Η Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου θα είναι μία καλή ημέρα για τις ευρωπαϊκές οικονομίες, ιδιαίτερα για εκείνες με πρόβλημα δημοσίου χρέους, αφού η Κριστίν Λαγκάρντ ως επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα διαμηνύσει σε όλους ότι δεν πρέπει να ανησυχούν για τη διόγκωσή του – αντιθέτως, τώρα θα αποβεί και χρήσιμο. Σε περίοδο πανδημίας, με γονατισμένες τις υπηρεσίες και την κατανάλωση, τα ευρώ δεν είναι δυνατόν να μένουν κλειδωμένα στο συρτάρι, συνεπώς το κόστος δανεισμού θα παραμείνει χαμηλό για πολύν καιρό.
Οι υπεύθυνοι για τη χάραξη πολιτικής στη Φρανκφούρτη τον τελευταίο καιρό έχουν υπαινιχθεί με κάθε ευκαιρία ότι ενδέχεται να ενισχυθούν τα μέτρα τόνωσης από πλευράς ΕΚΤ, σαν αντίδοτο στην κορονοϊκή ασφυξία που έχει εμπεδωθεί στην οικονομία. Εξάλλου, στο προηγούμενο μίτινγκ του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ είχε δηλωθεί αυτή η πρόθεση των «κεντρικών τραπεζιτών» της Ευρωζώνης με τον σαφέστερο τρόπο: θα ληφθούν περαιτέρω μέτρα. Ε, τώρα ήρθε η ώρα των ανακοινώσεων.
Η αγορά εθνικών ομολόγων για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και η χρηματοδότηση των τραπεζών με ιδιαιτέρως χαμηλά επιτόκια πρέπει να αναμένονται ως τα βασικά μέτρα – και θα ανακοινωθούν από τη ίδια τη Λαγκάρντ στη βάση της δικής της «παρακαταθήκης», καθώς έχει ήδη πει ότι «οι συνθήκες χρηματοδότησης θα παραμείνουν εξαιρετικά ευνοϊκές για όσο χρονικό διάστημα απαιτείται».
- Η ΕΚΤ αναμένεται να ανακοινώσει μείωση των προοπτικών ανάπτυξης για το 2021, ταυτόχρονα όμως να δώσει και μία πιο αισιόδοξη εκτίμηση για τα επόμενα δύο έτη. Ζήτημα είναι αν θα μειώσει τις προβλέψεις της για τον πληθωρισμό.
Αγορά ομολόγων μέχρι το 2022
Οι (συνδρομητικοί) Financial Times έγραψαν ότι η προσοχή μας όσον αφορά τις επικείμενες ανακοινώσεις πρέπει να εστιαστεί στην «επ’ άπειρον» επέκταση του προγράμματος έκτακτης ανάγκης (PEPP) με στόχο την αγορά ομολόγων έως και 1,35 δισ. ευρώ. Η επέκταση θα γίνει και σε επίπεδο μεγέθους και σε επίπεδο χρονοδιαγράμματος. Οι περισσότεροι οικονομολόγοι, όπως έγραψε το φύλλο του Σίτι, αναμένουν ότι η ΕΚΤ θα προσθέσει τουλάχιστον άλλα 500 δισ. ευρώ και θα επεκτείνει το πρόγραμμα μέχρι το τέλος της επόμενης χρονιάς. Υπάρχουν και πιθανολογήσεις (απαισιόδοξες και από υγειονομική άποψη, αν το καλοσκεφτείς) που «σέρνουν» την επέκτασή του μέχρι τον Ιούνιο του 2022. Αυτό το μέτρο θα σημαίνει αγορά έως και του 70% όλων των ομολόγων που θα εκδοθούν από τα μέλη της Ευρωζώνης το 2021. Η επιτυχία ή μη του εμβολιασμού (αν, δηλαδή, θα εμβολιαστούν ή όχι όλοι οι Ευρωπαίοι) δεν θα ανακόψει την έκτακτη πολιτική αγοράς ομολόγων.
Μεγαλύτερη ώθηση στις τράπεζες
Ο δανεισμός χρημάτων σε τράπεζες με πολύ χαμηλά επιτόκια, ώστε να χρηματοδοτηθούν οι επιχειρήσεις μέσω πιστώσεων, είναι το δεύτερο από τα βασικά εργαλεία που διαθέτει η ΕΚΤ για την αντιμετώπιση της κρίσης – και η χρήση του αναμένεται να ανακοινωθεί επίσης από τη Λαγκάρντ. Το σχετικό πρόγραμμα τραπεζικών αναχρηματοδοτήσεων χαμηλότατου κόστους λήγει τον ερχόμενο Μάρτιο, αλλά η διάρκεια ισχύος του θα παραταθεί. Πόσο χαμηλότερα μπορεί να φτάσει το ελάχιστο επιτόκιο δανεισμού, αυτό είναι ζήτημα προς απάντηση. Οι εκτιμήσεις για αρνητικό επιτόκιο υπάρχουν, αλλά συνδυάζονται με ρήτρες για πίστωση υπέρ της μικρής και μεσαίας επιχειορηματικότητας.
Ελεγχος του ευρωνομίσματος
Τις τελευταίες εβδομάδες, το ευρώ έχει σκαρφαλώσει στα ύψη, τιμάται 1,21 δολάριο και βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο από το 2018! Η ισοτιμία αυτή ενδεχομένως δείχνει τις αδυναμίες του αμερικανικού νομίσματος, ωστόσο ανησυχεί την ΕΚΤ επειδή από το σκληρό ευρώ ασκούνται πιέσεις στον πληθωρισμό της Ενωσης. Και σε αυτό το θέμα αναμένονται ανακοινώσεις από τη Λαγκάρντ η οποία έχει επανειλημμένως δηλώσει ότι παρακολουθεί τη συναλλαγματική ισοτιμία και ανησυχεί για τις «υψηλές κορυφές».