Ο προβοκάτορας Γιαν Φαμπρ πρόσθεσε στα παράδοξα, προκλητικά στοιχεία του ρεζουμέ του μία ακόμα διάκριση: Διευθυντής Φεστιβάλ για τέσσερις ημέρες. Μας αποχαιρέτησε μέσω facebook και δηλώσεων στον βελγικό τύπο (ελέγχεται αν έστειλε όντως επιστολή στον υπουργό και στο ΔΣ του Ελληνικού Φεστιβάλ). Το Σάββατο έσκασε η είδηση της παραίτησης Φαμπρ, Κυριακή πρωί ήταν ήδη γνωστό -χωρίς επίσημη ανακοίνωση- ότι νέος διευθυντής θα είναι ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, ο ιδρυτής και διευθυντής του θεάτρου του Νέου Κόσμου.
Και μπορεί μεν στο υπουργείο Πολιτισμού να ήταν εξαφανισμένοι και να μην έκαναν την παραμικρή δήλωση ή έστω να μην άφηναν υπόνοιες, όμως δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι του Πολιτισμού που έλεγαν πως συνομίλησαν με τον γνωστό σκηνοθέτη και επιχειρηματία του θεάτρου, ο οποίος το επιβεβαίωσε. Του έγινε η πρόταση. Και δέχθηκε. Βεβαίως, θεωρητικά και θεσμικά έπρεπε πρώτα να συνεδριάσει -όπως έχει ανακοινωθεί- το ΔΣ του Φεστιβάλ, να λάβει την απόφαση και να την ανακοινώσει μαζί με το γραφείο υπουργού. Τελικά η ανακοίνωση ήρθε λίγο πριν τις 10 το πρωί της Δευτέρας από το γραφείο υπουργού.
Λεπτομέρειες θα μου πείτε. Τα προσχήματα θα κοιτάμε τώρα, μετά τον κατακλυσμό που έγινε, τον ουρανό που έπεσε κυριολεκτικά στο κεφάλι μας τις τελευταίες μέρες με την έξωση του «Ελληνικού» από τον τίτλο του Φεστιβάλ και την απορρόφησή του από τη δίνη του φαμπριανού σύμπαντος; Σωστά. Παρόλα αυτά ας περιμένουμε την έκτακτη συνεδρίαση του ΔΣ του Φεστιβάλ στις 4 το απόγευμα της Δευτέρας για περισσότερες λεπτομέρειες. Ετσι, γιατί και το τυπικό, το θεσμικό, πρέπει με κάποιον τρόπο να τιμάται…
Θα μπορέσει ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, αν και άρτιος γνώστης της ελληνικής σκηνής να έχει αντένες, ένστικτο και γνώσεις για να φέρει από το εξωτερικό δυναμικές προτάσεις;
Στην ανακοίνωση της Δευτέρας το υπουργείο Πολιτισμού σημειώνει: «Το έργο του νέου καλλιτεχνικού διευθυντή είναι βαρύ και δύσκολο, αλλά είμαστε βέβαιοι ότι o καλλιτεχνικός διευθυντής θα συνεργαστεί εποικοδομητικά τόσο με το Δ.Σ. του «Ελληνικού Φεστιβάλ Α.Ε.» όσο και με τους Έλληνες δημιουργούς, ώστε το αποτέλεσμα να είναι το καλύτερο δυνατό στις παρούσες συνθήκες. Και πάντοτε με το βλέμμα στο μέλλον». Η πρώτη δήλωση του Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου είχε αναφορά στον Γιώργο Λούκο (με μια αιχμή για το τι πρόγραμμα άφησε αν και η αλήθεια είναι ότι εκδιώχθηκε από τη θέση του τον Δεκέμβριο του 2015. «Δέχτηκα να αναλάβω τη διεύθυνση του Ελληνικού Φεστιβάλ σε μια στιγμή οριακή για την πορεία του επειδή πιστεύω ότι δεν πρέπει να ματαιωθεί η φετινή διοργάνωση. Σήμερα θα μάθω αν έχει παραδοθεί πρόγραμμα από τον κύριο Γιώργο Λούκο και αν έχουν υπογραφεί συμβόλαια. Αλλιώς πρέπει να γίνει με ταχύτητα, αλλά και σοβαρότητα, επιλογή από τις κατατεθειμένες προτάσεις. Γνωρίζοντας το ελληνικό θεατρικό τοπίο, είμαι σίγουρος πως θα υπάρχουν πολλές αξιόλογες προτάσεις. Αν εγώ μπορέσω να δώσω ένα προσωπικό στίγμα στο Ελληνικό Φεστιβάλ, αυτό θα φανεί από του χρόνου».
