Μπήκαμε στην έβδομη εβδομάδα του πολέμου στην Ουκρανία. Και καθώς οι Ρώσοι έχουν αποχωρήσει από την περιοχή του Κιέβου, το πεδίο της μάχης έχει μεταφερθεί μακριά: στα ανατολικά αλλά και στην οικονομία, καθώς οι νέες κυρώσεις κατά ρωσικών τραπεζών πλήττουν τώρα ακόμα και μέλη της οικογένειας του ρώσου προέδρου Πούτιν. Την ίδια ώρα, οι μαρτυρίες για τα όσα άφησαν πίσω τους οι ρώσοι στρατιώτες συνεχίζουν να συγκλονίζουν.
♦ Οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό
22:29 Αύξηση των μέτρων ασφαλείας για τον υπουργό Εξωτερικών, Λουίτζι Ντι Μάιο αποφάσισαν οι ιταλικές αστυνομικές Αρχές. Αιτία της απόφασης αυτής, οι απειλές που ο Ντι Μάιο δέχθηκε πρόσφατα, μέσω διαδικτύου, από υποστηρικτές του Βλαντίμιρ Πούτιν επειδή ο επικεφαλής της ιταλικής διπλωματίας με την στάση και τις δηλώσεις του τάχθηκε ανοικτά υπέρ της Ουκρανίας και του λαού της.
21:47 Την απαγόρευση εισόδου στη Ρωσία σε 228 Αυστραλούς και 130 Νεοζηλανδούς πολιτικούς, μεταξύ των οποίων οι πρωθυπουργοί Σκοτ Μόρισον και Τζασίντα Αρντερν, αντίστοιχα, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο, απαντώντας σε αντίστοιχα μέτρα που έλαβαν οι δύο χώρες μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Στις σχετικές ανακοινώσεις του το υπουργείο Εξωτερικών κατηγορεί τις δυο χώρες για «εχθρικές ενέργειες» απέναντι στη Ρωσία.
20:54 Το Κρεμλίνο εξέφρασε τη λύπη του για την αποπομπή της Ρωσίας από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, προειδοποιώντας ότι η Μόσχα σκοπεύει «να συνεχίσει να προασπίζεται τα συμφέροντά της με όλα τα νόμιμα μέσα».
«Λυπούμαστε και θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τα συμφέροντά μας με όλα τα νόμιμα μέσα και να τα αιτιολογούμε» είπε ο εκπρόσωπος του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, ο Ντμίτρι Πεσκόφ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο βρετανικό τηλεοπτικό κανάλι Sky News.
19:30 Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, μιλώντας στο SkyNews είπε: «Η Μαριούπολη πρόκειται να απελευθερωθεί από τα εθνικιστικά τάγματα και ελπίζουμε ότι θα συμβεί νωρίτερα παρά αργότερα στην επιχείρηση».
Επανέλαβε τον ρωσικό ισχυρισμό ότι η βομβιστική επίθεση στο μαιευτήριο στη Μαριούπολη που προκάλεσε διεθνή οργή ήταν «ψεύτικη».
Πρόσθεσε ότι η κατάσταση στην Μπούτσα, όπου σκοτώθηκαν τουλάχιστον 300 άνθρωποι, «είναι ένα καλά σκηνοθετημένο πρόσχημα, τίποτα άλλο».
! 18:59 Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ προχώρησε σε ψηφοφορία μετά από αίτημα δυτικών χωρών να ανασταλεί η συμμετοχή της Ρωσίας στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων λόγω της εισβολής της Μόσχας στην Ουκρανία.
Η εξέλιξη αυτή έρχεται αφότου οι χώρες της G7 καταδίκασαν το μακελειό στην Μπούκα από τα στρατεύματα της Μόσχας.
Περισσότερα εδώ.
18:50 «Αυτή την πενταετία έχει αλλάξει η εμπιστοσύνη που έχουν οι Έλληνες με τον εαυτό τους, αλλά και η εμπιστοσύνη που απολαμβάνει η χώρα από τις ΗΠΑ», δήλωσε ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ στο πλαίσιο του 7ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών. Μάλιστα, εκτίμησε ότι με το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία, ο ρόλος της Ελλάδας θα είναι ιδιαίτερα αναβαθμισμένος στο ΝΑΤΟ.
