Σε ισχύ τέθηκε από τα μεσάνυχτα της Κυριακής το καθολικό lockdown στην Αυστρία, το πρώτο που εφαρμόζεται και σε εμβολιασμένους σε ευρωπαϊκή χώρα.
Η Βιέννη είναι ξανά νεκρή πόλη: Καταστήματα, εστιατόρια, χριστουγεννιάτικες αγορές, συναυλίες, κομμωτήρια έχουν κλείσει, μόνο τα σχολεία παραμένουν ανοικτά.
Μετά την ευρεία διάθεση των εμβολίων κατά της Covid-19, καμία χώρα της ΕΕ δεν είχε τολμήσει να κάνει αυτό το βήμα.
Οπως και στα προηγούμενα lockdown, οι 8,9 εκατομμύρια Αυστριακοί απαγορεύεται να βγουν από τα σπίτια τους, με εξαίρεση μετακινήσεις για ψώνια, για να αθληθούν ή για να πάνε στον γιατρό. Επίσης μπορούν να πηγαίνουν στη δουλειά τους και να αφήνουν τα παιδιά στο σχολείο, αν και οι αρχές συνιστούν στους γονείς να τα κρατήσουν στο σπίτι.
Το Σάββατο 40.000 άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους της αυστριακής πρωτεύουσας για να καταγγείλουν τη «δικτατορία», έπειτα από έκκληση του ακροδεξιού κόμματος FPO.
Την Κυριακή στο Λιντς, στη βόρεια Αυστρία, χιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν σε άλλη διαδήλωση κατά των μέτρων.
Την ίδια στιγμή, νέες ταραχές ξέσπασαν και την Κυριακή στην Ολλανδία, για τρίτη συνεχή νύχτα, καθώς εκεί η εστίαση κλείνει πλέον στις 8 το βράδυ, ενώ αναμένεται να ισχύσουν περιορισμοί για τους ανεμβολίαστους. Διαδηλωτές έριξαν πυροτεχνήματα και προκάλεσαν ζημιές στις πόλεις Ενσεντε, Λέουβαρντεν, Τίλμπουργκ και Γκρόνινγκεν της Ολλανδίας.
Οι χθεσινές διαδηλώσεις ήταν λιγότερο έντονες σε σχέση με τα βίαια επεισόδια που ξέσπασαν την Παρασκευή στο Ρότερνταμ, όπου αστυνομικοί πυροβόλησαν κατά διαδηλωτών, τραυματίζοντας τρία άτομα και το Σάββατο στη Χάγη. Στη διάρκεια των τριών προηγούμενων ημερών, συνελήφθησαν συνολικά 145 άνθρωποι.
Επεισόδια στις Βρυξέλλες
Επεισόδια ξέσπασαν και στις Βρυξέλλες, την Κυριακή, στο περιθώριο διαδήλωσης περίπου 35.000 ανθρώπων, οι οποίοι αντιτίθενται στα νέα μέτρα.
Ο πρωθυπουργός του Βελγίου Αλεξάντερ Ντε Κρο κατήγγειλε τις «απολύτως απαράδεκτες» βιαιότητες που σημειώθηκαν την Κυριακή, στη βελγική πρωτεύουσα, στη διάρκεια διαδήλωσης κατά των περιορισμών, που επιβλήθηκαν για την αντιμετώπιση της Covid-19, στη διάρκεια της οποίας σημειώθηκαν συγκρούσεις με την αστυνομία.
Σε δηλώσεις του έπειτα από μια συνάντηση με τον γάλλο ομόλογό του Ζαν Καστέξ για το θέμα της ασφάλειας, ο Ντε Κρο εξέφρασε την υποστήριξή του προς τους αστυνομικούς (τρεις από τους οποίους τραυματίσθηκαν κατά τα επεισόδια) και ζήτησε να διεξαχθεί μια ήρεμη συζήτηση γύρω από την πανδημία και τον εμβολιασμό που να μην είναι «βασισμένη στην παραπληροφόρηση».
