Όταν μιλάμε για σοβαρό κράτος δεν χρειάζεται να κοιτάξουμε πολύ μακριά.
Στην Κύπρο, που επίσης βρίσκεται υπό «μνημονιακό καθεστώς» αλλά, όπως δήλωσε πριν λίγες μέρες ο Πρόεδρος του κυβερνώντος Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ) Αβέρωφ Νεοφύτου, «από την πρώτη μέρα εμείς είδαμε τους τροϊκανούς ως φίλους και συνεργάτες, και όχι ως εχθρούς», συμβαίνουν και ωραία πράγματα.
Ευρισκόμενοι για λίγες μέρες στο νησί, με πολύ ενδιαφέρον πληροφορηθήκαμε ότι το Πανεπιστήμιο Κύπρου, που συνυπάρχει και με ιδιωτικά πανεπιστήμια και που σύμφωνα με όλες τις διεθνείς αξιολογήσεις θεωρείται από τα ταχύτατα ανερχόμενα στον κόσμο, αποφάσισε την εκτέλεση έργων εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία προσελκύουν ξένους επενδυτές και εξασφαλίζουν ευρωπαϊκά κονδύλια.
Είναι όλα συγχρηματοδοτούμενα, διότι βασίζονται σε φρέσκες, καλές ιδέες, που πάντα ενδιαφέρουν έναν σωστό επιχειρηματία – αρκεί αυτός να μην αισθάνεται ότι θα κληθεί να επενδύσει τα χρήματά του σε μία χώρα όπου το πανεπιστήμιό της έχει δαιμονοποιήσει την επιχειρηματικότητα, την έχει αφήσει απέξω από τις λειτουργίες του, και δεν έχει καμία ουσιαστική σύνδεση με την αγορά.
Ενδεικτική, όπως ακούσαμε να επισημαίνει ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Κωνσταντίνος Χριστοφίδης, είναι η απόφαση για την καλλιέργεια, εντός του 2016, πενήντα χιλιάδων (50.000) χαρουπόδεντρων σε έκταση περίπου 1.500 στρεμμάτων που διαθέτει το πανεπιστήμιο στην περιοχή Πισουρίου, μεταξύ Λεμεσού και Πάφου.
Σκοπός, όπως δήλωσε ο πρύτανης, είναι να δημιουργηθεί εργοστάσιο που θα επεξεργάζεται τα χαρούπια και θα βγάζει από αυτά μία ειδική χαρουπόκρεμα, 100% φυσική, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για ιατρικούς σκοπούς.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με μελέτες που έχουν εκπονηθεί από το Πανεπιστήμιο Κύπρου, εκατομμύρια παιδιά στον κόσμο πάσχουν από παλινδρόμηση και η χαρουπόκρεμα θεωρείται η καλύτερη τροφή για αντιμετώπιση του προβλήματος. Όπως μεταδόθηκε και από το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου (ΡΙΚ), έντονο ενδιαφέρον για να επενδύσουν στο πρόγραμμα αυτό επιδεικνύουν μεγάλες βιομηχανίες τροφίμων του εξωτερικού.
Ο κ. Χριστοφίδης δήλωσε ότι στόχος του πανεπιστημίου είναι, και με άλλες τέτοιες επιχειρηματικές δράσεις, σε λίγα χρόνια να έχει επιτύχει πλήρως την οικονομική του αυτοτέλεια «Δεν θέλουμε -είπε- να καταντήσουμε ένας κρατικοδίαιτος οργανισμός».
Πληροφορηθήκαμε ότι το Πανεπιστήμιο Κύπρου ετοιμάζει συνολικά δέκα προγράμματα, στο ίδιο πλαίσιο σκέψης.
Μεταξύ αυτών είναι και η κατασκευή, πάλι χωρίς να βάλει δεκάρα το κράτος, ενός φωτοβολταϊκού πάρκου που θα συνδεθεί με μονάδα αφαλάτωσης με στόχο την παραγωγή υδραυλικού ηλεκτρισμού, σε συνεργασία με τη Μητρόπολη Ταμασού, που βρίσκεται περίπου 16χλμ. νοτιοανατολικά της Λευκωσίας.