Ο μόλις 34 χρόνων αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς έχει άκαμπτες θέσεις: και στα μείζονα και θεμελιώδη ζητήματα που απασχολούν την Ευρωπαϊκή Ενωση και αφορούν τις όποιες προοπτικές της, όπως είναι το δημοσιονομικό πλαίσιο της Ευρωζώνης, αλλά και στα ελάσσονα πλην ενοχλητικά, για τα οποία άλλοι αξιωματούχοι μπορεί και να αδιαφορούν, όπως είναι η εφετινή παρόξυνση της έντασης στα Ελληνοτουρκικά.
Μιλώντας στην ιταλική La Repubblica, ο αυστριακός καγκελάριος θεώρησε υποχρέωσή του να υπογραμμίσει τον έκτακτο και όλως περιστασιακό χαρακτήρα των μέτρων που έλαβε η Κομισιόν ώστε να περιστείλει την κορονοϊκή ύφεση. Ετσι ο Κουρτς δικαιολόγησε πλήρως τη συμπερίληψη της χώρας του στο γνωστό γκρουπ με τις «σφιχτοχέρες» ή «τσιγκούνες» χώρες, όπου κανοναρχεί η Ολλανδία. Ωστόσο, αν είναι «σκληρός» σε ό,τι έχει να κάνει με τα λεφτά των φτωχών και καταχρεωμένων εταίρων του, στο θέμα της τουρκικής επιθετικότητας απέναντί μας είναι εξαιρετικά γενναιόδωρος.
«Τα μέτρα κατά της πανδημίας δεν θα επαναληφθούν, διότι αν επαναληφθούν οι χώρες θα χάσουν την υπευθυνότητά τους» αφ’ ενός, αφ’ ετέρου όμως «η συμπεριφορά της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα είναι απαράδεκτη, και πρέπει να σχεδιάσουμε κόκκινες γραμμές».
Ο καγκελάριος Κουρτς δήλωσε με έμφαση ότι «δεν θα επιτρέψει ποτέ» το Ταμείο Ανάκαμψης να καταστεί η αφετηρία μίας πορείας προς κάποια «ένωση χρέους». Τώρα, ό,τι προλαβαίνετε να πάρετε, δηλαδή, και «με συγκεκριμένες υποδείξεις για το πώς θα τα ξοδέψετε, πάντα υπό την στενή παρακολούθηση της Κομισιόν». Αυτά τα είπε, βέβαια, στους Ιταλούς, αλλά με σκοπό να τα ακούσουμε και εμείς και κάμποσοι άλλοι εντός Ευρωζώνης.
Εν συνόψει οι θέσεις του Κουρτς, όπως τις ανέπτυξε στη Repubblica, έχουν ως εξής.
α) Το Ταμείο Ανάκαμψης
«Τα ποσά είναι τεράστια. Είναι ζωτικής σημασίας να τα χρησιμοποιήσουμε για επενδύσεις στην καινοτομία, στην ψηφιοποίηση και στο περιβάλλον. Υπάρχουν σχετικές οδηγίες για τα λεφτά αυτά. Το πρότζεκ θα παρακολουθείται από την Κομισιόν. Πρέπει όλοι να εργαστούμε ώστε να γίνουμε πιο ανταγωνιστικοί. Ταμείο Ανάκαμψης δεν θα υπάρξει ξανά, και αυτό το γνωρίζουν όλες οι χώρες.
»Για την ΕΕ είναι μόνο ένα έκτακτο μέτρο, δεν θα επαναληφθεί ποτέ. Δεν συνιστά την αρχή κάποιας διαδικασίας για… ένωση χρέους. Εμείς δεν θα συμφωνήσουμε ποτέ σε κάτι τέτοιο».
