιολογική επιβάρυνση στην Αττική.

«Δεν εφησυχάζουμε. Οπου υπάρχουν μητροπολιτικά κέντρα, είναι εύκολο να αυξηθούν τα κρούσματα. Σημασία έχει να ελέγχουμε την εφαρμογή των μέτρων», επεσήμανε, διαβεβαιώνοντας ότι «κόκκινη γραμμή είναι η προστασία της δημόσιας υγείας και θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να την προστατεύσουμε».

Πάντως, οι λοιμωξιολόγοι τις επόμενες ημέρες θα παρακολουθούν με κάθε λεπτομέρεια την πορεία της πανδημίας στην Αττική, ώστε να διαπιστώσουν εάν η επιδημιολογική καμπύλη έχει καθοδική πορεία μετά τα μέτρα ή όχι.

Αλλωστε, πολλοί εκτιμούν ότι τις επόμενες ημέρες θα υπάρχει αύξηση των κρουσμάτων πριν αρχίσει η πτώση, καθώς η καθολική χρήση μάσκας παντού δεν φάνηκε να έχει το αποτέλεσμα που αναμενόταν.