Με φόντο την άνοδο των κρουσμάτων και των νοσηλειών, το Βέλγιο αναγκάσθηκε την περασμένη εβδομάδα να αυστηροποιήσει και πάλι τους ισχύοντες περιορισμούς για την πρόσβαση σε ορισμένες εκδηλώσεις και δημόσιους χώρους.
Το υγειονομικό πιστοποιητικό, το οποίο βρίσκεται σε ισχύ εδώ και περίπου ένα μήνα, συνδυάζεται πλέον με τη χρήση μάσκας για να παρακολουθήσει κάποιος ένα θέαμα.
Εξάλλου, η τηλεργασία κατέστη υποχρεωτική τέσσερις ημέρες την εβδομάδα για τουλάχιστον τρεις εβδομάδες και το κοινοβούλιο αναμένεται προσεχώς να συζητήσει ενδεχόμενο υποχρεωτικό χαρακτήρα του εμβολιασμού για το νοσηλευτικό προσωπικό που θα ισχύει από την 1η Ιανουαρίου.
Στη διαδήλωση της Κυριακής συμμετείχαν 35.000 άνθρωποι.
Η διαδήλωση άρχισε ειρηνικά, όμως η αστυνομία χρησιμοποίησε στη συνέχεια εκτοξευτήρες νερού και δακρυγόνα, ενώ διαδηλωτές πετούσαν αντικείμενα εναντίον των αστυνομικών.
Τρεις αστυνομικοί τραυματίσθηκαν και έγιναν περίπου 40 συλλήψεις.
«Η αστυνομία βρίσκεται εδώ σε μια πολύ πολύ δύσκολη περίοδο για να συνεχίσει να εγγυάται την ασφάλειά μας. Είναι απαράδεκτο αυτή η βία να προσανατολίζεται εναντίον της αστυνομίας», δήλωσε ο Αλεξάντερ Ντε Κρο.
«Φυσικά πρέπει να κάνουμε μια συζήτηση, καταλαβαίνω ότι οι άνθρωποι έχουν αμφιβολίες, όμως ας κάνουμε αυτή τη συζήτηση βασισμένοι σε ορθή ενημέρωση και όχι στην παραπληροφόρηση και ας την κάνουμε με ήρεμο τρόπο», πρόσθεσε ο φιλελεύθερος φλαμανδός ηγέτης.
Ο τρόπος με τον οποίο συμπεριφέρθηκαν την Κυριακή ορισμένοι διαδηλωτές (μεταξύ των οποίων άνθρωποι που φορούσαν κουκούλες και κρατούσαν εθνικιστικές φλαμανδικές σημαίες) «δεν έχει καμιά σχέση με την ελευθερία» και πρόκειται για «εγκληματικές συμπεριφορές», τόνισε ο ίδιος.
Ταραχές στη γαλλική Γουαδελούπη
Επεισόδια ξέσπασαν στο γαλλικό διαμέρισμα της Γουαδελούπης στην Καραϊβική, όπου διαδηλωτές, διαμαρτυρόμενοι για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού των υγειονομικών, πραγματοποίησαν εκτεταμένες λεηλασίες και εμπρησμούς, το βράδυ του Σαββάτου και της Κυριακής, ως συνέχεια διαδηλώσεων τις προηγούμενες ημέρες.
Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι οι διαδηλώσεις διαμαρτυρίας στο γαλλικό υπερπόντιο έδαφος, έχουν δημιουργήσει μια «πολύ εκρηκτική» κατάσταση.
Ο Μακρόν μίλησε στους δημοσιογράφους ενόψει συνάντησης ανάμεσα στον γάλλο πρωθυπουργό, Ζαν Καστέξ, και σε βουλευτές από την νήσο της Καραϊβικής, η οποία είναι προγραμματισμένη για τη Δευτέρα.
