Πραγματικότητα, σε έναν μήνα από σήμερα, θα είναι το ψηφιακό δίπλωμα οδήγησης, σύμφωνα με τον υπουργό Μεταφορών Κώστα Αχ. Καραμανλή, που σε συνέντευξή του στο Mega αναφέρθηκε και στον νέο Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.
Ειδικότερα, για τον νέο ΚΟΚ ο κ. Καραμανλής σημείωσε πως «πρέπει να πάμε σε ένα σύστημα όπου θα τιμωρούμε τον οδηγό και όχι το όχημα. Μιλάμε για αυστηροποίηση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας εκεί που χρειάζεται και όχι παντού. Και εδώ υπάρχει και ένα ζήτημα εφαρμογής. Γιατί πολλές φορές βλέπουμε αυστηροποιημένους ΚΟΚ που δεν έχουν σχέση με τη λογική και στην ουσία δεν εφαρμόζονται. Χρειαζόμαστε λοιπόν αυτή τη στιγμή, σε μερικά παραπτώματα, που είναι απαράδεκτα και δημιουργούν ζητήματα στην οδική ασφάλεια, να είμαστε αυστηροί και να τον εφαρμόσουμε και σε άλλες περιπτώσεις να μειώσουμε τα πρόστιμα».
Ο υπουργός έκανε γνωστό ότι εξετάζεται η επαναφορά του point system κατά το πρότυπο άλλων ευρωπαϊκών χωρών:
«Σκεφτόμαστε να επαναφέρουμε ένα point system, όπως συμβαίνει και σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, και το βασικό πρόβλημα που πρέπει να λύσουμε είναι ότι στην Ελλάδα, δυστυχώς, τα στατιστικά είναι εξαιρετικά στενάχωρα για ζητήματα οδικής ασφάλειας. Με αυτό τον τρόπο και με ένα νέο σύστημα εξετάσεων οδήγησης, θα προσπαθήσουμε να αντιμετωπίσουμε το υπαρκτό πρόβλημα».
Παράλληλα ανακοίνωσε ότι σε έναν μήνα θα έτοιμο και το ψηφιακό δίπλωμα οδήγησης, δίνοντας τέλος στην ταλαιπωρία δεκάδων χιλιάδων πολιτών.
Οπως υπενθύμισε ο κ. Καραμανλής, το καλοκαίρι 100.000 πολίτες ήταν εγκλωβισμένοι και δεν μπορούσαν να πάρουν δίπλωμα οδήγησης, ενώ σήμερα δυστυχώς για να πάρουν το κανονικό δίπλωμα, περιμένουν πάνω από τρεις και τέσσερις μήνες, πράγμα που είναι απαράδεκτο και δεν συμβαίνει σε καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα.
«Σε συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, τον κ. Πιερρακάκη, σε ένα μήνα από τώρα –αυτό έχει ψηφιστεί από τη Βουλή– θα μπορεί πλέον αυτός που έχει επιτύχει στις εξετάσεις να παίρνει το προσωρινό ψηφιακό δίπλωμα, με μία πολύ εύκολη εφαρμογή, που σημαίνει ότι θα μπορεί να οδηγεί αμέσως και να μην περιμένει τρεις μήνες», ανακοίνωσε ο υπουργός, σημειώνοντας ότι πρόκειται για «απλά, βασικά πράγματα, που δημιουργούν την αίσθηση ότι η χώρα μας επιστρέφει σιγά σιγά στην κανονικότητα και αντιμετωπίζουμε τα ζητήματα της καθημερινότητας των πολιτών».
Ερωτηθείς αν κάποιος θα μπορεί να αντικαταστήσει το ψηφιακό δίπλωμα σε περίπτωση απώλειας, ο κ. Καραμανλής ξεκαθάρισε ότι αυτό είναι δυνατό, καθώς το ψηφιακό δίπλωμα δεν αντικαθιστά το κανονικό δίπλωμα, αλλά είναι προσωρινό.
