Διαδηλώσεις, ταραχές και επεισόδια έχουν ξεσπάσει εδώ και εβδομάδες στο Λίβανο εν μέσω γενικευμένης πείνας του πληθυσμού – μια τραγική κατάσταση η οποία ολοένα και επιδεινώνεται την ώρα που το μεσανατολικό κράτος ετοιμάζεται να κηρύξει πτώχευση.
Μέχρι και οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας κατέβηκαν στους δρόμους διαμαρτυρόμενες ότι κοντεύουν να… πεθάνουν από ασιτία.
«Δεν έχουμε πλέον κρέας να ταΐσουμε τους στρατιώτες μας», έλεγαν υψηλόβαθμα στελέχη του λιβανέζικου υπουργείου Αμυνας, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για την κατάσταση που θα επικρατεί σε λίγες ημέρες μέσα στους στρατώνες.
Και καθώς η κυβέρνηση υπολογίζει την συνδρομή των ενόπλων δυνάμεων στην διάλυση διαδηλώσεων ή επικίνδυνων για το κοινωνικό σύνολο καταστάσεων, εύλογα δημιουργείται το ερώτημα «θα επιλέξει η λιβανέζικη κυβέρνηση να στρέψει εναντίον της τους τελευταίους της συμμάχους;»
Και όμως αυτό θα συμβεί, λογικά: ακόμη και οι ίδιοι οι στρατιώτες θα… απαυδήσουν και θα συστρατευθούν με τις χιλιάδες των Λιβανέζων που κατεβαίνουν καθημερινά στους δρόμους.
Ή, τέλος πάντων, όσους μείνουν και δεν πεθάνουν από ασιτία ή αυτοκτονήσουν λόγω της γενικευμένης ύφεσης, όπου το 45% του πληθυσμού ζει κάτω από το όριο της φτώχειας και πάνω από το 35% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού είναι άνεργο.
Προ ημερών, δυο (ακόμη) άνθρωποι έβαλαν τέλος στη ζωή τους στον Λίβανο.
Ένας άνδρας 61 ετών από την πόλη Χερμέλ, στον ανατολικό Λίβανο, αυτοπυροβολήθηκε στο πεζοδρόμιο του κεντρικού εμπορικού δρόμου της συνοικίας Χάμρα, στη Βηρυτό.
Επάνω του βρέθηκαν ένα αντίγραφο του λευκού ποινικού μητρώου του και ένα σημείωμα.
Σε αυτό ο αυτόχειρας αναφερόταν σε ένα δημοφιλές τραγούδι, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο θάνατός του σχετίζεται με την οικονομική κρίση που έσπρωξε πολλούς Λιβανέζους στην ακραία φτώχεια και την πείνα.
«Πέθανε λόγω της πείνας», ούρλιαζε ένας εξάδελφός του, την ώρα που η σορός του μεταφερόταν από τους άνδρες των υπηρεσιών ασφαλείας μέσα σε ένα φέρετρο.
Νωρίς το απόγευμα στο σημείο της τραγωδίας οργανώθηκε μια καθιστική διαμαρτυρία.
Οι διαδηλωτές άφησαν λίγα λουλούδια και σημειώματα. Ένα από αυτά απευθυνόταν στην κυβερνώσα ελίτ και έγραφε: «Δεν αυτοκτόνησε, τον σκοτώσατε».
Ο Τζαν Σααμπάν, οικονομολόγος και αντικυβερνητικός ακτιβιστής, έγραψε στο Facebook ότι οι αυτοκτονίες είναι «δολοφονίες από μια κυβερνώσα τάξη που είναι έτοιμη να μας σκοτώσει, να μας λιμοκτονήσει και να μας φτωχύνει για να προστατεύσει τα συμφέροντά της».
Εξάλλου, κοντά στην πόλη Σάιντα, στην κοινότητα Τζάντρα, βρέθηκε απαγχονισμένος στο σπίτι του ένας οδηγός φορτηγού ηλικίας 37 ετών, όπως έγινε γνωστό από τον δήμαρχο Ζοζέφ αλ Άζι. Ο αυτόχειρας αντιμετώπιζε οικονομικά προβλήματα.
Ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας εσωτερικής ασφάλειας επιβεβαίωσε τις δύο αυτοκτονίες, επισημαίνοντας ότι φέτος έχουν αυξηθεί παρόμοιες πράξεις, σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια.
Δεν ήταν όμως σε θέση να παράσχει ακριβή στοιχεία.