«Πρέπει να εξηγήσουμε, να εξηγήσουμε, να εξηγήσουμε και να πείσουμε, να πείσουμε, να πείσουμε επειδή δεν πρέπει να παίζουμε με την υγεία των ανθρώπων», είπε ο γάλλος πρόεδρος.
Ο Μακρόν περιέγραψε την κατάσταση στην Γουαδελούπη ως «πολύ εκρηκτική, η οποία έχει έναν πολύ τοπικό χαρακτήρα και εντάσεις τις οποίες γνωρίζουμε και οι οποίες είναι ιστορικές».
Στο περιθώριο επίσκεψής του στην Αμιένη, στη βόρεια Γαλλία, ο πρόεδρος Μακρόν διαβεβαίωσε την Γουαδελούπη για την αλληλεγγύη της Γαλλίας και ζήτησε από τους πολίτες «να μην επιτρέπουν με τίποτα να εξαπατώνται και να μην επιτρέπουν σε κάποιους να εκμεταλλεύονται την κατάσταση».
«Δεν μπορούμε να εκμεταλλευόμαστε την υγεία των Γαλλίδων και των Γάλλων για να διεξάγουμε πολιτικούς αγώνες», δήλωσε ο Μακρόν και πρόσθεσε ότι «θα πρέπει να διατηρηθεί η δημόσια τάξη επιμένοντας στην αύξηση των εμβολιασμών παρά την εναντίωση μιας πολύ μικρής μειονότητας».
Τα βίαια επεισόδια ξεκίνησαν την περασμένη εβδομάδα, έπειτα από απεργίες που οργανώθηκαν από τα εργατικά συνδικάτα της νήσου με στόχο να αντιταχθούν στους περιορισμούς για την πανδημία, όπως ο υποχρεωτικός εμβολιασμός των υγειονομικών υπαλλήλων.
Η αστυνομία συνέλαβε τουλάχιστον 38 ανθρώπους, ενώ δεκάδες καταστήματα λεηλατήθηκαν. Γαλλικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι διαδηλωτές εισέβαλαν σε μια αποθήκη όπλων στην παραθαλάσσια πόλη Πουάντ-α-Πιτρ και έκλεψαν τουφέκια.
«Δεν γνωρίζουμε πόσο μακριά θα φτάσει αυτό», δήλωσε ο δήμαρχος του Πουάντ-α-Πιτρ, Χάρι Ντιριμέλ.
Η Γουαδελούπη έχει πληγεί από βίαιες διαδηλώσεις και στο παρελθόν, αλλά όπως είπε ο δήμαρχος τώρα υπάρχει μεγάλη ανησυχία στο νησί επειδή οι ταραξίες έχουν όπλα.
Στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, το Παρίσι ανακοίνωσε ότι στέλνει αστυνομικές ειδικές δυνάμεις για να αποκαταστήσει την τάξη στο γαλλικό υπερπόντιο έδαφος.
Η τοπική σχολική αρχή ανακοίνωσε ότι όλα τα σχολεία στη Γουαδελούπη θα παραμείνουν κλειστά τη Δευτέρα.
Σε μια ένδειξη ότι οι ταραχές πιθανόν να εξαπλωθούν και σε άλλα γαλλικά υπερπόντια εδάφη στην Καραϊβική, τα συνδικάτα κήρυξαν γενική απεργία στην Μαρτινίκα σήμερα.
Ερωτηθείς για το τι αναμένει από τη συνάντηση του γάλλου πρωθυπουργού, ο Ντιριμέλ είπε ότι η Γαλλία πρέπει να αποκαταστήσει την τάξη στην Γουαδελούπη.
Ο δήμαρχος κάλεσε την κυβέρνηση στο Παρίσι να ανοίξει διάλογο με τον τοπικό πληθυσμό που υποφέρει από προβλήματα όπως κοινωνική δυσπραγία, τα οποία επιβαρύνουν την υπάρχουσα υγειονομική κρίση.