Η προσωρινή άδεια θα χορηγείται από το σύστημα σε ψηφιακή μορφή – και σε έντυπη μορφή, κατόπιν ταυτοποίησης των στοιχείων του δικαιούχου. Στην ψηφιακή πλατφόρμα μέσω ηλεκτρονικών μέσων, θα μπορούν να έχουν πρόσβαση και τα ελεγκτικά όργανα ως εξουσιοδοτημένοι.
Η προσωρινή άδεια χορηγείται στις παρακάτω περιπτώσεις υποψηφίων οδηγών ή οδηγών: α) στους επιτυχόντες δοκιμασίας προσόντων και συμπεριφοράς, είτε για αρχική χορήγηση άδειας οδήγησης ή για επέκταση άδειας οδήγησης σε άλλη κατηγορία, β) σε όσους υποβάλουν στην αρμόδια υπηρεσία Μεταφορών και Επικοινωνιών της οικείας Περιφέρειας, αίτηση με πλήρη φάκελο δικαιολογητικών για ανανέωση της άδειας οδήγησης, εφόσον έχει λήξει η ισχύς της, για έκδοση αντιγράφου ελληνικής άδειας οδήγησης λόγω απώλειας/κλοπής, για προσθήκη του κωδικού 96 στην κατηγορία Β της άδειάς τους, για άρση του κωδικού 114, για μεταβολή στοιχείων ελληνικής άδειας οδήγησης και για περιορισμό κατηγοριών ισχύουσας άδειας οδήγησης.
«Εξουσιομανής ο Τσίπρας»
Κληθείς εξάλλου να σχολιάσει τις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα περί «των αρμών της εξουσίας», ο κ. Καραμανλής χαρακτήρισε εξουσιομανή τον πρώην πρωθυπουργό, επισημαίνοντας:
«Μας λέει ότι όταν ξαναέρθει στην εξουσία, δεν θα σεβαστεί βασικά δεδομένα της αστικής Δημοκρατίας (…) Πρόκειται για «εξαιρετικά επικίνδυνα πράγματα, διότι ζούμε σε μία κοινοβουλευτική δημοκρατία. Αυτή την εγκαθίδρυσε η Νέα Δημοκρατία το 1974 και το απλό πράγμα, που πρέπει να κάνουμε, είναι να σεβόμαστε τουλάχιστον τους θεσμούς».
Οσον αφορά, τέλος, το «πάγωμα» της επίταξης που ανακοίνωσε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, και το περιθώριο μιας εβδομάδας που δόθηκε στους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης των νησιών του ΒΑ Αιγαίου, ο κ. Καραμανλής σημείωσε ότι η κυβέρνηση κινείται πάνω στο τετράπτυχο: φύλαξη των συνόρων, επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου, αυξημένες επιστροφές και κλειστές δομές.
Για μία εβδομάδα, εξήγησε, δίνεται η δυνατότητα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση να προτείνει εάν θέλει συγκεκριμένα σημεία, στα οποία πρέπει να γίνουν τα κλειστά κέντρα. Διευκρίνισε ότι η κυβέρνηση επιθυμεί αυτό ακριβώς, οι δήμοι να προτείνουν συγκεκριμένα σημεία, και ότι δεν πήρε πίσω την επίταξη, αλλά ότι η επίταξη πήρε μία εβδομάδα προθεσμία, ώστε να μην μπορεί κανείς να πει ότι δε γίνεται διάλογος.
Αλλά, όπως υπογράμμισε, διάλογος δεν σημαίνει «δεν θέλω δομές κλειστές πουθενά, μακριά από εμένα», κάτι το οποίο δυστυχώς το λένε πολλοί τοπικοί άρχοντες, για να προσθέσει: «Το ζήτημα δεν είναι να διώξουμε το πρόβλημα. Το ζήτημα είναι να καθίσουμε κάτω σαν μία σοβαρή χώρα και να αντιμετωπίσουμε ένα πρόβλημα, το οποίο μας ξεπερνά, και αυτό κάνει η κυβέρνηση».