Υπάρχουν πάρα πολλές φορές που, σε μια έκρηξη αγανάκτησης και θυμού, έχεις δηλώσει «μακάρι να ‘φευγα, να πήγαινα στον πλανήτη Άρη να ησυχάσω». Τώρα, μπορείς…
Η είδηση εμφανίστηκε σε όλα τα μεγάλα ειδησεογραφικά πρακτορεία, απλά και μόνο για να σε βάλει σε διαστημικές σκέψεις. Περισσότεροι από 200.000 άνθρωποι, λέει, από τουλάχιστον 140 χώρες, έχουν έως τώρα υποβάλει αίτηση για να ταξιδέψουν μέχρι τον Άρη, χωρίς επιστροφή, προκειμένου να γράψουν διαστημική και γήινη ιστορία, αφού θα είναι ανάμεσα σε άλλους ανθρώπους που θα ιδρύσουν την πρώτη αποικία και τον πρώτο πολιτισμό εκεί πάνω: Στον Κόκκινο Πλανήτη.
Προλαβαίνεις να το σκεφτείς, καθώς η εταιρεία Mars One, με έδρα την Ολλανδία, θα διοργανώσει ένα ριάλιτι που θα παιχτεί στην τηλεόραση, μέσα από το οποίο θα αναδειχθούν εκείνοι οι -ας τους πούμε- αστροναύτες που θα πλαισιώσουν αυτήν την αποστολή, το 2023, σε δέκα γήινα χρονάκια από τώρα.
Μέχρι τώρα περίπου 200.000 και πλέον έχουν στείλει ένα βίντεο μέσω του οποίου αναλύουν τους λόγους για τους οποίους θέλουν να εγκαταλείψουν τον κόσμο ετούτο και να βρεθούν στην αποικία που θα φτιαχτεί στον Άρη. «Χώρισα», «τι άλλο να κάνω εδώ κάτω;», «είμαι άνεργος επί χρόνια», «δεν μπορώ άλλο τη γυναίκα μου», «μου αρέσουν τα ταξίδια» κ.λπ. Αμέσως μετά, μια επιτροπή θα κρίνει όλες αυτές τις αιτήσεις (μέχρι τώρα οι περισσότεροι υποψήφιοι είναι Αμερικανοί) -όσες και να συγκεντρωθούν- και έπειτα θα επιλέξει ποιοι περνούν στην επόμενη φάση, όπως όλα τα ριάλιτι που σέβονται τον εαυτό τους. Θα ακολουθήσουν τρία στάδια δοκιμασιών για τους συμμετέχοντες και, μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία επιλογής, θα παραμείνουν μόνο 24 άτομα τα οποία θα ταξιδέψουν για τον Άρη, ως μέλη της αποστολής Mars One. Έπειτα από ένα χρονικό διάστημα οι 20 θα επιστρέψουν εδώ κάτω στη Γη, ενώ οι εναπομείναντες 4 θα παραμείνουν εκεί πάνω, στον Άρη. Τουλάχιστον για επτά χρόνια…
Η ερώτηση είναι μία και μπορείς να την απαντήσεις μόνο εσύ, γνωρίζοντας το πώς είναι η ζωή σου, τι θα αφήσεις πίσω, τι θα σου λείψει, αν θα τρελαθείς και μόνο στο ενδεχόμενο ότι δε θα μπορείς να επιστρέψεις για ένα χρονικό διάστημα που συνοψίζεται σε «μια χούντα χρόνια». Τι λες;