17:56 Η Ερευνητική Επιτροπή της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι ο ουκρανικός στρατός εκτόξευσε τουλάχιστον τρεις πυραύλους από την Ουκρανία σε μια αποθήκη πυρομαχικών κοντά στη νότια ρωσική πόλη Μπέλγκοροντ στις 29 Μαρτίου, τραυματίζοντας οκτώ ρώσους πολίτες και καταστρέφοντας μια αποθήκη, μετέδωσε το πρακτορείο TASS.
17:17 Η έρευνα για τις συνθήκες θανάτου των ανθρώπων που φορούσαν πολιτικά και βρέθηκαν νεκροί στην Μπούτσα μετά την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων είναι «το επόμενο στάδιο», ανέφερε σήμερα ένα υψηλόβαθμο στέλεχος του ΟΗΕ που επισκέφθηκε αυτήν την πόλη, κοντά στο Κίεβο.
«Ο κόσμος είναι ήδη βαθύτατα σοκαρισμένος», είπε ο Μάρτιν Γκρίφιθς, αναπληρωτής γενικός γραμματέας, αρμόδιος για τις Ανθρωπιστικές Υποθέσεις, μιλώντας σε ένα μέλος του δημοτικού συμβουλίου της Μπούτσα. Διαβεβαίωσε ότι «το επόμενο στάδιο είναι η διεξαγωγή μιας έρευνας».
15:26 Οι ερχόμενες ημέρες θα είναι για τους αμάχους της ανατολικής Ουκρανίας «η τελευταία ευκαιρία» να εκκενώσουν την περιοχή, προειδοποίησαν οι τοπικές αρχές με φόντο τους φόβους για μεγάλη επίθεση του ρωσικού στρατού.
«Οι ερχόμενες ημέρες είναι ίσως η τελευταία ευκαιρία για αναχώρηση. Ολες οι ελεύθερες πόλεις της περιοχής του Λουγκάνσκ βρίσκονται υπό τα πυρά του εχθρού», προειδοποίησε στο Facebook o κυβερνήτης της περιοχής, Σεργκέι Γκαϊντάι, λέγοντας πως οι Ρώσοι «αποκόπτουν όλες τις πιθανές οδούς εξόδου».
«Μην διστάσετε να φύγετε», είπε και πρόσθεσε ότι η κατάσταση στη Ρούμπιζνε και την Ποπάσνα, δύο πόλεις της περιφέρειας του Λουγκάνσκ, «επιδεινώνεται. «Η απομάκρυνση των αμάχων είναι περίπλοκη» και [δεν υπάρχει ένα νοσοκομείο στην περιοχή που να παραμένει αλώβητο. Θα βγάλουμε τους ανθρώπους με λεωφορεία μέχρι την τελευταία ημέρα, μέχρι οι Ρώσοι να εξαπολύσουν επίθεση», τόνισε.
14:42 Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ομάδας των 7 (G7) καταδίκασαν τις φρικαλεότητες που διαπράττονται από τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις στην Ουκρανία και δήλωσαν ότι οι υπεύθυνοι θα πρέπει να λογοδοτήσουν.
«Εμείς, οι υπουργοί Εξωτερικών των G7…και ο ύπατος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης καταδικάζουμε με τους αυστηρότερους όρους τις φρικαλεότητες που διαπράχθηκαν από τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις στην Μπούτσα και σε πολλές άλλες ουκρανικές πόλεις», αναφέρεται σε κοινό ανακοινωθέν.
14:32 Ο Μπόρις Τζόνσον χαρακτήρισε τις καταγγελλόμενες επιθέσεις των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων εις βάρος αμάχων στην Ουκρανία «συστηματική σφαγή» αθώων ανθρώπων.
«Νομίζω ότι οι άνθρωποι που παρακολουθούν τι συμβαίνει στην Ουκρανία μπορούν να δουν ότι αυτό είναι ένα είδος συστηματικής σφαγής αθώων πολιτών», είπε ο βρετανός πρωθυπουργός.
!! 13:22 Η γερμανική υπηρεσία πληροφοριών υπέκλεψε μηνύματα ασυρμάτου από ρωσικές στρατιωτικές πηγές, στα οποία γίνεται αναφορά σε φόνους αμάχων στην ουκρανική πόλη Μπούτσα, ανέφερε το γερμανικό Der Spiegel.
