Η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ | Reuters
Επικαιρότητα

Λαγκάρντ: Εξήγγειλε νέα μέτρα στήριξης της ΕΕ από τον κορονοϊό

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποπειράται να βοηθήσει την οικονομία της Ευρωζώνης να αντιμετωπίσει το σοκ από την πανδημία
Protagon Team

Ως «μεγάλο σοκ» χαρακτήρισε η Κριστίν Λαγκάρντ την πανδημία του κορονοϊού και κάτι που θα έχει «σημαντικές επιπτώσεις», προβλέποντας ταυτόχρονα «σημαντική επιδείνωση» της ανάπτυξης.

Νωρίτερα, η ΕΚΤ είχε προβεί σε μέτρα στήριξης της οικονομίας της ευρωζώνης, επιχειρώντας να περιορίσει τις επιπτώσεις από την πανδημία του νέου κορονοϊού (Covid-19).

Ειδικότερα, η ΕΚΤ μετά τη σημερινή συνεδρίαση του διοικητικού της συμβουλίου, ανακοίνωσε μέτρα για τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων με πιο ευνοϊκούς όρους, μέσω των τραπεζών.

Επίσης, ανακοίνωσε ότι διευρύνει προσωρινά το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων με επιπλέον αγορές ύψους 120 δισ. ευρώ έως το τέλος του έτους.

Ωστόσο, η ΕΚΤ άφησε αμετάβλητα τα βασικά της επιτόκια, γεγονός που δεν άρεσε ιδιαίτερα στις χρηματιστηριακές αγορές του πλανήτη.

Η επικεφαλής της ΕΚΤ, απαντώντας σε επίμονες ερωτήσεις, για ποιο λόγο δεν προχώρησε σε μείωση των επιτοκίων, υπερασπίστηκε το τρίπτυχο των μέτρων που ανακοίνωσε νωρίτερα, τα οποία αποσκοπούν να περιορίσουν ισάριθμους κινδύνους οι οποίοι διαφαίνονται στον ορίζοντα και συγκεκριμένα, τον κίνδυνο ρευστότητας, διακοπής της χρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας και χρηματοπιστωτικής αστάθειας.

Η Λαγκάρντ έκανε έκκληση στις δημοσιονομικές Αρχές (εθνικές κυβερνήσεις και θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ενωσης) να μπουν εμπροσθοφυλακή και να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα, βοηθώντας την οικονομία της ευρωζώνης, υποστηρίζοντας ταυτόχρονα ότι οι επιπτώσεις θα είναι «προσωρινές» εάν ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα.

Αυτά τα μέτρα, είπε, θα πρέπει να περιλαμβάνουν αύξηση των κρατικών δαπανών, σε μια «φιλόδοξη» όπως τόνισε, συντονισμένη προσπάθεια, η οποία θα πρέπει να αντιμετωπίσει και την πρόκληση της δημόσιας υγείας.

Υπερασπίστηκε των μέτρων στήριξης που ανακοινώθηκαν σήμερα, λέγοντας ότι η νέα ρευστότητα, τα φθηνά τραπεζικά δάνεια και η αγορά επιπλέον ομολόγων θα αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τους κινδύνους στην ευρωζώνη.

Τέλος, ανοικτό άφησε το ενδεχόμενο να περιέλθει σε ύφεση φέτος η ευρωπαϊκή οικονομία, επισημαίνοντας ότι όλα θα κριθούν «από την ταχύτητα, την ένταση των μέτρων και τη συλλογική προσέγγιση όλων των “παικτών”».