Protagon A περίοδος

Πίσω, στον πολιτισμό των κεριών…

Τα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος ρίχνουν κυβερνήσεις; Στη Βουλγαρία ναι - τις προάλλες η κυβέρνηση Μπορίσωφ παραιτήθηκε ομολογώντας ότι δεν μπορεί να διαχειριστεί την κρίση που ξέσπασε εξαιτίας των αυξήσεων στο ηλεκτρικό.

Χριστίνα Πουλίδου

Τα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος ρίχνουν κυβερνήσεις; Στη Βουλγαρία ναι – τις προάλλες η κυβέρνηση Μπορίσωφ παραιτήθηκε ομολογώντας ότι δεν μπορεί να διαχειριστεί την κρίση που ξέσπασε εξαιτίας των αυξήσεων στο ηλεκτρικό. Προ μηνός η κυβέρνηση της Ουγγαρίας πρόλαβε να μειώσει κατά 10% τα τιμολόγια του ηλεκτρικού, ενώ η κυβέρνηση της Αλβανίας πρόλαβε να διακόψει τη συνεργασία με τη Τσεχική κρατική εταιρεία CEZ, εκτονώνοντας αμφότερες την κοινωνική οργή. Είναι τυχαίο;

Στη Βουλγαρία η κυβέρνηση Μπορίσοφ προφανώς παραιτήθηκε εξαιτίας του συνολικού αδιεξόδου  όπου είχε οδηγήσει τα πράγματα, όμως το κερασάκι στην τούρτα ήταν οι αντιδράσεις στις αυξήσεις του ηλεκτρικού. Με μέσο μισθό 400 ευρω τον μήνα («παγωμένο» επί σειρά ετών), αυξήσεις στο ρεύμα της τάξης του 14%, με  αυξημένα τα τέλη Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και με ένα ιδιαίτερα κρύο δίμηνο (Δεκέμβρη-Γενάρη) , οι Βούλγαροι πολίτες βρέθηκαν σε απόλυτη απόγνωση. Οι υποσχέσεις του πρωθυπουργού για μείωση στα τιμολόγια κατά 10% από τον Μάρτιο, η απόλυση του υπουργού Οικονομικών και η ανάκληση της άδειας λειτουργίας της κρατικής τσεχικής εταιρείας διανομής CEZ, ήρθαν αργά και δεν καταπράυναν τα πνεύματα. Η κοινωνική πίεση έπνιξε την κυβέρνηση, η οποία παραιτήθηκε. Εκλογές αναμένονται τον Μάιο ή τον Ιούνιο.

Στη Γαλλία, τις ίδιες μέρες, ήταν μέγα θέμα  η εξαγγελία αύξησης των τιμολογίων ηλεκτρικού κατά 30% ως το 2017 (εξαιτίας της μεταβατικής διαδικασίας προς τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας) – μια εξέλιξη που θίγει κατά κύριο λόγο τα νοικοκυριά και τις μικρές επιχειρήσεις (Monde).

Στη Γερμανία, ο (γερμανός) επίτροπος ενέργειας Γκ.Έττινγκερ είχε προβλέψει προ τριμήνου, ότι θα επιβληθεί μια αύξηση της τάξης του 12% το 2013, σημειώνοντας ότι οι ανοδικές τιμές αποτελούν μια γενικευμένη τάση.

Στην Ιταλία στις αρχές του καλοκαιριού του 2012 εκδηλώθηκε μια μεγάλη κοινωνική αναταραχή, καθώς το ρεύμα αυξήθηκε κατά 5.8% και κατά 4% το τέλος για τις Ανανεώσιμες Πηγές.

Στην Ελλάδα ανακοινώθηκε ήδη αύξηση της τάξης του 8.6%-9.2% και μία δεύτερη, της τάξης του 9%, στα τέλη των Ανανεώσιμων Πηγών. Σύμφωνα πάντως με τα στοιχεία της eurostat (2011) η Ελλάδα είχε συγκριτικά χαμηλά τιμολόγια – κοστολογώντας σε ευρω τη μέση τιμή των 100 kW, τα ακριβότερα τιμολόγια είχαν οι Δανοί (29.8), οι Γερμανοί (25.3), οι Βέλγοι (21.2), οι Ιρλανδοί και οι Ισπανοί (20.9), οι Ιταλοί (20.8). Τα ίδια δεδομένα σταθμισμένα καλύτερα – με τον δείκτη PPS, που συνυπολογίζει την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών – διαμορφώνονται ως εξής: τα ακριβότερα τιμολόγια είχαν η Κύπρος (26.7 PPS ανά 100 kW), η Ουγγαρία (26.4), η Σλοβακία (24.9), η Γερμανία (24.2) και η Πολωνία (23.5), ενώ τα φτηνότερα είχαν η Φινλανδία (11.4), η Γαλλία (12.6), η Ελλάδα (13.5), το Λουξεμβούργο (13.8) και η Βρετανία (15.8). Τις μεγαλύτερες αυξήσεις δε, στη διάρκεια ενός έτους, αντιμετώπισαν οι πολίτες της Λεττονίας (27.5), της  Κύπρου (19.4), της Πορτογαλίας (12.9) και της Βρετανίας (12.1). Η Ελλάδα παρουσίασε αύξηση μόλις 2.2%, ενώ το Λουξεμβούργο κατέγραψε μείωση τιμών κατά 4.9%…

Με αυτά τα δεδομένα είναι σαφές, ότι οι έλληνες καταναλωτές θα υποχρεωθούν να πληρώνουν πιο ακριβά το ρεύμα τους, σε μιαν αντιστοιχία με τον ευρωπαίο μέσο καταναλωτή. Κι επειδή οι μελέτες λένε, ότι σε έναν ορίζοντα ως το 2030 τα ευρωπαϊκά τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος θα είναι κατά 50% ακριβότερα από τα αμερικανικά – δεδομένου, ότι στην ΕΕ πολλές χώρες εγκαταλείπουν την πυρηνική ενέργεια αυξάνοντας την κατανάλωση σε φυσικό αέριο, πετρέλαιο και ανανεώσιμες πηγές, ενώ στις ΗΠΑ υπάρχουν μεγάλα αποθέματα πετρελαίου αλλά και δυνατότητες κατασκευής τεχνητού πετρελαίου – οι ευπαθείς κοινωνικές ομάδες της Γηραιάς Ηπείρου θα επιστρέψουν στον πολιτισμό των κεριών, στο μαγκάλι και στον ξυλόφουρνο.