Σιγά μη δεν τον ρωτούσαν. Αυτές τις μέρες είναι το νούμερο ένα θέμα συζήτησης στον Ολυμπιακό: «Ο Φορτούνης, γιατί δεν παίζει;».
Περιέργως, ο Πάουλο Μπέντο απάντησε χωρίς τις συνήθεις υπεκφυγές των προπονητών σε τέτοιες… τζιζ ερωτήσεις: «Θέλουμε να τον βοηθήσουμε να βρει τον καλό του εαυτό. Του έχουμε ξεκαθαρίσει τι του ζητάμε και τι πρέπει να αλλάξει. Εχει τεράστιο ταλέντο, αλλά στο σύγχρονο ποδόσφαιρο δεν αρκεί αυτό». Πιο «ντεκλαρέ» δεν θα μπορούσε να είναι, ο πορτογάλος τεχνικός, στη συνέντευξη Τύπου μετά την κυριακάτικη νίκη (2-1) επί του Ηρακλή στο «Καυτανζόγλειο».
Την περασμένη σεζόν, το παιδί έβγαλε μάτια. Αναδείχτηκε ο MVP (πολυτιμότερος παίκτης) των πρωταθλητών και ήταν ο κορυφαίος -με διαφορά- πρωταγωνιστής της Λίγκας. Πρώτος στα γκολ (18), αλλά και στις «ασίστ» (12). Η σούμα δείχνει ότι είχε συμμετοχή στα 30 από τα 81 γκολ που πέτυχε ο Ολυμπιακός (ποσοστό 37%). Δεν ξανάγινε. Ξεπέρασε ακόμη και τον σπουδαίο Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς του 2002-2003.
Φέτος, στα 24 του, όλοι πίστευαν ότι είναι ώριμος για ακόμη μεγαλύτερα πράγματα. Οτι, αν δεν πουληθεί για καμιά εικοσαριά εκατομμύρια ευρώ, η ενδεκάδα του Ολυμπιακού θα «αρχίζει» απ’ αυτόν. Το πρόβλημα είναι πως το είχε… δέσει κόμπο και ο ίδιος. Επεσε από τα σύννεφα, όταν ο προπονητής του δεν τον σήκωσε από τον πάγκο ούτε λεπτό, στους δυο προηγούμενους αγώνες με τη Βέροια και τη Γιούνγκ Μπόις. Η έκπληξή του έγινε απογοήτευση, όταν έμεινε εκτός αποστολής για το χθεσινό ματς στη Θεσσαλονίκη.
Μπέντο και Φορτούνης μίλησαν πριν από τον αγώνα της προηγούμενης Πέμπτης στην Ελβετία. Ο προπονητής του ξεκαθάρισε ότι θα πρέπει να δουλέψει περισσότερο. Οτι περιμένει από ‘κείνον βελτίωση στη φυσική κατάσταση, μεγαλύτερη προσπάθεια, αποφασιστικότητα. Ο διεθνής άσος του απάντησε οτι οι ενοχλήσεις στον αστράγαλο που τον ταλαιπώρησαν προσφάτως, τον εμποδίζουν να αποδώσει στο μάξιμουμ. Λάθος του, που έψαξε για δικαιολογίες. Γιατί ο κόουτς ξέρει καλύτερα. Μιλάει με τους γιατρούς κάθε μέρα.
Από την άλλη, ο Πορτογάλος τράβηξε το σχοινί στα όρια της αντοχής του. Ηταν σφάλμα, που δεν τον έβαλε καν στο αεροπλάνο για τη Θεσσαλονίκη. Τον είχε τιμωρήσει αρκετά αφήνοντάς τον δυο φορές εκτός αγώνα, του είχε εκφράσει τη δυσαρέσκειά του, ήταν η ώρα να του δώσει μια ευκαιρία: «μπες στο γήπεδο και απόδειξέ μου τι αξίζεις». Αντ’ αυτού, τον άφησε στην Αθήνα, να δει τον αγώνα της ομάδας του από την τηλεόραση.
