Ο πολύ φιλόδοξος πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ είναι επίσης και έξυπνος, έτσι θεωρεί ότι, παρά τις προσπάθειες που καταβάλλουν ο ίδιος προσωπικά και το Κομμουνιστικό Κόμμα για την ευημερία του λαού, η Κίνα παραμένει παρεξηγημένη υπόθεση στον υπόλοιπο κόσμο.
Διότι ο υπόλοιπος κόσμος δεν δύναται να αντιληφθεί το τι και το πώς. Για τον λόγο αυτό, ο πρόεδρος έδωσε εντολή στους ειδικούς «της αφήγησης και της διαφήμισης», όπως λέει ο ανταποκριτής της Corriere della Sera στο Πεκίνο, να απευθύνουν στο διεθνές ακροατήριό τους «λόγο ικανό να αναλύσει και να αναδείξει τη δύναμη του καθεστώτος».
Και όταν θα λένε «δύναμη καθεστώτος» να εννοούν την κρατική δύναμη και μάλιστα στην ύψιστη προβολή της: «Η Κίνα είναι παγκόσμια δύναμη» πρέπει να ισχυρίζονται, και συγχρόνως να πείθουν.
Λίγες χώρες έχουν αναπτύξει όσο η Κίνα ισχυρότατες δομές επικοινωνίας με στόχο το κοινό του εξωτερικού: η κρατική τηλεόραση CGTN διαθέτει σειρά ειδικών δικτύων που μεταδίδουν ειδήσεις και πληροφορίες 24 ώρες την ημέρα στα Αγγλικά, στα Γαλλικά, στα Ισπανικά, στα Ρωσικά, στα Αραβικά.
Υπάρχουν και αγγλόγλωσσες κινεζικές εφημερίδες, όπως οι Global Times, που εξηγούν τα «μυστήρια» της κινεζικής πολιτικής στους αδαείς περί τα σοσιαλιστικά-κρατικοκαπιταλιστικά πρότζεκτ ξένους. Ωστόσο η εικόνα της χώρας μάλλον επιδεινώνεται παρά ωραιοποιείται.
Ζημιά έκανε και το επιθετικό στυλ των κινέζων διπλωματών στο Twitter, έτσι ούτε η διαδικτυακή προσέγγιση των καλοπροαίρετων αλλοδαπών περπάτησε. Εσπευσε ο πρόεδρος και επενέβη, συστήνοντας στους διπλωμάτες περισσότερη διπλωματία και λιγότερες κραυγές. Οι τόνοι αμέσως χαμήλωσαν, αλλά…
Η Corriere λέει ότι τα πάντα, βέβαια, αφορούν τον τρόπο της μετάδοσης του μηνύματος, όχι το ίδιο το μήνυμα και την ουσία της πολιτικής. Ρεκτιφιέ χρειάζεται μόνο το περιτύλιγμα, όχι το «δώρο». Χονγκ Κονγκ, Ταϊβάν, Ουιγούροι και Θάλασσα της Νότιας Κίνας είναι τα «πεδία» στα οποία οι επικοινωνιακοί φορείς του κόμματος πρέπει να πείσουν οπωσδήποτε. Αυτό είναι στο εξής το καθήκον τους.
Οσο για τις νυχτερίδες, τον κορονοϊό και την πανδημία, η αποστολή δισεκατομμυρίων υγειονομικών μασκών στο εξωτερικό, αλλά και εκατομμυρίων δόσεων εμβολίων κατόπιν, δεν μετέβαλε τις υποψίες του κόσμου εκτός Κίνας για αδιαφάνεια και έλλειψη σοβαρότητας ή ειλικρίνειας όσον αφορά τα γεγονότα της Γουχάν – τα γεγονότα στο εργαστήριο ιολογίας της, ιδίως.
Χωρίς αμφιβολία, αυτή η ιστορία έδωσε το ισχυρότερο χτύπημα στην αξιοπιστία της Κίνας – και ο πρόεδρος Σι το γνωρίζει και ανησυχεί.