Protagon A περίοδος

Ο Βικτόρ σώθηκε κόντρα στην κρίση

Ο Βικτόρ πρέπει να παίρνει ένα θαυματουργό φάρμακο που όμως είναι πανάκριβο.  Η υπόθεσή του έλαβε τις διαστάσεις μιας αναμέτρησης: των πολιτικών της λιτότητας, έναντι της ζωής μιας εικοσάδας νέων παιδιών.

Χριστίνα Πουλίδου

Τα βελγικά ΜΜΕ τον τελευταίο καιρό προέβαλαν σε καθημερινή βάση την υπόθεση του 7χρονου Βικτόρ Αμεϊς, που πάσχει από μια σπάνια και σοβαρή ασθένεια του ανοσοποιητικού, η οποία συνήθως εκδηλώνεται σε παιδιά και νέους. Για την επιβίωσή του, ο Βικτόρ πρέπει να παίρνει ένα θαυματουργό φάρμακο -το Soliris, της εταιρείας Alexion- που όμως είναι πανάκριβο. Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι η αγωγή του κοστίζει 18.000 ευρώ τον μήνα… Η υπόθεσή του έλαβε λοιπόν τις διαστάσεις μιας αναμέτρησης: της κρίσης και των πολιτικών της λιτότητας, έναντι της ζωής μιας εικοσάδας νέων παιδιών.

Οι γονείς του Βικτόρ ζήτησαν από τον ασφαλιστικό τους φορέα να καλύψει το έξοδο. Οι πληροφορίες (Monde) αναφέρουν, ότι καταρχάς η επιτροπή ελέγχου του κόστους των συνταγών αντιμετώπισε πολύ επιφυλακτικά το αίτημα επιβάρυνσης, με ένα κόστος που μπορεί να φτάσει στο σύνολό του τα 500.000 ευρώ ανά ασθενή… Σε μια δεύτερη φάση, οι εμπειρογνώμονες των ασφαλιστικών υπηρεσιών του βελγικού κράτους ζήτησαν να έρθουν σε επικοινωνία με την εταιρεία Alexion, υπογραμμίζοντας την ανάγκη μείωσης των τιμών της – δεδομένου μάλιστα, ότι η αμερικανική εταιρεία δεν διευκρίνιζε με σαφήνεια το πραγματικό κόστος παραγωγής του Soliris.

Η αμερικανική εταιρεία που παρουσίασε πέρσι καθαρά κέρδη ύψους 194 εκ. ευρώ, στην αρχή απέρριψε το βελγικό αίτημα και λίγες μέρες αργότερα πέρασε στην αντεπίθεση, καταγγέλλοντας την υπουργό Υγείας του Βελγίου πως καθυστερώντας να λάβει την απόφαση για την κάλυψη του κόστους «θέτει σε κίνδυνο τη ζωή των ασθενών».

Οι γονείς του Βικτόρ και κάπου 20 άλλων παιδιών δημοσιοποίησαν το πρόβλημά τους και τα ΜΜΕ προέβαλαν εκτεταμένα και με ιδιαίτερη ευαισθησία το θέμα. Όπως διαπιστώθηκε εκ των υστέρων, στην ιστορία ενεπλάκη η εταιρεία δημοσίων σχέσεων G+Europe, η οποία ενήργησε με εντολή της Alexion, καθώς η αμερικανική εταιρεία αντελήφθη ότι ανοιγόταν μπροστά της ένα ευρύ πεδίο ανάπτυξης του δικτύου διάθεσης του φαρμάκου της. Φυσικά, οι γονείς του Βικτόρ, στην προσπάθειά τους να σώσουν το παιδί τους, χαμπάρι δεν πήραν ότι υπήρξαν οι ιμάντες ανάδειξης των συμφερόντων της Alexion.

Την περασμένη βδομάδα έγινε γνωστό ότι επήλθε συμφωνία ανάμεσα στην υπουργό Υγείας του Βελγίου και την αμερικανική εταιρεία για την καταβολή του κόστους του Soliris. Τα συγκεκριμένα στοιχεία της συμφωνίας δεν έγιναν γνωστά -«πρόκειται για εμπορικά μυστικά» ειπώθηκε χαρακτηριστικά- έγινε ωστόσο γνωστό ότι η αντικαταβολή θα γίνεται από τον ασφαλιστικό φορέα από 1ης Ιουλίου, ενώ μέχρι τότε η αμερικανική εταιρεία θα κάνει μια ευγενική προσφορά στους ασθενείς.

«Τα νέα μας ανακούφισαν, είμαστε χαρούμενοι και λαχταρούμε να επιστρέψουμε στην καθημερινότητά μας», είπαν οι γονείς του Βικτόρ. «Ο γιος μας γνωρίζει ότι είναι άρρωστος και ότι πρέπει να παίρνει ένα πολύ ακριβό φάρμακο, ανταποκρίθηκε θετικά στα ΜΜΕ, τώρα όμως πρέπει να ξαναγυρίσουμε στη ζωή μας και να χαρούμε τα παιδιά μας», συμπλήρωσαν.

Τη συγκεκριμένη αυτή ιστορία παρακολούθησε με συγκίνηση ολόκληρη η χώρα, καθώς προκάλεσε το πολιτικό σύστημα να αντιδράσει σε ένα θέμα ζωής σε συνθήκες λιτότητας. Κι ενώ το πολιτικό σύστημα τελικά ανταποκρίθηκε θετικά, αρνητικά σχολιάστηκε η στάση της αμερικανικής εταιρείας, η οποία υποκίνησε τη δημοσιοποίηση του θέματος για να ασκήσει τη μέγιστη πίεση στο βελγικό υπουργείο Υγείας. Όπως όμως παρατήρησε κυνικά ένας καθηγητής (Le Soir) «ας μην είμαστε υποκριτές ανακαλύπτοντας ότι μια ιδιωτική εταιρεία που πήρε το ρίσκο ανάπτυξης ενός νέου φαρμάκου, σήμερα διεκδικεί την απόδοση της επένδυσής της. Δεν είναι Μαικήνες»…