Μπορεί η Γκρέτα Τούνμπεργκ να διαβεβαιώνει πως το best seller βιβλίο της τυπώθηκε με τρόπο που δεν «πληγώνει» το περιβάλλον, όμως φαίνεται πως πολλοί από τους νεαρούς υποστηρικτές της δεν είναι το ίδιο προσεκτικοί με τον τρόπο που εκφράζουν τον θαυμασμό τους για την σουηδή ακτιβίστρια.
Η δημοφιλία της Γκρέτα και του μηνύματος της έχει οδηγήσει σε μια εκτόξευση στις πωλήσεις των προϊόντων με τα χαρακτηριστικά της, όπως μπλουζάκια ή μικρές φιγούρες της. Ομως, η έρευνα των Times του Λονδίνου δείχνει πως πολλά από αυτά τα αντικείμενα είτε φτιάχνονται και χρειάζεται να μεταφερθούν από την Κίνα, είτε αποτελούνται από υλικά που δεν είναι καθόλου «φιλικά» για τον πλανήτη.
Αυτά τα Χριστούγεννα, το Amazon, το eBay και το Etsy είναι γεμάτα με αυτοκόλλητα, κούπες, τσάντες και πολλά άλλα «προϊόντα Γκρέτα», που συνήθως συνοδεύονται και με κάποιο διάσημο σλόγκαν όπως «Ακούστε τους επιστήμονες» ή «Δεν υπάρχει πλανήτης Β».
Υπάρχουν ακόμη και πιο εκλεπτυσμένα αντικείμενα, όπως ένα αρωματικό κερί Γκρέτα (19 ευρώ), ή μια μικρή Γκρέτα-νάνος για τον κήπο (38,5 ευρώ), ενώ ένας πωλητής έχει καταφέρει να στείλει 600 Γκρέτα αποσμητικά αυτοκινήτου σε όλο τον κόσμο.
Λίγα από τα παραπάνω προϊόντα θα μπορούσαν να βρίσκονται στο χριστουγεννιάτικο καλάθι ενός πραγματικού περιβαλλοντολόγου. Για παράδειγμα, ο νάνος περιέχει ακρυλική ρητίνη, ένα υλικό που δεν ανακυκλώνεται εύκολα, ούτε απορροφάται από το περιβάλλον και στην παραγωγή του χρησιμοποιούνται τοξίνες που μπορούν να κάνουν κακό τόσο στους εργάτες, όσο και στο περιβάλλον.
Επίσης, πολλά από τα μπλουζάκια στο Etsy, είναι εν μέρει φτιαγμένα από πολυεστέρα, ένα υλικό που αποτελείται από πετροχημικά και δεν είναι βιοδιοσπάσιμο. Το blog trustedclothes.com του δίνει τον χειρότερο βαθμό στην κλίμακα βιωσιμότητας του και γράφει: «Για την παρασκευή του πολυεστέρα χρησιμοποιούνται διάφορα χημικά και πετρέλαιο, μια μη ανανεώσιμη πηγή ενέργειας που κατηγοριοποιείται ως ορυκτό καύσιμο, όπως και ενέργεια που χρειάζεται για να ολοκληρωθεί η διαδικασία».
Μπορεί η κατασκευή κάποιων άλλων προϊόντων να μην είναι τόσο επιβλαβής προς το περιβάλλον, είναι, όμως, η μεταφορά τους, καθώς πολλά από τα ρούχα κατασκευάζονται στην Κίνα. Αρκετοί καταναλωτές φαίνεται να ξεχνούν και τον τεράστιο αρνητικό αντίκτυπο που έχει η βιομηχανία κλωστοϋφαντουργίας της Κίνας στην μόλυνση των θαλασσών.
Από τα δεκάδες αντικείμενα που εξέτασαν οι Times, μόνο ένα προσέφερε μέρος των κερδών σε «πράσινες» φιλανθρωπίες. Επρόκειτο για έναν πωλητή ρούχων στο eBay, που υποσχόταν να δωρίσει το 10% των κερδών στο Save the Planet.
Δεν υπάρχει κάποια απόδειξη που να συνδέει την Γκρέτα Τούνμπεργκ ή την οικογένεια της με κάποιον από τους πωλητές ή τους προμηθευτές, ούτε είναι γνωστό αν η χρήση της εικόνας της γίνεται με νόμιμο τρόπο. Το μόνο προϊόν της το οποίο επίσημα διαφημίζεται είναι το βιβλίο της «Η ζωή είναι στα χέρια μας» και οι εκπρόσωποι της, το European Climate Foundation, αρνήθηκαν να σχολιάσουν.
Βέβαια, δεν είναι όλα τα προϊόντα που χρησιμοποιούν την εμφάνιση της υποστηρικτικά του σκοπού της. Ιδιαίτερα δημοφιλές είναι ένα πουλόβερ με στάμπα μια θυμωμένη Γκρέτα και τις λέξεις: «How dare you have a merry Christmas» («Πώς τολμάτε να περνάτε χαρούμενα Χριστούγεννα»). Είναι φυσικά αστείο που αναφέρεται στην ομιλία της Τούνμπεργκ στην σύνοδο για το κλίμα του ΟΗΕ, τον Σεπτέμβριο, όταν κατηγόρησε τους ηγέτες του κόσμου για την αδιαφορία τους για τα περιβαλλοντολογικά προβλήματα, λέγοντας «Πώς τολμάτε; Μου κλέψατε τα όνειρά μου και την παιδική ηλικία μου με τα κενά λόγια σας»