Ο Μπόρις Τζόνσον δέχεται μεγάλη πίεση από τους πολιτικούς του αντιπάλους να παραιτηθεί μετά και την επιβολή του προστίμου για το πάρτι στην Ντάουνινγκ Στριτ | REUTERS/Phil Noble
Επικαιρότητα

Βρετανία: Πρώτη υπουργική παραίτηση για το party-gate με αιχμές κατά Τζόνσον

Ο Ντέιβιντ Γούλφσον, υπουργός Δικαιοσύνης, σημείωσε στην επιστολή του προς τον βρετανό πρωθυπουργό ότι παραιτείται όχι μόνο λόγω των ίδιων των γεγονότων ή της «συμπεριφοράς» του, αλλά και εξαιτίας «της επίσημης απάντησης σε αυτό που συνέβη»
Protagon Team

Μία ημέρα μετά από το πρόστιμο που επιβλήθηκε στον βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον και τον υπουργό Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ, ήρθε και η πρώτη παραίτηση από την κυβέρνηση για το περιβόητο party-gate, το σκάνδαλο των διαφόρων σουαρέ που διοργανώθηκαν στην πρωθυπουργική κατοικία την περίοδο που στη Βρετανία ίσχυαν αυστηρά περιοριστικά μέτρα για την πανδημία και lockdown.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Ντέιβιντ Γούλφσον υπέβαλε την παραίτησή του την Τετάρτη. Με αυτή την εξέλιξη αυξάνεται η πίεση προς τον Τζόνσον, την παραίτηση του οποίου ήδη ζητούν οι τοπικοί πρωθυπουργοί της Σκωτίας και της Ουαλίας, όπως και οι Εργατικοί.

Στην επιστολή της παραίτησής του, ο Ντέιβιντ Γούλφσον «καρφώνει» τον πρωθυπουργό της χώρας αναφέροντας ότι ο ίδιος παραιτείται όχι μόνο λόγω των ίδιων των γεγονότων ή της «συμπεριφοράς» του Τζόνσον, αλλά και εξαιτίας «της επίσημης απάντησης σε αυτό που συνέβη».

Ο Ντέιβιντ Γούλφσον πρόσθεσε ότι είχε καταλήξει στο «αναπόφευκτο συμπέρασμα ότι υπήρξε επανειλημμένη παραβίαση κανόνων και παραβίαση του ποινικού νόμου στην Ντάουνινγκ Στριτ» και ότι «η κλίμακα, το πλαίσιο και η φύση αυτών των παραβιάσεων» δεν συνάδουν με το κράτος δικαίου.