Σύμφωνα με το περιοδικό, η υπηρεσία παρουσίασε τα ευρήματά της στην Μπούντεσταγκ. Το περιοδικό δεν αναφέρει πηγή για την πληροφορία αυτή.
Κατά το Der Spiegel, τα μηνύματα ασυρμάτου αντιστοιχούν σε γνωστούς θανάτους. Σε ένα απ’ αυτά που υποκλάπηκαν, ένας στρατιώτης αναφέρει ότι πυροβόλησε κάποιον που έκανε ποδήλατο. Ένα πτώμα έχει φωτογραφιστεί να κείτεται δίπλα σε ένα ποδήλατο.
13:00 Στο Κίεβο θα μεταβεί την Παρασκευή η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Εκπρόσωπος του Βολοντίμιρ Ζελένσκι επιβεβαίωσε πως ο ουκρανός πρόεδρος θα έχει συνομιλίες αύριο Παρασκευή με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας.
Ο Σεργκίι Νικοφόροβ είπε ότι δεν θα ανακοινωθούν άλλες λεπτομέρειες για τις συνομιλίες για λόγους ασφαλείας.
Εκπρόσωπος της ΕΕ είχε δηλώσει την Τρίτη ότι και ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Τζοζέπ Μπορέλ επίσης θα μεταβεί στο Κίεβο αυτή την εβδομάδα.
12:26 «Ελληνικέ λαέ καλημέρα σας (…) “Ελευθερία ή Θάνατος” έλεγαν οι δικοί σας επαναστάτες αυτό λέμε και εμείς σήμερα». Ετσι ξεκίνησε την ομιλία του ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, μέσω τηλεσύνδεσης, στη Βουλή των Ελλήνων κάνοντας εκτενείς αναφορές στους ιστορικούς δεσμούς και στη μαρτυρική Μαριούπολη ζητώντας τη δημιουργία μιας νέας «Φιλικής Εταιρείας» για να σωθεί η ελληνική Ομογένεια και η Ουκρανία.
Στην ομιλία του, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι έδωσε και τον λόγο σε δύο μαχητές, ένας εκ των οποίων δήλωσε ότι ανήκει στο Τάγμα Αζόφ, προκαλώντας αντιδράσεις των μελών του κοινοβουλίου.
→Διαβάστε περισσότερα εδώ
12:07 Με την προσφώνηση από τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, Κωνσταντίνο Τασούλα, ξεκίνησε η ειδική συνεδρίαση του ελληνικού κοινοβουλίου στο οποίο προγραμματίστηκε να απευθύνει διάγγελμα ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Παρούσα στην ομιλία Ζελένσκι στην Εθνική Αντιπροσωπεία ήταν και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.
10:52 Την έλλειψη ηθικού των ρώσων στρατιωτών επεσήμανε το βρετανικό υπουργείο Αμυνας στην τακτική ημερήσια ενημέρωση για την κατάσταση στην Ουκρανία.
Οπως σημειώθηκε, παρά την αναδιάταξη των δυνάμεων και τη βελτίωση της επιμελιτείας ώστε να συνεχιστούν οι επιχειρήσεις στην περιοχή του Ντονμπάς στα ανατολικά της Ουκρανίας, οι ρωσικές δυνάμεις είναι πιθανό να συνεχίσουν να αντιμετωπίσουν προβλήματα χαμηλού ηθικού αλλά και ελλείψεις σε προμήθειες και προσωπικό.
10:47 Τη διερεύνηση εγκλημάτων πολέμου στη Μαριούπολη θα ζητήσει η Ελλάδα από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, προσερχόμενος στη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες.
Ειδικότερα, ο κ. Δένδιας δήλωσε:
«Η Ελλάδα θα ζητήσει από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης να διερευνήσει εγκλήματα πολέμου που διενεργήθηκαν στη Μαριούπολη. Η Ελλάδα έχει ειδικό ενδιαφέρον για τη Μαριούπολη, λόγω της ελληνικής κοινότητας άνω των 100.000 ατόμων εκεί. Πέραν αυτού, θα ζητήσω από τους ομολόγους μου στη Συμμαχία να κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν να βοηθήσουν την Ουκρανία και να προστατεύσουν την Οδησσό, ούτως ώστε η Οδησσός να μην έχει τη μοίρα της Μαριούπολης».
