Οι επανειλημμένες προειδοποιήσεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε -«δεν θα στηρίξουμε πρόγραμμα βοηθείας προς την Ελλάδα χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ»- φαίνεται να «έπιασαν τόπο». Μία ημέρα μετά τις διευκρινίσεις που έδωσε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ φέρεται να τον διαβεβαίωσε ότι πρόθεση του Ταμείου είναι να παραμείνει στο πρόγραμμα. Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters και τον εκπρόσωπο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, σε συνάντηση που είχε η ίδια με τον κ. Σόιμπλε στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας, φέρεται να τον διαβεβαίωσε ότι «το ΔΝΤ σκοπεύει να συνεχίσει τις εποικοδομητικές συνομιλίες με την Ελλάδα και να συμμετέχει πλήρως στο ελληνικό πρόγραμμα».
Μιλώντας στο Bloomberg, την Πέμπτη, ο κ. Σόιμπλε είχε ξεκαθαρίσει ότι αν αποφασίσει να αποχωρήσει από το πρόγραμμα το ΔΝΤ θα τερματιστεί το υπάρχον πρόγραμμα «καθώς μία από τις προϋποθέσεις του, η βάση, θα έχει καταστραφεί». Μάλιστα προειδοποίησε ότι σε περίπτωση εξόδου του ΔΝΤ θα έπρεπε να εγκριθεί εκ νέου το πρόγραμμα από τη γερμανική Βουλή και ότι ο ίδιος δεν θα προσπαθούσε να πείσει τους βουλευτές της Μπούντεσταγκ να δώσουν το «πράσινο» φως σε νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα, διότι οι βουλευτές απλώς θα του απαντούσαν πως η ελληνική πλευρά «δεν μπορεί να τηρήσει αυτά που έχουν εγκριθεί, παρ’ όλη την ευελιξία που έχουν προσφέρει οι ευρωπαϊκοί Θεσμοί».
Με αυτό τον τρόπο ο κ. Σόιμπλε θέλησε να ασκήσει πίεση στην ελληνική κυβέρνηση, ώστε να κλείσει την αξιολόγηση το γρηγορότερο δυνατόν με τη συμμετοχή του ΔΝΤ. Και τελικά η πρώτη απάντηση προήλθε από το ίδιο το Ταμείο που επισημαίνει την προθυμία του να παραμείνει στο πρόγραμμα.
Οπως σημειώνει όμως η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, ο κ. Σόιμπλε πιθανότατα αυξάνει τις πιέσεις και για λόγους που αφορούν αποκλειστικά στη Γερμανία η οποία βρίσκεται στην πιο θερμή φάση του προεκλογικού αγώνα, ενόψει των ομοσπονδιακών βουλευτικών εκλογών του Σεπτεμβρίου. Οπως αναφέρει σε άρθρο της η εφημερίδα, «στην ουσία η υπόσχεση (για τη συμμετοχή του ΔΝΤ) εξελίσσεται τώρα σε εκρηκτικό μηχανισμό στο εσωτερικό της Γερμανίας». Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, η υπόσχεση αυτή αποδείχθηκε βεβιασμένη, επειδή το ΔΝΤ πιστεύει ότι δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις για τη συμμετοχή του.
Σε περίπτωση που αποχωρήσει το ΔΝΤ και δεν εγκριθεί από τη γερμανική Βουλή ένα νέο πρόγραμμα, τότε, όπως σημειώνει η εφημερίδα, διαφαίνεται μέσα στην πιο κρίσιμη φάση του προεκλογικού αγώνα μια επικίνδυνη κατάσταση: «Η ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε να επιρρίψει ευθύνες στο Βερολίνο ότι βυθίζει τη χώρα στο οικονομικό χάος. Στη Γερμανία πάλι τα ακραιφνώς δεξιά και αριστερά κόμματα δεν θα έχαναν την ευκαιρία για να κατακεραυνώσουν την ευρωπαϊκή πολιτική του σημερινού κυβερνητικού συνασπισμού», τονίζει. Και μία τέτοια κρίση «θα προκαλούσε τρομερή ζημιά στη Γερμανία και την Ευρώπη».
Μόνος τρόπος να αποφεύγει αυτήν την κρίση η γερμανική κυβέρνηση, σύμφωνα με την εφημερίδα, είναι να αξιοποιήσει την εναλλακτική του ΔΝΤ, δηλαδή τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM). «Είναι και αυτός, όπως και το ΔΝΤ, διακρατικός και πολιτικά ανεξάρτητος. Δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια της ευρωκρίσης και έχει συλλέξει σχετικές εμπειρίες επομένως μπορεί να υποκαταστήσει, ως ελεγκτικός μηχανισμός, το ΔΝΤ την Ελλάδα», αναφέρει η εφημερίδα.