Ο ρώσος πρόεδρος σε πρόσφατη επίσκεψή του στον πρόεδρο του Ουζμπεκιστάν | REUTERS/Pavel Golovkin/Pool
Επικαιρότητα

Aντίποινα Πούτιν στον Τραμπ – ανέστειλε συμφωνίες ασφαλείας

Την πυραυλική επίθεση των ΗΠΑ κατήγγειλε η Μόσχα ανακοινώνοντας ότι αναστέλλει τη συμφωνία που έχει συνάψει με την Ουάσιγκτον για την αεροπορική ασφάλεια πάνω από τη Συρία, «ένα κυρίαρχο κράτος», και ότι διακόπτει την ανταλλαγή πληροφοριών - Πώς αντέδρασε το Ιράν, η Τουρκία και οι χώρες της Δύσης
Protagon Team

Είναι η πρώτη φορά μέσα σε αυτά τα έξι χρόνια, που οι ΗΠΑ έδρασαν μονομερώς στη Συρία. Ενώ προεκλογικά είχε ισχυριστεί με μία σειρά σχολίων στο Twitter ότι θα προχωρήσει σε απεμπλοκή από τη Συρία, ο Ντόναλντ Τραμπ, σοκαρισμένος από την πολύνεκρη επίθεση που σημειώθηκε στην Ιντλίμπ και αφού συνειδητοποίησε ότι σε αυτόν τον εξαετή εμφύλιο πόλεμο σκοτώνονται και «όμορφα μωρά», έδωσε την εντολή για μία πυραυλική επίθεση κατά της αεροπορικής βάσης από όπου ξεκίνησε ο χημικός βομβαρδισμός. Και εκνεύρισε πάνω απ’ όλα τον πιο στενό σύμμαχο της Συρίας και πιο δύσπιστο «φίλο» των ΗΠΑ: τη Μόσχα.

Η ρωσική κυβέρνηση αντέδρασε μάλλον κατά τα αναμενόμενα. Εκανε λόγο για «επίθεση σε κυρίαρχο κράτος» και κατήγγειλε ότι η εμφανιζόμενη ως αφορμή της  επίθεσης -δηλαδή η πολύνεκρη επίθεση με χημικά που σημειώθηκε στο Ιντλίμπ- είναι «ένα απολύτως κατασκευασμένο πρόσχημα».

Αντίστοιχα και ο έτερος σύμμαχος του συριακού καθεστώτος, η ιρανική κυβέρνηση -δια στόματος του υπουργού Εξωτερικών Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ- κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι χρησιμοποίησαν «ψευδείς κατηγορίες» για να επιτεθούν στη Συρία και ότι βρίσκονται «στο πλευρό» των τζιχαντιστικών οργανώσεων Αλ Κάιντα και ISIS. «Οι ΗΠΑ βοήθησαν τον ιρακινό πρώην πρόεδρο Σαντάμ Χουσέιν να χρησιμοποιήσει χημικά όπλα εναντίον του Ιράν στη δεκαετία του 1980. Στη συνέχεια, χρησιμοποίησαν ψευδείς κατηγορίες όσον αφορά τα χημικά όπλα, στην αρχή για να επιτεθούν στο Ιράκ το 2003 και τώρα στη Συρία», έγραψε στo Twitter ο Ζαρίφ.

Σε μία πρώτη ενέργεια, λοιπόν, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τη συμφωνία που έχει συνάψει με τις ΗΠΑ για την αεροπορική ασφάλεια πάνω από τη Συρία.

«Η Ρωσία αναστέλλει το μνημόνιο που έχει συνάψει με τις ΗΠΑ για την αποτροπή επεισοδίων και τη διασφάλιση της αεροπορικής ασφάλειας στη διάρκεια των επιχειρήσεων στη Συρία», αναφέρει στην ανακοίνωσή του το υπουργείο. Η Μόσχα προανήγγειλε επίσης τη διακοπή της ανταλλαγής πληροφοριών με τις ΗΠΑ, διευκρινίζοντας, όμως, ότι θα διατηρήσει ανοιχτούς τους στρατιωτικούς διαύλους επικοινωνίας.

Σε αυτό το πλαίσιο, το Κρεμλίνο επεσήμανε ότι η απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης να εξαπολύσει 59 πυραύλους έχει αυξήσει τον κίνδυνο συγκρούσεων μεταξύ αεροσκαφών. Για το ζήτημα αυτό αλλά και για τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης, ο Βλαντίμιρ Πούτιν ζήτησε έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, τονίζοντας ότι «είναι προφανές πως τα χτυπήματα αυτά είχαν προετοιμαστεί πριν από την επίθεση με χημικά στην επαρχία Ιντλίμπ».

