Protagon A περίοδος

Ποιος εμπιστεύεται τη Μέρκελ;

Μαύρα σύννεφα άρχισαν να μαζεύονται πάνω από το κεφάλι της Μερκελ. O Πούτιν έχει ήδη κερδίσει το παιχνίδι και οι βιομήχανοι έχουν το μυαλό τους στον χειμώνα που έρχεται.

Νίκος Σωκιανός

Με ασυνήθιστα σκληρό και ουδόλως διπλωματικό τόνο εκφράστηκε πρόσφατα (23.9.14) ο εκπρόσωπος των Γερμανών βιομηχάνων, του συνδέσμου BDI, Ούλριχ Γκρίλο, απέναντι στην κυβέρνηση Μέρκελ. «Δεν μπορούμε να πούμε πως μας εμπνέει εμπιστοσύνη», είπε χαρακτηριστικά σε μια συνάντηση όπου συμμετείχε και ο Γάλλος πρωθυπουργός, Μανουέλ Βαλς, ο οποίος πήρε τα εύσημα για τις μεταρρυθμίσεις που άρχισε να δρομολογεί στη Γαλλία. Η συνάντηση δεν έγινε κεκλεισμένων των θυρών, η κριτική που ασκήθηκε στη γερμανική κυβέρνηση καταγράφηκε από τα ΜΜΕ, παρουσία 1.300 εκπροσώπων της γερμανικής βιομηχανίας. Ο αντικαγκελάριος Σίγκμαρ Γκάμπριελ, των Σοσιαλδημοκρατών, και υπουργός ανάπτυξης και ενέργειας, προσπάθησε να μαζέψει τα σπασμένα λέγοντας ότι «η κυβέρνηση Μέρκελ θα αυξήσει τις σχετικές προσπάθειές της».

Το ερευνητικό Ινστιτούτο ΙW, προσκείμενο στους βιομηχάνους, αναπροσάρμοσε τα προγνωστικά του κατά μισή ποσοστιαία μονάδα προς τα κάτω για το 2014 και για το 2015, βλέπει αύξηση του ΑΕΠ για το 2014 μόνο 1,4% και 1,5% για το 2015 -και αυτα με επιφυλάξεις.

Τα αναφερθέντα σημεία της κριτικής αφορούν πολλούς τομείς της οικονομίας: Τις επενδύσεις για τα οδικά δίκτυα, για την αναβάθμιση του ίντερνετ, για τα ενεργειακά δίκτυα που δεν μπορούν να ανταποκριθούν επαρκώς στις συστημικές και τεχνολογικές απαιτήσεις των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Εκτός αυτού, οι βιομήχανοι ζητάνε αυξημένες επιδοτήσεις για έρευνα και τεχνολογία. Σαφώς, οι βιομήχανοι έχουν διαφορετικές αντιλήψεις σχετικά με την ενδεικνυόμενη αντιμετώπιση της Ρωσίας.

Στην κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με το ρωσικό εμπάργκο έγινε μόνο έμμεση αναφορά. Εδώ όμως έχουν ήδη βγει τα μαχαίρια από θιγόμενους βιομηχάνους κατά της κυβέρνησης. Οι γερμανικές μεσαίες επιχειρήσεις, κυρίως, που απασχολούν τον κύριο όγκο του γερμανικού εργατικού δυναμικού, έχουν αρχίσει να χάνουν την ψυχραιμία τους. Χάνουν αγορές, ειδικά από τους επιθετικούς Κινέζους, που άρπαξαν την ευκαιρία να μπουν γερά στη ρωσική αγορά, με αγροτικά μηχανήματα και με εξοπλισμούς μηχανημάτων παραγωγής. Οι πωλήσεις γερμανικών αυτοκινήτων στη Ρωσία έκαναν βουτιά 30% και πάνω, διότι έχει δυσκολέψει η τραπεζική χρηματοδότηση των ενδιαφερομένων λόγω του χρηματοπιστωτικού αποκλεισμού της Ρωσίας.

Ένας Γερμανός διευθυντής μιας μεγάλης μεσαίας βιομηχανίας, εγκατεστημένος στη Ρωσία, με δεκάδες εργοστάσια σε όλον τον κοσμο, μου ανέφερε προχθές με μεγάλη βεβαιότητα ότι ο Πούτιν έχει ήδη κερδίσει το παιχνίδι. «Και την Κριμαία πήρε και την Ανατολική Ουκρανία, και θα συνεχίσει», είπε. «Τώρα έρχεται χειμώνας. Οι ευρωπαίοι των Βρυξελλών είναι άσχετοι από τις εκεί καταστάσεις. Οι υποδομές έχουν καταστραφεί. Μόνο οι Ρώσοι μπορούν να βοηθήσουν αποτελεσματικά. Όσο για την κυβέρνηση της Μέρκελ, αυτή πληρώνεται σε… δολάρια», συνέχισε απαξιωτικά και με νόημα.

Η ραγδαία αύξηση της δημοτικότητας του νέου δεξιού κόμματος, «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD), που και στην Ευρωβουλή μπήκε πρόσφατα σε τρία ομοσπονδιακά κρατίδια της Γερμανίας, με ποσοστά γύρω στο 10%, είναι ένας σημαντικός δείκτης της ταχύτατα αυξανόμενης αντίθεσης μιας μερίδας του πληθυσμού στην πολιτική της γερμανικής κυβέρνησης.

Μαύρα σύννεφα άρχισαν να μαζεύονται πάνω από το κεφάλι της κυρίας Μερκελ, που -ας σημειωθεί- ήταν για χρόνια άκρως αγαπητή σε πολλούς βιομηχάνους.