Ετσι δουλεύουν οι περισσότεροι ξένοι προπονητές: απομακρύνουν τους κακούς μαθητές από την τάξη, για να τους πονέσουν. Για να τους ερεθίσουν να σκεφτούν τι δεν έκαναν καλά, και βρέθηκαν μόνοι να κοιτούν τους τέσσερις τοίχους. Για να τους πατήσουν τον κάλο του εγωισμού τους, κι εκείνοι να βγάλουν την τσαντίλα τους στο χορτάρι. Μόνο που δεν είναι όλοι οι χαρακτήρες ίδιοι. Κάποιοι θέλουν φοβέρα, άλλοι κανάκεμα ή ένα έξτρα κίνητρο.
Ο Φορτούνης είναι ο ορισμός αυτού που -εντελώς αντιεπιστημονικά- αποκαλούμε «παίκτης ψυχολογίας». Το βιογραφικό του αποτυπώνει ξεκάθαρα τις μεταπτώσεις του. Στα 15 του έφυγε από τις Ακαδημίες του Ολυμπιακού ως ανεπίδεκτος μαθήσεως. Επέστρεψε στα Τρίκαλα και έπαιξε μεγάλη μπάλα. Προβιβάστηκε αμέσως στη Σούπερ Λιγκ, χωρίς να προλάβει να ωριμάσει. Οταν πέτυχε το πρώτο του γκολ, τον Σεπτέμβριο του 2010 απέναντι στην ΑΕΚ, ήταν ενθουσιασμένος επειδή… αντάλλαξε φανέλες με τον Νάτσο Σκόκο.
Το 2011, στην πρώτη του χρονιά στην Καϊζερσλάουτερν, ήταν βασικός κι έπαιξε 28 ματς στην Bundesliga. Οταν ομάδα του υποβιβάστηκε, αν και σε χαμηλότερη κατηγορία, εκείνος «εξαφανίστηκε». Το 2014 ο Ολυμπιακός τον αγόρασε με 850.000 ευρώ. Επαιξε μόνο σε 10 ματς. Την επόμενη σεζόν, με προπονητή τον Μάρκο Σίλβα πλέον, απογειώθηκε. Η εμπιστοσύνη που του έδειξε ο πορτογάλος τεχνικός -αλλά και ο Γρηγόρης Γεωργάτος- τον γέμισε αυτοπεποίθηση. Αν και χρειάστηκε να του… τραβήξει τ’ αυτί δυο τρεις φορές, το περσινό success story του Φορτούνη οφείλεται στη μαεστρία με την οποία τον χειρίστηκε ο προπονητής του.
Η ξαφνική αποχώρηση του Σίλβα, τον κλόνισε. Η ανασφάλειά του μεγάλωσε, όταν ο Βίκτορ Σάντσεθ τον έστειλε στην… εξορία του εξτρέμ. Σε μια θέση που δεν του ταιριάζει, όπως είχαν δείξει παλαιότερα τέτοια πειράματα. Στη διάρκεια της προετοιμασίας, δεν είχε ούτε συγκέντρωση, ούτε διάθεση. Η ανησυχία του έγινε… πανικός, όταν κατέφθασε ο Μάρκο Μάριν. Ενας σπουδαίος 27χρονος παίκτης ο οποίος -το 2012- υποχρέωσε την Τσέλσι να δαπανήσει για πάρτη του, 8.000.000 ευρώ. Στην πρεμιέρα του Πρωταθλήματος, μάλιστα, είδε τον Γερμανό να του παίρνει τη θέση, αν και δεν είναι έτοιμος 100%.
Εκεί που περίμενε ένα φιλικό χτύπημα στην πλάτη, μια ενθάρρυνση, μια πιστοποίηση εμπιστοσύνης από τον προπονητή του, είδε δυο ματς από τον πάγκο – και το τρίτο από την τηλεόραση. Ο Μπέντο δεν του εξήγησε, καν, γιατί τον απέκλεισε από τον αγώνα με τον Ηρακλή. Πιστεύει πως ό,τι είχε να πει, το είπε. Τις «απαντήσεις» του ο Κώστας -και οποιοσδήποτε άλλος- μπορεί να τις δώσει και στις προπονήσεις. Εκεί, προφανώς, δεν διαπίστωσε την παραμικρή αλλαγή. Είναι φανερό, οτι ο Πορτογάλος προτιμά να χάσει έναν χαρισματικό παίκτη, παρά τον έλεγχο της ομάδας, αν του «χαριστεί».