Το μόνο βέβαιο είναι ότι το Φεστιβάλ θα είναι φέτος εντατικά ελληνικό, ότι θα ξεκλειδώσουν πάλι οι διαδικασίες, θα αρχίσουν οι πρόβες σε ομάδες που ετοιμάζονταν για την Επίδαυρο ή την Πειραιώς 160 και πάγωσαν μετά τις ανακοινώσεις του Φαμπρ. Βεβαίως άρχισαν και οι γκρίνιες – πώς θα καταφέρει ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος να κάνει και… διεθνές το Φεστιβάλ; Οχι, αυτό δεν είναι ένα σύμπτωμα άρνησης κάθε λύσης, είναι η πραγματικότητα στην οποία μας μύησε ο Γιώργος Λούκος: ένα μείγμα σημαντικών αλλά και νέων ελλήνων δημιουργών, πρωτοπορίας και κλασικών δυνάμεων, κορυφαίων ονομάτων και πολιτιστικών οργανισμών του κόσμου. Ολοι μαζί συνυπήρχαν σε αυτό που ήταν το Ελληνικό Φεστιβάλ. Θα μπορέσει ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, αν και άρτιος γνώστης της ελληνικής σκηνής να έχει αντένες, ένστικτο και γνώσεις για να φέρει από το εξωτερικό δυναμικές προτάσεις; Και θα μπορέσει να το κάνει μόνος του χωρίς να καταφύγει στην προ Λούκου τακτική των αντζέντηδων;
Περιμένοντας απαντήσεις στην νέα, δεύτερη για το 2016 συνέντευξη Τύπου του Φεστιβάλ, τα ερωτήματα συνεχίζονται. Προσφάτως ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος διορίστηκε μέλος στο ΔΣ του Μεγάρου Μουσικής. Θα κρατήσει και αυτή τη θέση; Θα είναι ένας διπλοθεσίτης; Τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Καταρχάς ισχύει ότι δεν αμείβεται για τη συμμετοχή στο ΔΣ. Δεύτερον, υπάρχει πάντα το σενάριο που όσο περνάει ο καιρός γίνεται δρομολογούμενη λύση για τη μεταφορά των γραφείων του Φεστιβάλ μέσα στο νέο κρατικοποιημένο Μέγαρο Μουσικής. Το κόστος ενοικίασης είναι δυσθεώρητο και η μετακόμιση θα προσέφερε μεγάλη οικονομική ανάσα στο Φεστιβάλ. Αν όντως αυτό συμβεί η θέση του μέλους στο ΔΣ του Μεγάρου θα ήταν πολύτιμη για τον νέο διευθυντή του.
Αξίζει να πούμε πως ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος παρέστη στη συνάντηση των εκατοντάδων καλλιτεχνών στο θέατρο Σφενδόνη την Παρασκευή. Και εκεί, αν και εξέφρασε και αυτός τις αντιρρήσεις του για το φαμπριανό σύμπαν δεν παρέλειψε να ασκήσει κριτική στον προ-προκάτοχό του. Πολλοί συνοφρυώθηκαν τότε, και θυμήθηκαν πως το όνομα του Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου ήταν το επικρατέστερο για την αντικατάσταση του Γιώργου Λούκου (μαζί με αυτό του Θεόδωρου Τερζόπουλου). Από χθες εξάλλου, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πλημμύρισαν με φωτογραφίες του κ. Θεοδωρόπουλου και του Σταμάτη Κραουνάκη στη Βουλή όπου τους είχε καλέσει η τότε πρόεδρος Ζωή Κωνσταντοπούλου σε συνεδρίαση για την Επιτροπή Χρέους…
Ας περιμένουμε διευκρινίσεις από τον νέο διευθυντή. Για όλα τα παραπάνω. Αλλά και για κάτι ακόμα: Θα διατηρήσει την ίδια σχέση με το Θέατρο του Νέου Κόσμου;