10:39 Το ΝΑΤΟ έχει ευθύνη να προστατεύσει και να υπερασπιστεί όλους τους συμμάχους, «γι’ αυτό από την εισβολή στην Ουκρανία έχουμε ενισχύσει την παρουσία στην ανατολική πτέρυγα»: αυτό ανέφερε ο γενικός γραμματέας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ προσερχόμενος στην Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του NATO στις Βρυξέλλες.
«Διαβεβαιώνουμε ότι δεν υπάρχει χώρος για παρανόηση, λάθος υπολογισμούς στη Μόσχα σχετικά με την ετοιμότητά μας να προστατεύσουμε και να υπερασπιστούμε όλους τους συμμάχους», σημείωσε ο νορβηγός αξιωματούχος.
Παράλληλα ανέφερε ότι οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ έχουν παράσχει στήριξη στην Ουκρανία για πολλά χρόνια εκπαιδεύοντας δεκάδες χιλιάδες ουκρανικά στρατεύματα και τώρα παρέχουν εξοπλισμό, ενώ συμπλήρωσε ότι υπάρχει άμεση ανάγκη για επιπλέον στήριξη της Ουκρανίας.
Η Ουκρανία δεν είναι μέλος του NATO. Είναι όμως μέλη οι τρεις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες της Βαλτικής, η Λετονία, η Λιθουανία και η Εσθονία. Οπως είναι και η Ρουμανία και η Πολωνία.
10:03 Η ΕΕ ενδέχεται να συμφωνήσει ένα πέμπτο πακέτο κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας, στο οποίο θα περιλαμβάνεται εμπάργκο στις εισαγωγές άνθρακα, ήδη από σήμερα ή αύριο: αυτό δήλωσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Τζοζέπ Μπορέλ.
«Ίσως σήμερα το απόγευμα ή αύριο, το αργότερο», δήλωσε ο Μπορέλ σε δημοσιογράφους προσερχόμενος στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών των χωρών μελών του ΝΑΤΟ.
09:57 Η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ αποκάλυψε ότι προσκάλεσε τους ομολόγους της των χωρών του ΝΑΤΟ σε ένα άτυπο συνέδριο στο Βερολίνο τον Μάιο προκειμένου να συντονίσουν την απάντησή τους στον πόλεμο στην Ουκρανία.
09:34 Η Ουκρανία θα συνεχίσει να επιμένει να επιβληθεί πλήρες εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, δήλωσε ο Εξωτερικών της χώρας, Ντμίτρο Κουλέμπα, προσερχόμενος στη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, στην οποία θα πάρει μέρος.
Παράλληλα, επανέλαβε το αίτημα του Κιέβου να αποκλειστούν όλες οι ρωσικές τράπεζες από το σύστημα SWIFT, καθώς και να υπάρξει διαβεβαίωση ότι όλα τα λιμάνια θα κλείσουν για τα ρωσικά πλοία και τα ρωσικά αγαθά.
Ο Ντμίτρο Κουλέμπα σχολίασε πάντως ότι πριν από μία εβδομάδα οι κυρώσεις ήταν «πολύ πιο αδύναμες».
Ερωτηθείς για τη στάση της Γερμανίας, σημείωσε ότι «έκανε ένα επαναστατικό βήμα στην αλλαγή της θέσης της από το να μη συμφωνεί να παρέχει όπλα στο να επιτρέψει ορισμένες προμήθειες». Ωστόσο, προσέθεσε πως θα μπορούσε να κάνει περισσότερα και ότι πλέον υπάρχει συνεργασία με την γερμανική κυβέρνηση στην παροχή επιπλέον εξοπλισμού.
«Το ζήτημα που με απασχολεί περισσότερο είναι η διάρκεια των διαδικασιών και της λήψης αποφάσεων στο Βερολίνο. Διότι το Βερολίνο έχει χρόνο, ενώ το Κίεβο δεν έχει» υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας.
«Η ατζέντα μου είναι απλή, περιλαμβάνει μόνο τρία πράγματα: όπλα, όπλα και όπλα» είπε χαρακτηριστικά.
