Η Τάφρος των Μαριανών είναι το βαθύτερο σημείο των ωκεανών του πλανήτη και το χαμηλότερο σημείο της επιφάνειας του φλοιού της Γης, καθώς φτάνει σε βάθος 10.971 μέτρων κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Βρίσκεται στον δυτικό Ειρηνικό Ωκεανό, στα ανατολικά των Μαριανών νήσων. Εχει 2.550 χιλιόμετρα μήκος και μέσο πλάτος 69 χιλιόμετρα φτάνοντας το μέγιστο βάθος στην αποκαλούμενη Αβυσσο του Τσάλεντζερ.
Μόλις 7 άνθρωποι έχουν επισκεφθεί την Τάφρο των Μαριανών, ανάμεσα τους και ο διάσημος σκηνοθέτης αλλά και φανατικός της θαλάσσιας εξερεύνησης Τζέιμς Κάμερον, με ένα προηγμένο βαθυσκάφος στον σχεδιασμό του οποίου συμμετείχε και ο ίδιος.
Μετά τον Κάμερον σειρά πήρε ο Βίκτορ Βέσκοβο, ένας πρώην αξιωματικός του πολεμικού των ΗΠΑ, που ακολουθεί πετυχημένη καριέρα επενδυτή. Ο Βέσκοβο που έχει χόμπι την εξερεύνηση των ωκεανών έδωσε στην εταιρεία Triton Submarines 40 εκατ. δολάρια για να φτιάξει ένα βαθυσκάφος με το οποίο θα μπορούσε να πάει στην άβυσσο του Τσάλεντζερ.
Η εταιρεία έφτιαξε ένα υποβρύχιο από τιτάνιο ικανό να αντέξει τις τρομερές συνθήκες πίεσης που επικρατούν στα δέκα χλμ. κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Ο Βέσκοβο έβαλε μάλιστα και ένα επιπλέον στόχο εκτός από το να φτάσει στην άβυσσο του Τσάλεντζερ. Ήθελε να πάει πιο βαθιά από όλους τους προηγούμενους που είχαν φτάσει ως εκεί. Οταν επέστρεψε από το ταξίδι στην άβυσσο υποστήριξε ότι είχε καταφέρει να κατέβει με το σκάφος του μερικές δεκάδες μέτρα πιο χαμηλά από το σημείο που είχε φτάσει ο Κάμερον. Ο σκηνοθέτης ανέφερε ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να έχει συμβεί αφού εκείνος είχε φτάσει στο βαθύτερο σημείο και η περιοχή ήταν επίπεδη δεν είχε πιο βαθιά σημεία.
Το ταξίδι
Η EYOS Expeditions ανακοίνωσε ότι θα συνεργαστεί με την Triton Submarines για την οργάνωση ταξιδιών που θα περιλαμβάνουν καταδύσεις σε διάφορες περιοχές των ωκεανών της Γης συμπεριλαμβανομένης και της Τάφρου των Μαριανών. Η εταιρεία, που έχει έδρα την Νήσο Μαν στην Βρετανία, θα προσφέρει την εμπειρία της κατάδυσης στο βαθύτερο σημείο των ωκεανών σε κυνηγούς της περιπέτειας με μεγάλο πορτοφόλι.
Όπως αναφέρει σε δημοσίευμα της η εφημερίδα Telegraph, για να μπει κάποιος στο ειδικά κατασκευασμένο για την περίσταση υποβρύχιο και να ταξιδέψει στην Αβυσσο του Τσάλεντζερ θα πρέπει να πληρώσει 750 χιλιάδες δολάρια. Κάθε ταξίδι στην Τάφρο των Μαριανών θα έχει συνολική διάρκεια οκτώ ημερών και στην κατάδυση θα μπορούν να συμμετέχουν μάξιμουμ τρεις τολμηροί φίλοι του υποθαλάσσιου κόσμου.
Αν η κατάδυση ολοκληρωθεί γρήγορα, χωρίς προβλήματα και οι καιρικές συνθήκες το επιτρέπουν η εταιρεία θα επιτρέπει στους πελάτες της, αν το επιθυμούν, να πραγματοποιήσουν αμέσως άλλη μια. «Οι επιβάτες δεν θα έχουν μεταχείριση φιλοξενούμενων αλλά θα λογίζονται ως μέλη του πληρώματος και θα μπορούν να αναλαμβάνουν εργασίες και δραστηριότητες στο υποβρύχιο ανάλογα με τις γνώσεις και τα ενδιαφέροντα τους» δηλώνει ο Ρομπ Μακ Κάλουμ, συνιδρυτής της EYOS και επικεφαλής των αποστολών κατάδυσης.
Στις τελευταίες αποστολές στην Τάφρο των Μαριανών εντοπίστηκαν να ζουν εκεί διαφόρων ειδών θαλάσσιοι οργανισμοί, αν και πιστευόταν ότι οι ακραίες συνθήκες (θερμοκρασία, πίεση, απουσία φωτός κ.α) που επικρατούν είναι απαγορευτικές για την παρουσία της ζωής. Το πιο εντυπωσιακό εύρημα όμως δεν ήταν κάποιος παράξενος θαλάσσιος οργανισμός αλλά οι πλαστικές ύλες που διαπιστώθηκε ότι είχαν καταναλώσει κάποια όντα που ζουν στην Τάφρο των Μαριανών, γεγονός που απέδειξε ότι η μόλυνση του περιβάλλοντος έχει φτάσει μέχρι εκεί.
Τα στελέχη της EYOS αναφέρουν ότι οι καταδύσεις, εκτός από τουριστικό χαρακτήρα, θα παράγουν και επιστημονικά αποτελέσματα αφού τα προηγμένα όργανα του υποβρυχίου θα κάνουν χαρτογραφήσεις ενώ είναι πιθανό να γίνεται επίσης συλλογή δειγμάτων από τις περιοχές εξερεύνησης για ανάλυση σε ερευνητικά εργαστήρια.