β) Τα Ελληνοτουρκικά
«Μέχρι να φθάσουμε στις κυρώσεις, θέλουμε να σχεδιάσουμε με σαφήνεια τις κόκκινες γραμμές. Και αν ξεπεραστούν από την Τουρκία, τότε να ενεργήσουμε ανάλογα. Η Ελλάδα είναι μέλος της ΕΕ, και για μένα η συμπεριφορά της Τουρκίας είναι απαράδεκτη. Είναι επικίνδυνο να δώσουμε την εντύπωση ότι χρησιμοποιούμε δύο μέτρα και δύο σταθμά. Κυρώσεις στη Λευκορωσία, αλλά όχι στην Τουρκία; Εκεί υπάρχουν δημοσιογράφοι φυλακισμένοι, όπως και πολιτικοί κρατούμενοι. Τώρα υπάρχει παραβίαση του διεθνούς δικαίου, με θύμα την Ελλάδα. Δεν μπορούμε να δεχόμαστε τα πάντα. Εγώ δεν μπορώ να αποδεχθώ τη συμπεριφορά του Ερντογάν».
γ) Το Μεταναστευτικό
«Είμαι χαρούμενος που σχεδόν όλοι έχουν συνειδητοποιήσει ότι η πολιτική για τα ανοιχτά σύνορα είναι λάθος. Πολλά έχουν αλλάξει προς το καλύτερο από το 2015. Η ΕΕ δεν πιστεύει πλέον ότι οι μετανάστες πρέπει να μετακινούνται ελεύθερα, έτσι προσπαθεί να υπερασπιστεί τα εξωτερικά σύνορά της. Και ένα από τα σχετιζόμενα προβλήματα είναι η Τουρκία, επειδή ωθεί τους μετανάστες να πάνε στην Ελλάδα. Υποστηρίζουμε τις ελληνικές αρχές με αστυνομικούς και νομίζω ότι είναι αποφασιστικό να κλείσουμε τα εξωτερικά σύνορα».
δ) Το Λευκορωσικό
«Καταδικάσαμε τη βία κατά των διαδηλωτών. Και ότι οι εκλογές ήταν παράνομες είναι και αυτό σαφές. Αλλά θα θέλαμε επίσης η ΕΕ να υιοθετήσει παρόμοια στάση, ενιαία και αποφασιστική, και απέναντι και σε άλλες χώρες. Είναι ενοχλητικό ότι δεν υπάρχει η ίδια αποφασιστικότητα απέναντι στην Τουρκία όταν ο πρόεδρος της χρησιμοποιεί μετανάστες ως όπλο εκβιασμού προς την ΕΕ. Και προς την Ελλάδα, αφού υπάρχει παραβίαση του διεθνούς δικαίου στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Ελλάδα αξίζει την αλληλεγγύη μας και η Τουρκία μία πιο αποφασιστική δράση από πλευράς μας».
ε) Για τη Ρωσία
«Καταδικάζω με τον σκληρότερο τρόπο την επίθεση εναντίον του Αλεξέι Ναβάλνι με νευροτοξικό παράγοντα. Υποστηρίζουμε την κυβέρνηση της Ανγκελα Μέρκελ στο αίτημά της για σαφή διευκρίνιση. Αυτή είναι η προτεραιότητά μας. Η σχέση μεταξύ ΕΕ και Ρωσίας έχει γίνει δύσκολη τα τελευταία χρόνια. Και αυτή η υπόθεση δεν τη διευκολύνει. Αλλά τώρα είναι απαραίτητο να διευκρινιστεί πλήρως».
στ) Για την Κίνα
«Οι απειλές εναντίον κρατών-μελών πρέπει να απορρίπτονται. Αλλά, εμείς, ως χώρα εξαγωγών, έχουμε μεγάλο ενδιαφέρον για διάλογο με την Κίνα, χωρίς όμως να ξεχνάμε κάποια θέματα όπως το Χονγκ Κονγκ. Είμαι ευτυχής που αυτή είναι μία από τις προτεραιότητες και της γερμανικής Προεδρίας, τις προσπάθειες της οποίας υποστηρίζουμε».