«Θα χρησιμοποιήσω την άδεια στο πλαίσιο του νόμου και για την ενίσχυση των δεσμών με την οικογένειά μου και επιθυμώ επίσης να επανασυστήσω τη μελισσουργική μονάδα που είχα».
Αυτό απάντησε ο Δημήτρης Κουφοντίνας σε ερώτηση του συμβουλίου των φυλακών για ποιούς λόγους ζητά τη χορήγηση 48ωρης άδειας.
Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο εκτελεστής της 17Ν κατά την ακρόασή του από τα μέλη του συμβουλίου των φυλακών, δεν ρωτήθηκε σχετικά με τις κατηγορίες που οδήγησαν στην καταδίκη του, καθώς κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται από τη σχετική νομοθεσία.
Η διήμερη άδεια στηρίζεται στις προϋποθέσεις που θέτει ο ισχύων νόμος για τη χορήγηση αδειών σε κρατούμενους με κριτήριο τη συμπεριφορά του κρατούμενου εντός της φυλακής και όχι τη βαρύτητα των αδικημάτων που έχει διαπράξει.
Τηρώντας την προϋποθέσεις της νομοθεσίας, ο Κουφοντίνας επικαλέστηκε ενώπιον του συμβουλίου τους δεσμούς με την οικογένεια και την επαγγελματική του αποκατάσταση που -όπως φέρεται να είπε- είναι ο δρόμος για την επανένταξη στην κοινωνία.
Κύκλοι των φυλακών σημειώναν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι ο θεσμός των αδειών για τους κρατούμενους είναι ιδιαίτερα επιτυχημένος στη χώρα μας, καθώς το ποσοστό «αστοχίας» είναι περίπου στο 2% (σ.σ. «αστοχία» νοείται η μη επιστροφή του κρατουμένου ή η διάπραξη νέου αδικήματος κατά τον χρόνο της άδειάς του).
Επεσήμαναν εξάλλου, ότι η άδεια δεν συνιστά κάποια μορφή «αθώωσης» του κρατούμενου, αφού ο σχετικός νόμος δεν διακρίνει ποιοί κρατούμενοι θα πάρουν άδεια με βάση τη βαρύτητα του αδικήματος για το οποίο καταδικάστηκαν, αλλά μόνο βάσει της συμπεριφοράς τους στις φυλακές και «την καλή χρήση της».
Σύμφωνα με έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη το 2013, για τις τακτικές άδειες κρατουμένων, η ερώτηση από το συμβούλιο των φυλακών προς τον αιτούντα άδεια «για το αδίκημα που καταδικάστηκε και η απαίτηση για δήλωση μετάνοιας είναι παράνομη».
Κατά συνέπεια, κάθε κρατούμενος δικαιούται να ζητήσει άδεια, συμπεριλαμβανομένων των ισοβιτών, αφού όμως έχουν συμπληρώσει 8 χρόνια πραγματικής κράτησης.