Protagon A περίοδος

Υes or No Αμερικανοί;

Κατά τη διάρκεια των Αμερικανικών εκλογών μία σειρά από δημοψηφίσματα που αφορούν φλέγοντα ζητήματα θα λάβουν χώρα σε αρκετές Πολιτείες...

Εύα Στάμου

Κατά τη διάρκεια των Αμερικανικών εκλογών μία σειρά από δημοψηφίσματα που αφορούν φλέγοντα ζητήματα θα λάβουν χώρα σε αρκετές Πολιτείες. Τα ερωτήματα που οι ψηφοφόροι καλούνται να απαντήσουν στην κάλπη διαφέρουν από πολιτεία σε πολιτεία. Σε ορισμένες πολιτείες, για παράδειγμα, οι ψηφοφόροι θα ερωτηθούν αν επιθυμούν να νομιμοποιηθεί ο γάμος ανάμεσα σε άτομα του ίδιου φύλου. Στην Μασαχουσέτη -από τις πρώτες πολιτείες που, πριν από λίγα χρόνια, έδωσε θετική ψήφο στο ανάλογο δημοψήφισμα κατοχυρώνοντας νομικά το δικαίωμα των γκέυ να παντρεύονται μεταξύ τους- το κέντρο ενδιαφέροντος έχει ήδη μετατοπιστεί σε άλλα θέματα: αυτή τη φορά οι ψηφοφόροι καλούνται να αποφασίσουν με ένα απλό ΝΑΙ ή ΟΧΙ αν θα τεθούν σε εφαρμογή οι παρακάτω προτεινόμενοι νόμοι. 

Νόμος για την συνταγογράφηση φαρμάκων με σκοπό τον τερματισμό της ζωής. Ο προτεινόμενος νόμος θα επιτρέπει στους γιατρούς να συνταγογραφούν φάρμακα με σκοπό τον τερματισμό της ζωής ενήλικων ασθενών, και μόνο μετά από απαίτηση των ίδιων. Τρεις σημαντικές προϋποθέσεις πρέπει να πληρούνται προκειμένου να τεθεί ο νόμος σε ισχύ. Πρώτον, θα πρέπει να αποδειχθεί ότι ο ασθενής είναι πνευματικά ικανός να παίρνει σημαντικές αποφάσεις για θέματα της υγείας του. Δεύτερον, ο ασθενής θα πρέπει να μπορεί να αποδείξει με ιατρικά έγγραφα ότι πάσχει από μία ανίατη, μη αναστρέψιμη ασθένεια, που θα του στερήσει τη ζωή μέσα στο διάστημα των επόμενων έξι περίπου μηνών. Τρίτον, ο ίδιος ο ασθενής θα πρέπει να έχει εκφράσει και κοινοποιήσει με σαφήνεια την επιθυμία να θέσει τέλος στη ζωή του με τη βοήθεια της ιατρικής. Το φάρμακο που θα τερματίσει τη ζωή του ασθενούς, θα πρέπει να του χορηγηθεί με τρόπο ανθρωπιστικό και αξιοπρεπή.  Νόμος για την διαθεσιμότητα πληροφοριών επιδιόρθωσης οχημάτων. Ξεκινώντας από το 2015 ο προτεινόμενος νόμος θα απαγορεύει σε κάθε κατασκευαστή οχημάτων να πουλάει ή να νοικιάζει είτε άμεσα είτε μέσω τρίτου ένα νέο όχημα, χωρίς να επιτρέπει στον ιδιοκτήτη να έχει πρόσβαση στις ίδιες πληροφορίες για την κατασκευή και την επιδιόρθωση του οχήματος στις οποίες έχει πρόσβαση ο μεσάζοντας ή οι κρατικές εταιρίες επιδιόρθωσης οχημάτων. 

Νόμος για την ιατρική χρήση της μαριχουάνας. Ο προτεινόμενος νόμος θα κατοχυρώνει το δικαίωμα πολιτών που πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις να χρησιμοποιούν μαριχουάνα για ιατρικούς λόγους, χωρίς να διώκονται ποινικά. Οι ασθενείς θα πρέπει να πάσχουν από σοβαρές, χρόνιες ασθένειες όπως καρκίνος, ηπατίτιδα C, γλαύκωμα, σκλήρυνση κατά πλάκας, AIDS, πάρκινσον, νόσος του Κρον, και θα πρέπει να έχουν επίσημο έγγραφο που θα επιβεβαιώνει την ιατρική τους κατάσταση ώστε να κάνουν χρήση μαριχουάνας προκειμένου να ανακουφιστούν από τα επώδυνα συμπτώματά τους.  Αυτό που μου προκαλεί εντύπωση στην διοργάνωση του δημοψηφίσματος είναι το επίπεδο ενημέρωσης που παρέχεται στους πολίτες. Φυλλάδια με εκτενείς πληροφορίες για την διαδικασία του δημοψηφίσματος, αλλά και σημαντικές λεπτομέρειες για την στοιχειοθέτηση των προτεινόμενων νόμων, διανέμονται μήνες πριν στους ψηφοφόρους. Όσοι πολίτες πραγματικά ενδιαφέρονται, έχουν πρόσβαση σε τράπεζες δεδομένων και επιστημονικές θεωρήσεις που θα τους βοηθήσουν να αποκτήσουν ολοκληρωμένη άποψη και για τα τρία ζητήματα, πριν την ψηφοφορία.   

Είναι επίσης σημαντικό, κατά τη γνώμη μου, ότι οι νομικοί σύμβουλοι της κάθε πολιτείας δεν θεωρούν ότι όλοι οι Αμερικανοί πολίτες έχουν στον ίδιο βαθμό την ευαισθησία, την ωριμότητα ή το ενδιαφέρον να αποφασίσουν για καίρια κοινωνικά ζητήματα. Το αν τίθεται ένα ζήτημα προς ψηφοφορία εξαρτάται από το πόσο ανοιχτοί σε διάλογο είναι ο κάτοικοι μιας πολιτείας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι απαντήσεις στο εκάστοτε δημοψήφισμα μπορούν να προβλεφθούν με επιτυχία. Ένα καλό παράδειγμα είναι η περίπτωση του Maine όπου αν και θεωρείτο σχεδόν σίγουρο ότι οι φιλελεύθεροι ψηφοφόροι του θα υποστήριζαν την πρόταση νόμου για τους γάμους ανάμεσα σε άτομα του ίδιου φύλου, στο δημοψήφισμα που έγινε πριν τρία χρόνια, η πρόταση απορρίφθηκε. Φαίνεται ότι οι θρησκευτικές αντιλήψεις υπερίσχυσαν των φιλελεύθερων ιδεωδών, ενώ έγινε σαφές ότι οι ψηφοφόροι των Δημοκρατικών δεν είναι απαραίτητα προοδευτικοί σε όλα τα κοινωνικά ζητήματα.