Είστε κι εσείς πελάτες του Amazon; Είστε από αυτούς που οτιδήποτε χρειάζονται, ανατρέχουν πρώτα εκεί αναμένοντας υπομονετικά το 40ήμερο της αποστολής ή από τους άλλους, που ανακαλύπτουν τις ανάγκες τους χαζεύοντας την ιστοσελίδα του Amazon; Χα! Μάθατε για το φιλμάκι του ARD;
Ένα ντοκιμαντέρ του γερμανικού καναλιού δείχνει λοιπόν, ότι η Amazon διατηρεί μέσω γερμανικών θυγατρικών της, 7 κέντρα διανομής στη Γερμανία που πέρσι έκαναν τζίρο 6.8 δις.ευρω. Ένα από αυτά βρίσκεται στην περιφέρεια της Έσσης, όπου απασχολούνται 500 εποχικοί εργάτες από όλο τον κόσμο. Στο φιλμ καταγγέλλεται ότι αυτοί οι άνθρωποι εργάζονται χωρίς συμβάσεις, προσλαμβάνονται από πρακτορεία, πληρώνονται κάπου 10% λιγότερα από όσα είχαν συμφωνήσει, κοιμούνται σε κοινόχρηστους ξενώνες που προσφέρονται από την εταιρεία, περπατούν κάπου 17 χλμ τη μέρα μεταφέροντας προϊόντα στις αχανείς αποθήκες της εταιρείας και η μεταφορά τους από/προς τον χώρο εργασίας τους γίνεται με λεωφορεία, που όμως είναι λίγα, σε άβολα δρομολόγια και συνήθως οι εργαζόμενοι περιμένουν πολλή ώρα στο κρύο.
Όμως, το σπουδαιότερο σημείο είναι άλλο: το προσωπικό και οι εγκαταστάσεις βρίσκονται υπό τη φύλαξη μιας ιδιωτικής εταιρείας ασφάλειας, οι άντρες της οποίας καταγγέλλεται ότι είναι νέο-ναζιστές. Μαρτυρίες εργαζομένων αναφέρουν ότι οι φύλακες (με τις ξυρισμένες κεφαλές, τις βαρειές μπότες και τα δερμάτινα μπουφάν) κάνουν σωματική έρευνα στους εργαζομένους (για να βεβαιωθούν ότι δεν πήραν στις τσέπες τους ψωμάκια απ΄την καντίνα), ενώ υποστηρίζοντας ότι «είμαστε η αστυνομία εδώ μέσα» κάνουν αιφνιδιαστικούς ελέγχους στις κουζίνες και στους θαλάμους «με εμάς, παρόντες ή απόντες, αδιάφορο» σημειώνεται. Η Μαρία, Ισπανίδα εργάτρια, απολύθηκε επειδή στέγνωνε τα ρούχα της στο καλοριφέρ, στην πραγματικότητα επειδή διαμαρτυρήθηκε για τις συνθήκες διαβίωσης (euobserver).
Το συνεργείο του καναλιού αναφέρει επίσης, ότι όταν μαθεύτηκε ότι γίνονταν γυρίσματα επί του θέματος, οι άντρες της ασφάλειας μπούκαραν στα δωμάτια του ξενοδοχείου τους και τους ζήτησαν τα φιλμάκια. «Φοβηθήκαμε, ήρθε η αστυνομία και μας απελευθέρωσε» λένε.
Η «Monde» στην ανταπόκρισή της σημειώνει ότι η συγκεκριμένη εταιρεία ιδιωτικής ασφάλειας λέγεται Hess Security (παραπέμποντας ευσχήμως στον Ρούντολφ Ές, διαβόητο αρχηγό των ταγμάτων ασφαλείας) και ότι η ενδυμασία των ιδιωτικών φρουρών σημαίνει πολλά για τους γνωρίζοντες – η μάρκα Thor Steinar αποτελεί ακροδεξιά διαπιστευτήρια… Η γαλλική εφημερίδα θυμίζει, πως η γερμανική ομοσπονδία ποδοσφαίρου έχει απαγορεύσει τη χρήση της συγκεκριμένης μάρκας, ενώ – η ειρωνεία της ιστορίας είναι, πως – η ίδια η Amazon έχει απαγορεύσει τη διάθεση των ρούχων της Thor Steinar από το 2009…
Η γερμανική θυγατρική της Amazon αρνήθηκε τις κατηγορίες, ισχυρίστηκε ότι προβαίνει σε τακτικούς ελέγχους πιστοποίησης της ασφάλειας και της άνεσης των εργαζομένων της, υποστήριξε όμως ότι θα διερευνήσει τις καταγγελίες ως προς την εταιρεία ιδιωτικής ασφάλειας και θα λάβει τα κατάλληλα μέτρα.
Ως υστερόγραφο της ιστορίας, σας φύλαξα το πιο σπαρακτικό τμήμα του ντοκιμαντέρ. Η σπανιόλα Μαρία λέει στην κάμερα, πως όταν έπιασε τη δουλειά θεώρησε πως κέρδισε το ΛΟΤΤΟ και το επόμενο πλάνο δείχνει χαρούμενους Ισπανούς, να αναχωρούν από τη χώρα τους για να πιάσουν δουλειά στα εργοστάσια διανομής της γερμανικής Αmazon…
Καταλήγοντας, ομολογώ πως εγώ θα περιμένω να ακούσω τα νεώτερα, πριν κάνω την επόμενη παραγγελία μου στο Amazon. Διότι δεν είμαι μόνο καταναλώτρια, κατά κύριο λόγο είμαι εργαζόμενη και θεωρώ, ότι με κάποιο τρόπο πρέπει να επιβραβεύω τα καλά πρότυπα και να αποδοκιμάζω τις κακές συμπεριφορές. Κυρίως όμως θα καθυστερήσω τις ενδεχόμενες αγορές μου από το Amazon, διότι δεν θέλω να χρηματοδοτώ εμμέσως τη διασπορά ακροδεξιών αντιλήψεων και νέο-ναζιστικών πρακτικών.