Φιαλίδια με το ρωσικό εμβόλιο έτοιμα για την επόμενη φάση των κλινικών δοκιμών | Russian Direct Investment Fund
Επικαιρότητα

Lancet: Ισχυρά αντισώματα έναντι του κορονοϊού δημιουργεί σε όλους το ρωσικό εμβόλιο

Η έγκριτη επιστημονική επιθεώρηση ανασκόπησε τα δεδομένα από τις κλινικές μελέτες και αναφέρει ότι το «Sputnik V» έχει εντυπωσιακά αποτελέσματα
Protagon Team

Αποτελεσματικό και ασφαλές είναι το ρωσικό εμβόλιο «Sputnik V» για τον κορονοϊό, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των δύο πρώτων φάσεων κλινικών δοκιμών που δημοσιεύονται στην επιστημονική επιθεώρηση The Lancet.

«Το επιστημονικό άρθρο έρχεται ως απάντηση σε ξένες επικρίσεις και παρέχει σαφήνεια. Η έρευνα των ρώσων επιστημόνων που οδήγησε στο πρώτο εμβόλιο για τον κορονοϊό που καταγράφεται στον κόσμο, δεν είναι μόνο αποτελεσματική, αλλά και ασφαλής», αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Sputnik.

«Τον Σεπτέμβριο αναμένεται να δημοσιευθεί η πλήρης μελέτη του εμβολίου σε ζώα, πρωτεύοντα, συριακά χάμστερ και διαγονιδιακά ποντίκια, στην οποία το εμβόλιο έχει δείξει 100% προστατευτική αποτελεσματικότητα (τα αποτελέσματα σε πρωτεύοντα και συριακά χάμστερ ελήφθησαν πριν από τις κλινικές δοκιμές). Τα πρώτα αποτελέσματα της τρέχουσας κλινικής δοκιμής μετά την καταχώριση με τη συμμετοχή 40.000 εθελοντών θα δημοσιευθούν τον Οκτώβριο ή Νοέμβριο», αναφέρει.

Τα αποτελέσματα των δύο δοκιμών, που έγιναν τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, με τη συμμετοχή 76 εθελοντών, έδειξαν ότι το 100% των συμμετεχόντων ανέπτυξε αντισώματα, χωρίς σοβαρές παρενέργειες.

Το εμβόλιο, για το οποίο ήδη έχει δοθεί άδεια στη Ρωσία, γίνεται σε δύο δόσεις. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν είχε ανακοινώσει τον Αύγουστο ότι το έκανε και η κόρη του. Η Ρωσία γίνεται η πρώτη χώρα που προβαίνει σε άδεια, πριν δημοσιευτούν δεδομένα ή ξεκινήσει μεγάλης κλίμακας κλινική δοκιμή.

Ασφάλεια

Η ασφάλεια του εμβολίου είναι ένα από τα βασικά συμπεράσματα της ανασκόπησης. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της κλινικής δοκιμής πρώτης και δεύτερης φάσης, οι επιστήμονες δεν εντόπισαν σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες από το εμβόλιο σχετικά με κάποιο από τα κριτήρια που αξιολογήθηκαν.

Ωστόσο, το περιοδικό διευκρινίζει ότι «απαιτούνται μεγάλες, μακροπρόθεσμες δοκιμές, συμπεριλαμβανομένης μιας σύγκρισης με εικονικό φάρμακο, και περαιτέρω παρακολούθηση, για να διαπιστωθούν η μακροπρόθεσμη ασφάλεια και αποτελεσματικότητα του εμβολίου για την πρόληψη της μόλυνσης από κορονοϊό».