«Είμαστε πεπεισμένοι ότι ο καλύτερος τρόπος για να βοηθηθεί η Ουκρανία είναι να της παρασχεθεί ό,τι είναι απαραίτητο για να νικήσει τον ρωσικό στρατό», επέμεινε ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας.
08:22 Οι δύο κόρες του προέδρου της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν βρίσκονται εμμέσως πλην σαφώς στο στόχαστρο των αμερικανικών κυρώσεων, οι οποίες επιβλήθηκαν σε δύο μεγάλες ρωσικές τράπεζες από τις ΗΠΑ.
Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών κατονόμασε τις δύο γυναίκες, την Καταρίνα Τιχόνοβα, «ηγετικό στέλεχος εταιρείας τεχνολογίας που υποστηρίζει (…) τη ρωσική αμυντική βιομηχανία» και τη Μαρία Βορόντσοβα, επικεφαλής προγράμματος γενετικής έρευνας που χρηματοδοτείται από το ρωσικό κράτος και «επιβλέπεται προσωπικά» από τον πρόεδρο Πούτιν.
Σύμφωνα με ανώτερο αμερικανό αξιωματούχο, η Ουάσιγκτον είναι πεπεισμένη ότι «τα περιουσιακά στοιχεία» του Βλαντίμιρ Πούτιν είναι «κρυμμένα» και έχουν περαστεί στα ονόματα «μελών της οικογένειάς του».
Οπως ανέφεραν οι Financial Times, εκτός από την Καταρίνα Τιχόνοβα και τη Μαρία Βορόντσοβα, κυρώσεις επιβλήθηκαν κατά της συζύγου και της κόρης του Σεργκέι Λαβρόφ, υπουργού Εξωτερικών, κατά του Ντμίτρι Μεντβέντεφ και του πρωθυπουργού Μιχαήλ Μισούστιν.
07:16 Η Ρωσία δεν θα μπορέσει να αποσείσει τις ευθύνες της για τον μεγάλο αριθμό αμάχων Ουκρανών που σκοτώθηκαν στον πόλεμο, διαβεβαίωσε ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
«Γνωρίζουμε ήδη ότι υπάρχουν χιλιάδες αγνοούμενοι», ανέφερε στο διάγγελμά του, προσθέτοντας πως θεωρεί ότι μόνο δύο σενάρια υπάρχουν για την τύχη τους: είτε απελάθηκαν στη Ρωσία ή σκοτώθηκαν.
Σύμφωνα με τον αρχηγό του ουκρανικού κράτους, η Μόσχα άλλαξε τακτική μετά τη διεθνή κατακραυγή για τα εκατοντάδες πτώματα που βρέθηκαν στην Μπούτσα, προάστιο του Κιέβου που ανακαταλήφθηκε πρόσφατα από ουκρανικές δυνάμεις.
Κατ’ αυτόν, τα ρωσικά στρατεύματα φροντίζουν να απομακρύνουν πλέον πτώματα αμάχων που σκοτώνονται σε δρόμους και υπόγεια. Ωστόσο, ο κ. Ζελένσκι πρόσθεσε ότι θα γίνουν έρευνες, θα αξιοποιηθούν δορυφορικές φωτογραφίες και αυτόπτες μάρτυρες για να εξακριβωθεί η τύχη των εξαφανισθέντων.
06:35 Ο Πούτιν δεν έχει επιτύχει ούτε έναν από τους στρατηγικούς στόχους του και έχει καταλάβει ένα μικρό μόλις μέρος περιοχών με πληθυσμών: αυτό έκρινε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου Τζον Κίρμπι.
Το σχόλιο του αμερικανού αξιωματούχου καταγράφηκε μετά τις αναφορές άλλων παραγόντων του υπουργείου Αμυνας που αποκάλυψαν ότι με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία και τη διαβαθμισμένη πληροφόρηση που έχουν οι ΗΠΑ, τουλάχιστον 24.000 ρώσοι στρατιώτες έχουν ολοκληρώσει την αποχώρησή τους από την περιοχή του Κιέβου, που αρχικά ήταν ο βασικός στόχος της Μόσχας.
Ο φόβος ότι αυτές οι δυνάμεις θα ανασυνταχθούν και θα επιχειρήσουν μια άλλη στρατιωτική επιχείρηση εντός της Ουκρανίας παραμένει πάντως.