Για το τι ακριβώς είναι -και τι δεν είναι- ο Φορτούνης, υπάρχει μια μεγάλη παρεξήγηση. Ασφαλώς είναι εξαιρετικά ταλαντούχος. Μπορεί να ντριμπλάρει, να σκοράρει και να πασάρει με οποιονδήποτε τρόπο. Οι επινοήσεις του και η φαντασία του, σπανίζουν. Μπορεί σε κάθε παιχνίδι να βγάλει δύο πάσες για γκολ ή να εκτελέσει ο ίδιος σε δύο φάσεις για γκολ. Αυτό δεν το βρίσκεις, παρά σε ελάχιστους παίκτες.
Από την άλλη, δεν είναι ο διεθνούς κλάσης ποδοσφαιριστής που δεν χρειάζεται να προσπαθήσει άλλο. Την περασμένη σεζόν, στην Ευρώπη, σε οκτώ παιχνίδια πέτυχε δύο γκολ από στατικές φάσεις: με ένα πέναλτι (Αντερλεχτ) και μια απευθείας εκτέλεση κόρνερ (Αρσεναλ). Στην Ελλάδα, μόνο στο 4-0 επί της ΑΕΚ σκόραρε σε ντέρμπι. Ολα τα υπόλοιπα τέρματά του τα πέτυχε απέναντι σε μικρομεσαίες ομάδες του πρωταθλήματος.
Επίσης, δεν είναι (ακόμη) ο νέος ηγέτης του Ολυμπιακού. Αλλά, δεν φταίει αυτός, που κάποιοι βιάστηκαν να τον βαφτίσουν, χωρίς να διαθέτει την απαραίτητη εμπειρία. Τέλος, ο Φορτούνης δεν είναι ο ποδοσφαιριστής που θα δουλέψει σκληρά στην προπόνηση ή θα «σκιστεί» στο γήπεδο για να μαρκάρει τον αντίπαλο. Ποτέ δεν ήταν – και είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν αυτό θα αλλάξει με τα «καψόνια» του Μπέντο.
Αρκεί το ταλέντο του για να παίζει; Ο προπονητής έχει ένα δίκιο: στο σύγχρονο ποδόσφαιρο, όσο σημαντικά είναι ένα γκολ ή μια πάσα για γκολ, άλλο τόσο είναι η κίνηση χωρίς την μπάλα, το μαρκάρισμα ενός αντιπάλου ή η σωστή κάλυψη του χώρου. Ενα δίκιο, όμως, έχει και ο Φορτούνης: χωρίς να κάνει καμία από τις «βρώμικες» δουλειές στο γήπεδο, ξεχώρισε -μακράν- από τους συμπαίκτες του, και κατέκτησε ένα νέο συμβόλαιο με υψηλότερες αποδοχές και μια ρήτρα μαμούθ.
Κάπου ανάμεσα στα δυο δίκια, κινδυνεύει να χαθεί ένα τεράστιο «κεφάλαιο», τόσο για τον Ολυμπιακό όσο και για την Εθνική Ελλάδος. Ενας τεχνίτης μεσο-επιθετικός από εκείνους που η ποδοσφαιρική βιομηχανία μας παράγει με το σταγονόμετρο.
Τι θα συμβεί στο τέλος; Ο Φορτούνης θα συμμορφωθεί και θα προσπαθήσει περισσότερο -αλλιώς θα βλέπει τα ματς απ’ έξω- ή ο Μπέντο θα κάνει μια εξαίρεση στον γενικό κανόνα του «θα παίζουν όσοι δουλεύουν πιο σκληρά στο γήπεδο;».
Η απάντηση είναι -παντού και πάντα- η ίδια: οι ιδέες των προπονητών κρίνονται από τα αποτελέσματα. Κερδίζεις; Ασε τον Φορτούνη να… κόβει εισιτήριο μέχρι να βάλει μυαλό. Χάνεις; Εξω εσύ, ρε άμπαλε, που ζητάς από κοτζάμ Πικάσο να βάφει και τους τοίχους…