Δεν έχει περάσει αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα από την στιγμή που η Ευρωπαϊκή Ενωση έδωσε τα χέρια με την Τουρκία και από κοινού αποφάσισαν να εργαστούν πάνω στο δύσκολο θέμα του Προσφυγικού. Και μπορεί οι αντιδράσεις να ήταν εξ αρχής πολλές, μπορεί τα κράτη-μέλη της ΕΕ να… ξίνισαν για τη συνεργασία της Ενωσης με τον Ταγίπ Ερντογάν, αλλά τώρα φτάνει η ώρα που τα πράγματα θα γίνουν ακόμη πιο δύσκολα.
Κι αυτό γιατί σε λιγότερο από δύο εβδομάδες θα διαφανεί εάν και κατά πόσο θα γίνει πράξη αυτό που απεύχεται η μισή Ευρώπη και αυτό που εύχεται ολόκληρη η Τουρκία. Εάν, δηλαδή, η Αγκυρα πιάσει τα 72 κριτήρια που απαιτούνται για να εξασφαλίσει κάρτες βίζα για τους τούρκους υπηκόους, ώστε να μπορούν να μπαίνουν ελεύθερα στην Ευρώπη, για τα (μικρής διάρκειας) ταξίδια τους.
Οπως γράφει στους Financial Times ο Πίτερ Σπίγκελ, στις 4 Μαΐου θα ανακοινωθεί το σημείο στο οποίο έχει φτάσει η Τουρκία. Θα ανακοινωθεί εάν τα βήματα που έχει κάνει η Αγκυρα είναι επαρκή και εάν είναι έτοιμοι οι… γείτονές μας στο να μπαίνουν ελεύθερα στη Γηραιά Ηπειρο. Μάλιστα, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος ξεκαθάρισε πως αυτά τα 72 σημεία-κριτήρια πρέπει να τηρούνται καθολικά για να «ανάψει το πράσινο φως» από την Ενωση για τις κάρτες βίζα. Και κάτι τέτοιο θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως θα γίνει.
Ολα αυτά, την ώρα που οι απελάσεις προσφύγων και μεταναστών συνεχίζονται με αργούς ρυθμούς, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα τον εκνευρισμό σε αρκετές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Κι αυτό γιατί η ΕΕ ήταν κάτι παραπάνω από εντάξει στις υποχρεώσεις της απέναντι στην Αγκυρα, ωστόσο φαίνεται πως ο Ερντογάν δεν είναι διατεθειμένος να δείξει το συνεργατικό πρόσωπό του πριν εξασφαλίσει τις πολυπόθητες κάρτες για τους πολίτες της χώρας του. Ηδη, έχει αρχίσει να ακούγεται έντονα και θεωρείται κρυφό μυστικό πως η Τουρκία θα αρχίσει πραγματικά να επαναδέχεται μετανάστες μόλις πάρει το «ok» για τις κάρτες βίζα, όχι νωρίτερα από την τελική απόφαση της Ευρώπης. Μία απόφαση που προκαλεί γκρίνια στα κράτη-μέλη.
Θα δούμε το εξής οξύμωρο. Η ΕΕ να έχει επιτρέψει σε Τούρκους να εισέρχονται ουσιαστικά ελεύθερα με τις κάρτες βίζα και οι κυβερνήσεις των κρατών-μελών να ψάχνουν τρόπους (πιθανούς κι απίθανους) να μποϋκοτάρουν, ουσιαστικά, τη συμφωνία
Γιατί αντιδρούν οι Ευρωπαίοι
Ηδη, εδώ και μήνες, αρκετές πρωτεύουσες της Γηραιάς Ηπείρου δέχονται χιλιάδες μουσουλμάνους, ως αποτέλεσμα των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών. Αυτό ερέθισε σε μεγάλο βαθμό τα συντηρητικά αντανακλαστικά πολλών κατοίκων και τους έκανε να σκέφτονται ακόμη πιο φοβικά. Πλέον, οι κατά τόπους εθνικές κυβερνήσεις ανησυχούν πως η ακόμη μεγαλύτερη και πιο εύκολη πρόσβαση ανθρώπων από μία μεγάλη ισλαμική χώρα, όπως η Τουρκία, θα κλιμακώσει τις αντιδράσεις.
Και αυτό είναι ο λόγος για τον οποίο όχι λίγες κυβερνήσεις σκέφτονται από τώρα το πώς θα θέσουν επιπλέον εμπόδια στην περάτωση της συμφωνίας. Δηλαδή, θα δούμε το εξής οξύμωρο. Η ΕΕ να έχει επιτρέψει σε Τούρκους να εισέρχονται ουσιαστικά ελεύθερα με τις κάρτες βίζα και οι κυβερνήσεις των κρατών-μελών να ψάχνουν τρόπους (πιθανούς κι απίθανους) να μποϋκοτάρουν, ουσιαστικά, τη συμφωνία.
Τι κινδύνους θα έχει μία τέτοια συμπεριφορά
Η Τουρκία είναι ξεκάθαρη από την πλευρά της. Το είπε εξάλλου ο Αχμέτ Νταβούτογλου. «Εάν δεν υπάρξει visa-free ταξιδιωτική οδηγία και συμφωνία κανείς δεν μπορεί να αναμένει από την Τουρκία να τηρήσει τις δεσμεύσεις της», τόνισε ο τούρκος πρωθυπουργός. Καταλαβαίνετε, λοιπόν, πως τα όσα έχουν υπογραφεί και τα όσα έχουν συμφωνηθεί είναι ακόμη μετέωρα και κανείς δεν εγγυάται την εφαρμογή τους.
Κοινώς, γυρίζουμε σε όσα ίσχυαν μερικούς μήνες πριν.