Ο Μάρκος Τράγκολας είναι κατηγορηματικός: «Εχουμε δει θάνατο, έχουμε δει πολλά, αλλά ποτέ δεν έχουμε δει κάτι σαν και αυτό». Ο επικεφαλής του Πυροσβεστικού Σώματος της Κύπρου δεν κρύβει το σοκ που έχει υποστεί από την υπόθεση του σίριαλ κίλερ, που έχει συνταράξει τη χώρα του. «Εχουμε βρει δύο πτώματα σε αποσύνθεση, μέσα σε βαλίτσες σε αυτή τη λίμνη. Είναι δύσκολο να το χωρέσει ανθρώπινος νους», λέει στην Guardian.
Εχει περάσει πλέον ένας μήνας από τον εντοπισμό του πρώτου πτώματος γυναίκας στο μεταλλείο του Μιτσερού που σήμανε την αρχή του εφιάλτη για ολόκληρη την Κύπρο. Ενα νησί σοκαρισμένο, όχι μόνο από το γεγονός ότι στο έδαφός του έδρασε ο πρώτος σίριαλ κίλερ στην ιστορία του, αλλά και από το ότι αποκαλύφθηκε η πλήρης αδράνεια και αδιαφορία της αστυνομίας, των εισαγγελέων και της τοπικής κοινωνίας, εδώ και χρόνια, στις καταγγελίες για τις εξαφανίσεις των αλλοδαπών γυναικών που ήλθαν στην Κύπρο για να βρουν «στον ήλιο μοίρα» και αντί αυτού βρήκαν τον φρικτό θάνατο στα χέρια ενός ψυχοπαθούς δολοφόνου καταλήγοντας στον πάτο μίας λίμνης ή ενός φρεατίου.
Κάτω από το βάρος των αποκαλύψεων, ο υπουργός Δικαιοσύνης παραιτήθηκε και ο αρχηγός της αστυνομίας αντικαταστάθηκε. «Είμαστε όλοι σοκαρισμένοι και αναζητούμε απαντήσεις», λέει ο Τράγκολας.
Στις 14 Απριλίου, ένα πλημμυρισμένο από τις βροχές φρεάτιο σε εγκαταλελειμμένο μεταλλείο, ξέρασε στην επιφάνεια ένα πτώμα γυναίκας σε αποσύνθεση. Από εκεί άρχισε να ξετυλίγεται ο μίτος που κατέληξε στον 35χρονο λοχαγό του στρατού Νίκο Μεταξά, ο οποίος έχει ομολογήσει επτά φόνους, ανάμεσά τους δύο μικρών κοριτσιών. Μέχρι τώρα, έχουν βρεθεί πέντε πτώματα και αναζητούνται άλλα δύο, το ένα στη Λίμνη Μεμί και το άλλο στην τοξική Κόκκινη Λίμνη, περίπου 30 χλμ από τη Λευκωσία.
Πολίτες της Κύπρου και αλλοδαποί που κατοικούν και εργάζονται στο νησί, έχουν πραγματοποιήσει συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας για την αδιαφορία και τον ρατσισμό των Αρχών.
Από την τουρκική εισβολή του 1974, γράφει η Guardian, οι Κύπριοι ζουν σε μία χώρα με χαμηλή εγκληματικότητα. Ομως, η υπόθεση του σίριαλ κίλερ έχει φέρει στην επιφάνεια άβολες αλήθειες για τον ρατσισμό της τοπικής κοινωνίας και για της κακομεταχείρισης που τυγχάνουν οι ξένες γυναίκες που έρχονται για εργασία, κυρίως από τις χώρες γύρω από την Ινδία και τη νοτιοανατολική Ασία.
Σύμφωνα με τις καταγγελίες του συνδέσμου οικιακών βοηθών Κύπρου, ένας αστυνομικός, στον οποίο καταγγέλθηκε η εξαφάνιση μίας Φιλιππινέζας από τα θύματα του Μεταξά, σχολίασε: «Είμαι πολύ μεγάλος για να ασχολούμαι με Φιλιππινέζες».
Περισσότερες από 30.000 γυναίκες εργάζονται ως οικιακές βοηθοί στην Κύπρο, οι περισσότερες από τις Φιλιππίνες, με μισθό 400 ευρώ τον μήνα.
«Δυστυχώς, χρειαζόταν αυτή η τραγωδία για να δούμε αλλαγή στον τρόπο που τα ΜΜΕ και η κοινωνία αντιμετωπίζουν τις ξένες οικιακές βοηθούς», λέει ο Δώρος Πολυκάρπου, επικεφαλής της Κίσα, μίας αντιρατσιστικής ΜΚΟ οργάνωσης υποστήριξης προσφύγων και μεταναστών. «Χωρίς αμφιβολία, αυτοί οι άνθρωποι εργάζονται σε συνθήκες απόλυτης εκμετάλλευσης και δεν έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους υπόλοιπους Κύπριους».
Οι συγκεντρώσεις συνεχίστηκαν και την περασμένη εβδομάδα. Πολλοί αναρωτιούνται πώς ο σίριαλ κίλερ έδρασε ανενόχλητος για τρία χρόνια.
Ο νέος αρχηγός της αστυνομίας, Κύπρος Μιχαηλίδης, ζήτησε συγγνώμη από τις οικογένειες των θυμάτων. Παραδέχθηκε ότι οι δυνάμεις ασφαλείας «απέτυχαν στην αποστολή τους να προστατέψουν αθώες και ανυπεράσπιστες ψυχές που βρήκαν τον θάνατο με τόσο τραγικό και απεχθή τρόπο».
Τα αποδεικτικά στοιχεία που έχουν συλλεχθεί έως τώρα καταδεικνύουν το μοτίβο αδιαφορίας στις αντιδράσεις της αστυνομίας στις καταγγελίες. Συνήθως, η απάντηση των αστυνομικών ήταν ότι οι γυναίκες πήγαν στα κατεχόμενα.
«Θα κάνω ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν για να ανακτήσω το χαμένο έδαφος και την εμπιστοσύνη της κοινωνίας στην αστυνομία και τα μέλη της», είπε ο Μιχαηλίδης, στην τελετή ορκωμοσίας του.
Στο μεταξύ, ο διευθυντής της Πυροσβεστικής δεν έχει λείψει ούτε λεπτό από τις έρευνες και στις δύο λίμνες. «Είμαστε επαγγελματίες, αλλά έχουμε κλάψει και τα συναισθήματα δεν ελέγχονται όταν αντικρίζουμε τις βαλίτσες και το περιεχόμενό τους».