Κάτι η (ψυχολογική) κόπωση από την παραμονή στο σπίτι επί δύο και πλέον εβδομάδες, κάτι τα θετικά -μέχρι στιγμής- μαντάτα από τους αρμόδιους για την παρακολούθηση των κρουσμάτων του κορονοϊού στη χώρα μας (συγκριτικά πάντα με άλλες ευρωπαϊκές χώρες) και οι πολίτες φαίνεται ότι μάλλον ξεθάρρεψαν.
Και αντί του #μένουμε_σπίτι , είπαν βγαίνουμε έξω, όλο και περισσότερο/οι, όλο και συχνότερα.
Τα στοιχεία για τις παραβάσεις άσκοπων μετακινήσεων που ανακοίνωσε την Τρίτη η ΕΛ.ΑΣ., είναι εξόχως ανησυχητικά, καθώς δείχνουν υπερδιπλασιασμό συγκριτικά με τις προηγούμενες ημέρες.
Μόνο την Τρίτη οι παραβιάσεις των μέτρων περιορισμού της κυκλοφορίας ξεπέρασαν τις 2.500! Και το χειρότερο είναι ότι τα στοιχεία αφορούν μόνο όσες παραβάσεις βεβαιώθηκαν κατά τους ελέγχους της Αστυνομίας ανά τη χώρα. Γιατί προφανώς ο πραγματικός αριθμός είναι κατά πολύ μεγαλύτερος.
Ετσι ενώ αρχικά υπήρχε περιορισμός της κυκλοφορίας, σε ποσοστό 80-90%, τώρα παρατηρείται μία υποχώρηση στην τήρηση των μέτρων στο 60% με 50%.
Η εικόνα αυτή όμως είναι εξαιρετικά επικίνδυνη γιατί με δεδομένο ότι ο αριθμός των κρουσμάτων είναι σήμερα περίπου 1.300 με ανοδικές τάσεις στην περιοχή των 2.300-2.500 τις επόμενες ημέρες, η χαλάρωση αυτή και η επιστροφή στις συνήθειές μας και την κυκλοφορία σαν να έχει εξαφανιστεί ξαφνικά η απειλή του κορονοϊού, ενδέχεται να είναι καταστροφική. Οι προσπάθειες των τελευταίων εβδομάδων θα εξανεμιστούν και η χώρα θα ζήσει εφιαλτικές καταστάσεις άλλων χωρών.
Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε, την Τρίτη 31 Μαρτίου βεβαιώθηκαν συνολικά 2.561 παραβάσεις, ενώ έγιναν και εννέα συλλήψεις για παράνομη λειτουργία καταστημάτων.
Ειδικότερα, οι παραβάσεις για τις οποίες επιβάλλεται πρόστιμο 150 ευρώ, ήταν: 1.051 στην Αττική, 212 στη Θεσσαλονίκη, 212 στη Δυτική Ελλάδα, 166 στα Ιόνια Νησιά, 138 στην Κεντρική Μακεδονία, 131 στην Κρήτη, 126 στην Πελοπόννησο, 108 στη Θεσσαλία, 104 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, 91 στη Στερεά Ελλάδα, 85 στο Νότιο Αιγαίο, 81 στην Ηπειρο, 40 στο Βόρειο Αιγαίο και 16 στη Δυτική Μακεδονία.
Αλλά και την Τετάρτη, από τις 06:00 έως τις 15:00 βεβαιώθηκαν σε όλη την επικράτεια 763 παραβάσεις και επιβλήθηκαν ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα, ως ακολούθως:
(258) στην Αττική,
(88) στα Ιόνια Νησιά,
(61) στη Δυτική Ελλάδα,
(61) στην Κρήτη,
(51) στην Πελοπόννησο,
(48) στη Θεσσαλία,
(47) στην Κεντρική Μακεδονία,
(41) στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,
(31) στη Θεσσαλονίκη,
(31) στη Στερεά Ελλάδα,
(20) στο Νότιο Αιγαίο,
(15) στο Βόρειο Αιγαίο,
(8) στην Ήπειρο, και
(3) στη Δυτική Μακεδονία.
Η επικίνδυνη εκτίναξη των παραβάσεων από την περιοχή των 800-900 σε ημερήσια βάση την προηγούμενη εβδομάδα, σε πάνω από 2.500 την Τρίτη, φαίνεται και από το γεγονός ότι από την έναρξη του μέτρου απαγόρευσης των άσκοπων μετακινήσεων, την Δευτέρα 23 Μαρτίου, έως σήμερα, έχουν βεβαιωθεί συνολικά 13.195 παραβάσεις σε όλη την χώρα και επιβλήθηκαν ισάριθμα πρόστιμα.
Παράλληλα, για λειτουργία καταστημάτων (υγειονομικού ενδιαφέροντος, εμπορικά κ.λ.π), παρά τη σχετική απαγόρευση, βεβαιώθηκαν την Τρίτη, όπως προαναφέρθηκε, εννέα παραβάσεις και συνελήφθησαν ισάριθμα άτομα, στις εξής περιοχές: 2 στην Ηπειρο, 2 στη Θεσσαλία, 2 στο Νότιο Αιγαίο, 1 στην Αττική, 1 στη Θεσσαλονίκη και 1 στην Κρήτη.
Από την έναρξη του μέτρου, την Πέμπτη 12 Μαρτίου, έως σήμερα, έχουν βεβαιωθεί σε όλη την Ελλάδα 318 παραβάσεις και έχουν συλληφθεί 326 άτομα.
Στη Θεσσαλονίκη μετά το κλείσιμο της Νές Παραλίας, ο κόσμος που βγήκε να αθληθεί τις ώρες κατά τις οποίες παραμένει ανοιχτό το παραλιακό μέτωπο (σύμφωνα με τη σχετική απόφαση απαγόρευση της κυκλοφορίας), ήταν ελάχιστος.
Η αυστηροποίηση των μέτρων και ο βροχερός καιρός περιόρισαν αρκετά την κίνηση των πολιτών.
Κλιμάκια της ΕΛ.ΑΣ. και της δημοτικής αστυνομίας πραγματοποιούσαν, πάντως, κανονικά τους ελέγχους σε πεζούς και ποδηλάτες προκειμένου να διαπιστωθεί εάν φέρουν την ειδική βεβαίωση κυκλοφορίας ή εάν έχουν αποστείλει sms στο 13033.
Ωστόσο, από τις 14.00 και μετά που τίθενται σε ισχύ τα περιοριστικά μέτρα, θα επιβάλλονται πρόστιμα ύψους 150 ευρώ σε όποιον επιχειρήσει να βρεθεί στη Νέα Παραλία, ανεξαρτήτως αν έχει πάνω του τη δικαιολόγηση της μετακίνησής του.
Υπενθυμίζεται ότι η κυκλοφορία στο παραλιακό μέτωπο της πόλης απαγορεύεται καθημερινά από τις 2 μετά το μεσημέρι έως τις 8 το πρωί της επόμενης, ενώ θα παραμένει κλειστή καθ’ όλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.