Το Κρεμλίνο κατηγόρησε την κυβέρνηση Τραμπ ότι η επίθεση ήταν προς το συμφέρον του ISIS και άλλων τρομοκρατικών οργανώσεων, αμφισβητώντας την αποτελεσματικότητά της. Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά μόνον οι 23 πύραυλοι από τους 59 συνολικά που εκτοξεύτηκαν έπληξαν τον στόχο τους ενώ είναι άγνωστο πού κατέληξαν οι υπόλοιποι 36.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ τόνισε ότι η πυραυλική επίθεση στη Συρία θυμίζει την κατάσταση του 2003, όταν οι ΗΠΑ και η Βρετανία, μαζί με μερικούς από τους συμμάχους τους, επιτέθηκαν στο Ιράκ. Ο ίδιος εξέφρασε την ελπίδα ότι τα πλήγματα εναντίον της Συρίας δεν θα βλάψουν ανεπανόρθωτα τις σχέσεις ανάμεσα στη Μόσχα και την Ουάσινγκτον.

Σύμφωνα πάντως με τον κυβερνήτη της επαρχίας Χομς, Ταλάλ Μπαραζί, δεν υπήρξαν «μεγάλες ανθρώπινες απώλειες» από την πυραυλική επίθεση των ΗΠΑ κατά της αεροπορικής βάσης στη Συρία. Μιλώντας στο Reuters ο ίδιος ανέφερε ότι βρίσκονταν σε εξέλιξη επιχειρήσεις κατάσβεσης της φωτιάς, αλλά και διάσωσης του προσωπικού, στην αεροπορική βάση που δέχθηκε το πυραυλικό πλήγμα των ΗΠΑ για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των δύο ωρών. Ο Μπαραζί υποστήριξε ότι η αεροπορική βάση υποστήριζε τις επιχειρήσεις του στρατού της Συρίας κατά του ISIS.

Πληροφορίες του BBC κάνουν λόγο για έξι νεκρούς από την πυραυλική επίθεση. Κυβερνητικά μέσα της Συρίας αναφέρουν ότι από την επίθεση σκοτώθηκαν εννέα άμαχοι, ανάμεσα στους οποίους και τέσσερα παιδιά, πληροφορία την οποία δεν μπορούσε να επιβεβαιώσει το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο.

Οι χώρες της Δύσης στηρίζουν τον Τραμπ

Σε αντίθεση με τη Ρωσία μία σειρά από χώρες -ανάμεσα στις οποίες και το Ισραήλ και η Τουρκία- επιβεβαίωσαν τη στήριξή τους στην απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης. Πρώτη-πρώτη η Βρετανία τόνισε ότι «υποστηρίζει πλήρως την ενέργεια των ΗΠΑ, η οποία αποτελεί την προσήκουσα απάντηση στην επίθεση με χημικά όπλα που εξαπέλυσε το συριακό καθεστώς και έχει ως στόχο την αποτροπή περαιτέρω τέτοιων επιθέσεων».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Ζακ Ερό δήλωσε ότι το Παρίσι ενημερώθηκε από την Ουάσινγκτον πριν από την πυραυλική επίθεση κατά της αεροπορικής βάση στη Συρία και ότι τα αεροπορικά πλήγματα αποτελούν «προειδοποίηση προς ένα εγκληματικό καθεστώς». Τόνισε ότι «το μέλλον της Συρίας δεν είναι με τον Ασαντ και ότι «οι Ρώσοι και οι Ιρανοί πρέπει να καταλάβουν ότι η υποστήριξη στον Μπασάρ Αλ Ασαντ δεν έχει νόημα».

Υστερα από τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν, η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ με τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ ανακοίνωσαν από κοινού ότι «ο Ασαντ είναι ο μόνος υπεύθυνος για τις εξελίξεις» και ότι «η επανειλημμένη χρήση χημικών όπλων από εκείνον και τα εγκλήματά του κατά του ίδιου του λαού του απαιτούν την υιοθέτηση κυρώσεων, όπως το ζήτησαν η Γαλλία και η Γερμανία το 2013.

«Η επιχείρηση που διέταξε την περασμένη νύχτα ο Τραμπ είναι μια βάσιμη απάντηση σε ένα έγκλημα πολέμου. Σε όποιον χρησιμοποιεί χημικά όπλα δεν μπορεί να δίδονται ελαφρυντικά» δήλωσε από την πλευρά του ο ιταλός πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι.

Και η Αγκυρα εξέλαβε με ιδιαίτερα θετικό τρόπο την επίθεση «ως ένα σημαντικό βήμα για να διασφαλισθεί ότι χημικές και συμβατικές επιθέσεις κατά του άμαχου πληθυσμού δεν μένουν ατιμώρητες», όπως επεσήμανε ο εκπρόσωπος του τούρκου προέδρου, Ιμπραχίμ Καλίν. Ο ίδιος τόνισε ότι είναι αναγκαία η δημιουργία ζώνης απαγόρευσης των πτήσεων, καθώς και χερσαίων ζωνών ασφαλείας στη Συρία.