Δεν είναι αργία, είναι απεργία. Η Πρωτομαγιά εορτάζεται με αυτό το σκεπτικό σε όλον τον πλανήτη και η συμμετοχή στις πορείες είναι μαζική. Κάθε χρόνο.
Και μπορεί φέτος στην Ελλάδα να συμπίπτει με την ημέρα του Πάσχα και οι εκδηλώσεις να είναι περιορισμένες έως ανύπαρκτες, ωστόσο στον υπόλοιπο κόσμο δεν συμβαίνει το ίδιο.
Συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις που κατέληξαν σε πορείες έγιναν σε όλον τον πλανήτη. Και όπως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις, δεν έλειψαν οι εντάσεις και τα επεισόδια.
Με δακρυγόνα από νωρίς η ημέρα στην Κωνσταντινούπολη: Τα πρώτα επεισόδια μεταξύ Αστυνομίας και διαδηλωτών σημειώθηκαν το πρωί, όταν διαδηλωτές προσπάθησαν να φτάσουν στην πλατεία Ταξίμ όπου και φέτος έχει απαγορευτεί η διενέργεια συγκέντρωσης -αντ’ αυτής, έχει δοθεί άδεια για συγκέντρωση στο Μπακίρκοϊ. Η Αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων, όπως μεταδίδει το Reuters, ενώ πλάνα στην τουρκική τηλεόραση έδειχναν διαδηλωτές να οδηγούνται σε λεωφορεία της αστυνομίας. Αργότερα έγινε γνωστό πως ένας διαδηλωτής έχασε τη ζωή του, αφού πρώτα παρασύρθηκε από όχημα της Αστυνομίας και αργότερα εξέπνευσε στο νοσοκομείο.
Για την Κυριακή, εν «αναμονή» επεισοδίων, είχαν αναπτυχθεί στην Κωνσταντινούπολη σχεδόν 25.000 ενόψει των διαδηλώσεων. Δρόμοι στο κέντρο της πόλης είχαν κλείσει από νωρίς ενώ οι ξένες πρεσβείες προειδοποίησαν τους υπηκόους τους για το ενδεχόμενο έντασης.
Η Τουρκία είναι τα τελευταία χρόνια πάγια θερμό μέτωπο για την Εργατική Πρωτομαγιά, με το κλίμα να «εμπλουτίζεται» με τη δυσφορία απέναντι στην διακυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αλλά και το Κουρδικό, λόγω της σύνδεσης του εργατικού κινήματος με το κίνημα των Κούρδων.
Στο Παρίσι, ο γαλλικός νόμος που προωθείται για τα εργασιακά έχει φέρει την κυβέρνηση Βαλς μπροστά στο ισχυρότερο μέχρι στιγμής κύμα αντιδράσεων. Ισχυρά συνδικάτα και κινήματα νεολαίας έχουν σχηματίσει κοινό μέτωπο απέναντι στο νόμο Ελ Κομρί, ενώ εδώ και μερικές εβδομάδες η Place de la Republique έχει γίνει μόνιμο σκηνικό νυχτερινών συγκεντρώσεων.
Στη Γερμανία, μέλη ακροδεξιών οργανώσεων βρήκαν ευκαιρία και πραγματοποίησαν πορείες, με αρκετά επεισόδια μικρής έντασης να ξεσπούν σποραδικά. Σε όλες τις περιπτώσεις επενέβη η Αστυνομία και συνέλαβε τους ταραξίες.
Και την ίδια ώρα, μέλη αναρχικών ομάδων προσπάθησαν να επιτεθούν στους ακροδεξιούς, με αποτέλεσμα να συγκρουστούν κι αυτοί με τις αστυνομικές Αρχές.
Στη Ρωσία και συγκεκριμένα στην πόλη Κρασνογιάρσκ, οι πορείες ήταν ειρηνικές και είχαν… εργατικό χρώμα, με τα πανό και τα συνθήματα να αφορούν κυρίως ζητήματα μισθολογικά.