«Η απειλή μιας εισβολής στο Κίεβο έχει απομακρυνθεί προς το παρόν, αλλά δεν είναι σαφές ποιοι είναι οι μακροπρόθεσμοι στόχοι τους», ανέφερε αξιωματούχος του Πενταγώνου, μιλώντας ανώνυμα.
06:00 Τα πρωτοσέλιδα του βρετανικού Τύπου την Πέμπτη.
→ Η Daily Telegraph φιλοξενεί τη μαρτυρία μιας Ουκρανής στα περίχωρα του Κιέβου: «Τι είναι αυτός ο λάκκος;» ρώτησα. Μου είπαν: «Είναι ένας τάφος για εσένα».
→ Οι Times αποκαλύπτουν ότι η Βρετανία θα στείλει θωρακισμένα οχήματα στην Ουκρανία για να βοηθήσει το Κίεβο.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, το βρετανικό υπουργείο Αμυνας εξετάζει την αποστολή οχημάτων περιπολίας τύπου Mastif ή Jackal. Από τα οχήματα που θα αποσταλούν θα έχει αφαιρεθεί ο «ευαίσθητος» εξοπλισμός που φέρουν για τη χρήση τους από τις ένοπλες δυνάμεις της Βρετανίας, ενώ βρετανοί στρατιώτες θα αναπτυχθούν σε μία γειτονική χώρα της Ουκρανίας για την πραγματοποίηση της σχετικής εκπαίδευσης, όπως ανέφεραν οι Times, με την εφημερίδα να επικαλείται μία αμυντική πηγή.
→ Οι Financial Times γράφουν για τις νέες κυρώσεις που επέβαλε η Δύση στις ρωσικές τράπεζες, φιλοξενώντας παράλληλα τη φωτογραφία του πάπα Φραγκίσκου με την ουκρανική σημαία.
Όπως σημειώνουν οι FT, με τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στην Alfa-Bank και τη Sbermpank, πλήττονται και οι οικογένειες του Βλαντίμιρ Πούτιν και του Σεργκέι Λαβρόφ.
04:59 Οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν από την κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν εναντίον δύο από τις μεγαλύτερες ρωσικές τράπεζες αποτελούν «απευθείας χτύπημα στον ρωσικό πληθυσμό», στους «απλούς πολίτες», δήλωσε ο Ανατόλι Αντόνοφ, ο πρεσβευτής της Ρωσίας στις ΗΠΑ, μετέδωσε το ρωσικό δημόσιο πρακτορείο ειδήσεων TASS.
Αναφερόταν στις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Sberbank, στην οποία αναλογεί περίπου το ένα τρίτο των καταθέσεων στη Ρωσία, και στην Alfa-Bank, τον τέταρτο μεγαλύτερο πιστωτικό θεσμό της χώρας, από την Ουάσινγκτον σε αντίποινα για τη ρωσική στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία την 24η Φεβρουαρίου.
04:10 Εντεκα πτώματα βρέθηκαν σε χώρο στάθμευσης στο Χοστομέλ, προάστιο του Κιέβου, ανέφερε χθες το βράδυ στην ηλεκτρονική έκδοσή της η εφημερίδα Ουκραΐνσκα Πράβντα, επικαλούμενη ανάρτηση του πρώην υπουργού Εξωτερικών Αρσέν Αβάκοφ.
Τα θύματα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, είναι άμαχοι που σκοτώθηκαν από ρώσους στρατιώτες.
Οι πληροφορίες αυτές ήταν αδύνατον να επαληθευτούν με ανεξάρτητο τρόπο.
Το Χοστομέλ, βορειοδυτικά της πρωτεύουσας, βρίσκεται κοντά σε αεροδρόμιο στρατηγικής σημασίας όπου δόθηκαν σφοδρές μάχες, ήδη από την έναρξη της εισβολής του στρατού της Ρωσίας την 24η Φεβρουαρίου. Οι περισσότεροι από τους 16.000 κατοίκους του τράπηκαν σε φυγή.
!! 03:25 Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι αξίωσε οι δυτικοί πολιτικοί να συμφωνήσουν το ταχύτερο στην επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, υποστηρίζοντας ότι η καθυστέρηση του μέτρου στοιχίζει σε Ουκρανούς τη ζωή τους.
