Παγκόσμια Ημέρα Καφέ. Κόβεται;

Ο καφές είναι το δεύτερο ρόφημα σε κατανάλωση, μετά το νερό, αφού σχεδόν 2,5 δισεκατομμύρια κούπες καφέ καταναλώνονται -καθημερινά- σε όλον τον κόσμο...

Σπύρος Σεραφείμ

Η 29η Σεπτεμβρίου έχει οριστεί να γιορτάζεται κάθε χρόνο ως η Παγκόσμια Ημέρα Καφέ. Αλήθεια, κόβεται ο καφές;

Στις 29 Σεπτεμβρίου, κάθε χρόνο, γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Καφέ, προφανώς για να προασπίσει τα δικαιώματα των παραγωγών του. Πολλοί ισχυρίζονται πως ο πρώτος εορτασμός αυτής της ημέρας έλαβε χώρα το 1983 στην… Ιαπωνία.

Το σίγουρο είναι πως η ιστορία τού καφέ ξεκίνησε στην Αιθιοπία, εκεί όπου η καφέα η αραβική (Coffea arabica) μεγάλωνε ελεύθερα ως θάμνος – κι αυτή είναι η αμήχανη στιγμή που ένας Χρυσαυγίτης σκέφτεται ιδεολογικά(;) να σταματήσει την πρόσληψη καφεΐνης.
Οι κάτοικοι της Αιθιοπίας μασούσαν τον καρπό ή τον άλεθαν σε μικρούς σβόλους.

Το όνομα του καφέ προέρχεται από την αραβική λέξη “qahwa” και αποτελεί παραφθορά της αρχικής (αραβικής) ονομασίας του καφέ, “qahwat al-bunn”, όπερ «κρασί του κόκκου». Ως γνωστόν, το Κοράνι απαγορεύει το αλκοόλ, επομένως ο καφές χρησιμοποιείται σαν υποκατάστατο του κρασιού.

Ο καφές είναι το δεύτερο ρόφημα σε κατανάλωση, μετά το νερό, αφού σχεδόν 2,5 δισεκατομμύρια κούπες καφέ καταναλώνονται -καθημερινά- σε όλον τον κόσμο. Στη χώρα μας -η 13η, παγκοσμίως, σε κατανάλωση καφέ- το 85% των κατοίκων καταναλώνει καφέ (όλα τα είδη), έναντι μόλις 15% που καταναλώνει τσάι και σοκολάτα. Περίπου το 70% της κατανάλωσης γίνεται στο σπίτι -ένεκα η παλιοκρίση- και το 30% εκτός. Οι Έλληνες ξοδεύουμε πάνω από… 550 εκατομμύρια ευρώ ετησίως για τον καφέ μας. Αν θυμόσαστε, αυτό αποτέλεσε αφορμή για να μας λοιδορήσει ο CEO της αεροπορικής εταιρείας χαμηλού κόστους Ryanair, Michael O’Leary.

Σύμφωνα με μελέτη της Infobank Hellastat Α.Ε. -και του αναλυτή της, Αλέξανδρου Νικολαΐδη, ακριβώς έναν χρόνο πριν- espresso και ελληνικός είναι οι πιο ευνοημένες κατηγορίες στον κλάδο του καφέ. Με άλλα λόγια, εγκαταλείπουμε το φραπέ και τον γαλλικό, για κάψουλες εσπρέσο και μπρίκι με ελληνικό.

Η υπερβολική δόση καφέ, βασικά, μπορεί να προκαλέσει ταχυκαρδία, παροδική αύξηση της αρτηριακής πίεσης, υπερβολική διούρηση, ναυτία-εμετούς, εντερικές διαταραχές, νευρικότητα κι ανησυχία, άγχος κι αγωνία, κατάθλιψη, τρεμούλιασμα και αϋπνία. Αντίστοιχα, η απότομη στέρηση από την καφεΐνη προκαλεί πονοκεφάλους, ζαλάδες, νύστα, ευερεθιστικότητα, ναυτία και εμετούς. Έχω φίλους που έφτασαν μέχρι τον βελονισμό για να κόψουν τον καφέ – βασικά για τον «ρουφιάνο» του, το παλιοτσίγαρο.

Το ερώτημα που θέτω, κοιτώντας την κούπα που αχνίζει επάνω στο γραφείο μου, είναι ένα: Αλήθεια, κόβεται αυτή η… «πρέζα» που λέγεται καφές;
Φτιάξε έναν lungo espresso decaf, για αρχή, να το συζητήσουμε…

Διαβάστε περισσότερα

Τα μυστικά του καφέ, Moldvaer, Anette – μετάφραση Αναστάσιος Αργυρίου, εκδ. «Ψυχογιός», Αθήνα 2015, ISBN 978-618-01-0852-1

Το εγχειρίδιο του καφέ, Μανουσίδης Χρήστος, εκδόσεις Ψύχαλος, Αθήνα 2009, ISBN 9789608455658