«Για τη Ρωσία δεν είναι θέσφατο ό,τι πουν οι Ευρωπαίοι και οι Αμερικανοί. Για εμάς δεν υπάρχει 2050 αλλά 2060. Τι, δεν με πιστεύετε; Για κοιτάξτε τι συνέβη με τη φιλοδοξία της Ευρωπαϊκής Ενωσης να κάνει χωρίς ρωσικούς αγωγούς φυσικού αερίου… Εχουμε με ορθολογισμό υπολογίσει ότι θα επιτύχουμε την ουδετερότητα άνθρακα έως το 2060. Και θα το κάνουμε». Μέσα σε λίγες αράδες ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ προσδιόρισε τη στάση της πατρίδας του στο κλιματικό ζήτημα, υπογραμμίζοντας συγχρόνως την ανεξαρτησία σκέψης και δράσης του Κρεμλίνου.
Το θέμα βέβαια απαντήθηκε κατ’ αυτόν τον τρόπο επειδή έτσι έθεσε το ερώτημα η Corriere della Sera: κάπως προκλητικά. Ο Λαβρόφ ειρωνεύτηκε τον συντάκτη της, Πάολο Βαλεντίνο, προτού εξηγηθεί: «Πιστεύεις ότι το 2050 είναι ένα έτος μαγικό;…» Αν, λοιπόν, η ΕΕ και οι ΗΠΑ έχουν τις φιλοδοξίες τους, άλλοι έχουν τις δικές τους. Και αυτοί οι άλλοι δεν είναι τυχαίοι, αλλά εκείνοι που στέλνουν το φυσικό αέριο στη Γερμανία
Η παραπάνω συζήτηση έγινε στο περιθώριο της ρωμαϊκής συνόδου των G20. Ο Λαβρόφ πήγε στο μίτινγκ που σνομπάρισε ο πρόεδρός του, ο Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος ικανοποιήθηκε στέλνοντας απλώς ένα βίντεο με δηλώσεις του. Και το δεύτερο ερώτημα του ρεπόρτερ εκνεύρισε τον Λαβρόφ, αφού συσχέτιζε τον εμβολιασμό (που είναι ολοκληρωμένος για τον ρώσο πρόεδρο) με την απουσία του από το μίτινγκ.
Λαβρόφ: «Μα, τι σχέση έχει αυτό;» Υστερα από αυτά, τα εισαγωγικά σαν να λέμε, ο χρόνος της συνέντευξης κύλησε σε ομαλότερο τέμπο.
Ο επικεφαλής της διπλωματίας του Κρεμλίνου είπε ότι στο μίτινγκ τους οι G20 διαπίστωσαν πως πρέπει να υπάρξει ισορροπία συμφερόντων σε εποχή πολλαπλών προκλήσεων (πανδημία, κλίμα, ενέργεια). Και ότι η πολιτική μείωσης των εκπομπών ρύπων πρέπει και αυτή να λαμβάνει υπ’ όψιν της τη διασφάλιση των εθνικών συμφερόντων ενός εκάστου σε επίπεδο ανάπτυξης. Για τη «συλλογική δουλειά» που γέννησε το «θετικό αποτέλεσμα» του μίτινγκ ο Λαβρόφ δήλωσε ευτυχής.
Με το ΝΑΤΟ όμως, τα πράγματα δεν βαίνουν καλώς. Από πλευράς Ρώσων ανακοινώθηκε η διακοπή των διπλωματικών σχέσεων με το Ατλαντικό Σύμφωνο από 1ης Νοεμβρίου. Οι Ιταλοί ανησύχησαν, ο Λαβρόφ ανέφερε τη λέξη Ουκρανία και τη φράση «προπαγάνδα και άσκηση πίεσης στη Ρωσία». Το θέμα τελείωσε εκεί χωρίς άλλες κουβέντες.
Αυτό το πάγωμα των ρωσικών σχέσεων με το ΝΑΤΟ δεν σημαίνει ότι καμία επαφή δεν υπάρχει μεταξύ των δύο πλευρών. Κάθε άλλο. Ο Βαλεντίνο ρώτησε τον Λαβρόφ αν μίλησε με τον αμερικανό ομόλογό του, με τον Αντονι Μπλίνκεν δηλαδή, και έλαβε την αληθινή (τουτέστιν εξωφρενική για διπλωμάτη) απόκριση ότι δεν συναντήθηκε μαζί του και ότι αγνοεί αν βρίσκεται καν στη Ρώμη! Προτού ο Βαλεντίνο συνέλθει, ο Λαβρόφ τον αποτελείωσε: «Μίλησα όμως με τον πρόεδρο Μπάιντεν χθες το βράδυ, στο δείπνο…»