Τα ευτυχισμένα άτομα είναι πιο υγιή. Τα παιδιά αντιγράφουν τους ενηλίκους που βλέπουν στις ταινίες. Η κατανάλωση αλκοόλ κάνει τα νεαρά άτομα να συμπεριφέρονται ανάρμοστα. Οι εργαζόμενοι είναι πιο ευτυχισμένοι όταν ο χώρος εργασίας τους δεν θυμίζει φυλακή. Τα παιδιά που έχουν περισσότερα παιχνίδια είναι πιο δραστήρια. Τα παραπανίσια κιλά προκαλούν κατάθλιψη ενώ η κατάθλιψη δυσχεραίνει την απώλεια των παραπανίσιων κιλών. Το εργασιακό στρες αυξάνει τις πιθανότητες για έμφραγμα. Η χρήση του κινητού τηλεφώνου εμποδίζει την σωστή οδήγηση. Η στέρηση ύπνου δημιουργεί αίσθημα κόπωσης.
Μπορεί όλα αυτά να σας φαίνονται παιδαριώδη συμπεράσματα κοινής λογικής, όμως πιστέψτε με, σε διάφορα μέρη του πλανήτη η κοινή λογική μεταφράζεται σε εκατομμύρια χρημάτων. Πώς; Φυσικά εάν αποτελεί αντικείμενο επιστημονικών μελετών. Όλα τα παραπάνω λοιπόν, δεν είναι τίποτα άλλο από τα αποτελέσματα ερευνών που έχουν διεξαχθεί στην Αμερική και έχουν χρηματοδοτηθεί από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας και άλλους κρατικούς οργανισμούς. Θα μου πείτε είναι τρελοί αυτοί οι Αμερικανοί; Ναι τρελοί είναι. Και γι' αυτό το Κονγκρέσο έχει εγκρίνει κονδύλιο ύψους 7 δισ. δολαρίων προς το National Science Foundation για το 2012. Το Ίδρυμα αυτό δέχεται κάθε χρόνο περίπου 40.000 προτάσεις για χρηματοδότηση ερευνών, από τις οποίες επιλέγονται τελικώς 11.000. Μία από αυτές περιελάμβανε το τρέξιμο καβουριών και γαρίδων πάνω σε ειδικά κατασκευασμένο διάδρομο γυμναστικής. Εάν σας ακούγεται αστείο, σας δικαιολογώ. Μπορώ όμως ευθύς να πάρω μαχαίρι αξίας 680.000 δολαρίων και να σας κόψω τα γέλια. Τόσο κόστισε η εν λόγω έρευνα. Κι αν παρόλα αυτά γελάτε, μία Ελληνίδα έρχεται να σας βάλει στη θέση σας. Η Maria Zacharias, εκπρόσωπος του Ιδρύματος, ισχυρίζεται πως αυτή η έρευνα μάς βοηθά να κατανοήσουμε τις επιπτώσεις των βακτηρίων στην κινητικότητα των οστρακοειδών.
Εύλογα μπορεί κανείς να αναρωτηθεί «γιατί γαρίδα και όχι μπαρμπούνι;». Γιατί μόνο στα οστρακοειδή κι όχι στα ψάρια; Απάντηση δεν έχω. Όπως δεν έχω απάντηση και για την καταγραφή και μελέτη της πρώτης ομοφυλοφιλικής νεκροφιλίας σε αγριόπαπια που έγινε το 1995 στο Ρότερνταμ, η οποία κέρδισε μάλιστα το Ig Nobel Prize. Και όχι μόνο. Έκτοτε θεσπίστηκε η 5η Ιουνίου ως ημέρα της Νεκρής Πάπιας, όπου αναπαριστούν το ιστορικό γεγονός. Ναι είναι τρελοί αυτοί οι επιστήμονες. Μπορεί να κοστίζουν κάτι παραπάνω και να υπάρχουν αντιδράσεις από τους φορολογούμενους για το ύψος των κρατικών χρηματοδοτήσεων αλλά χαρίζουν γέλιο, για το οποίο ενίοτε βραβεύονται. Ενδεχομένως να μην αντιλαμβάνομαι επίσης την σημασία της πληροφορίας για το πόσα εκατοστά μακριά μπορεί να «εκτοξεύσει» τα περιττώματά του ένας πιγκουίνος, αλλά μπορώ με σιγουριά να σας πω πως ζω για την μέρα που θα φαγωθούμε μεταξύ μας οι Έλληνες πολίτες για το αν το κράτος σπαταλά αρκετά χρήματα στην έρευνα με αντικείμενο «μασάει η κατσίκα ταραμά;».