Σε διάγγελμά του που μεταφορτώθηκε σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης τις πρώτες πρωινές ώρες, ο επικεφαλής του ουκρανικού κράτους είπε ακόμη πως θα συνεχίσει να επιμένει η Ρωσία να αποκλειστεί εντελώς από το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πριν από έξι εβδομάδες ανάγκασε πάνω από 4 εκατομμύρια ανθρώπους να εγκαταλείψουν τη χώρα, κατέστρεψε πόλεις και έχει χιλιάδες θύματα, νεκρούς και τραυματίες.
Σύμφωνα με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, η Μόσχα βγάζει τόσο πολλά χρήματα από τις εξαγωγές αργού που δεν θεωρεί πως χρειάζεται να διαπραγματευτεί σοβαρά την αποκατάσταση της ειρήνης. Κάλεσε τον «δημοκρατικό κόσμο» να επιβάλει αμέσως εμπάργκο.
«Ορισμένοι πολιτικοί ακόμα δεν μπορούν να αποφασίσουν να περιορίσουν τη ροή των πετροδολαρίων και των πετροευρώ στη Ρωσία για να μη θέσουν σε κίνδυνο τις οικονομίες τους», είπε ο Ζελένσκι, διαβεβαιώνοντας πάντως ότι αναμένει ότι όντως θα επιβληθεί εμπάργκο.
«Το μόνο ερώτημα είναι πόσους ακόμη Ουκρανούς, άνδρες και γυναίκες, θα πρέπει να σκοτώσει ο ρωσικός στρατός, ώστε εσείς, ορισμένοι πολιτικοί –ξέρουμε ποιοι είστε–, να βρείτε μέσα σας κάποια αποφασιστικότητα», πρόσθεσε.
02:30 Η μικρή πόλη Λόσοβα, στην περιφέρεια του Χαρκόβου, στην ανατολική Ουκρανία, υφίσταται βομβαρδισμό με πυραύλους από τις ρωσικές δυνάμεις, ανέφεραν αξιωματούχοι.
Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν πληροφορίες για απώλειες, σύμφωνα με ανάρτηση του δημάρχου Σερχίι Ζελένσκι στην πλατφόρμα Telegram.
Δεν είναι σαφές ποιοι ακριβώς είναι οι στόχοι του βομβαρδισμού του ρωσικού στρατού.
Πριν από τρεις ημέρες, ο δήμαρχος παρότρυνε τους κατοίκους να εγκαταλείψουν την πόλη περίπου 55.000 κατοίκων. Σύμφωνα με ουκρανικά ΜΜΕ, έφυγαν περίπου 10.000 τις προηγούμενες 48 ώρες.
00:01 Ο Μάριο Ντράγκι, πρωθυπουργός της Ιταλίας, αναφέρθηκε στις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία και στην οικονομική και ενεργειακή προοπτική της Ιταλίας.
«Είναι σαφές ότι ο πόλεμος μείωσε τις προοπτικές ανάπτυξης. Υπάρχει η αρνητική επίπτωση της αύξησης της τιμής της ενέργειας, αλλά και η μείωση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών. Θα κάνουμε, όμως, ό,τι χρειάζεται για να στηρίξουμε τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά», τόνισε ο Ιταλός πρωθυπουργός.
Ο τεχνοκράτης πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι στη φάση αυτή δεν βρίσκεται στο τραπέζι των συζητήσεων η επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό φυσικό αέριο και ούτε ενδεχόμενη μειωμένη παροχή ενέργειας σε σπίτια και επιχειρήσεις. Παράλληλα, ο Ντράγκι υπογράμμισε:
«Αν η ΕΕ μας προτείνει εμπάργκο επί του ρωσικού φυσικού αερίου, είμαστε πρόθυμοι να την ακολουθήσουμε. Επιθυμούμε τα μέσα εκείνα που μπορούν να οδηγήσουν, με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο, στην ειρήνη. Διερωτόμαστε αν μπορούμε να ανταλλάξουμε την τιμή του φυσικού αερίου με την ειρήνη. “Προτιμούμε την ειρήνη ή να έχουμε αναμμένο κλιματιστικό;” Αυτή είναι η ερώτηση που πρέπει να θέσουμε στον εαυτό μας».
⊕ Διαβάστε: Η 42η ημέρα του πολέμου, όπως συνέβη