Η «σελίδα 3» της βρετανικής Sun είναι διεθνώς γνωστή για τη δημοσίευση φωτογραφιών γυμνόστηθων μοντέλων. Η πρώτη γυμνόστηθη φωτογραφία δημοσιεύθηκε τον Νοέμβριο του 1970, και πολύ σύντομα έγινε μόδα καθώς υιοθετήθηκε από αρκετές εφημερίδες, όχι μόνο στη Βρετανία (Daily Mirror, Daily Star) αλλά και στον υπόλοιπο πλανήτη: μόνο στην Ευρώπη, μιμητές της Sun εμφανίστηκαν στην Κροατία, στην Τσεχία, τη Δανία, τη Φινλανδία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Πολωνία, την Αυστρία και τη Βουλγαρία.
Οι πωλήσεις της Sun, που εκτοξεύθηκαν από τα μέσα της δεκαετίας του ’70, αποτέλεσαν την καλύτερη δικαιολογία για να συνεχιστεί η δημοσίευση όλο και πιο προκλητικών φωτογραφιών, παρόλο που οι επικριτές της «σελίδας 3» δεν ήταν αριθμητικά αμελητέοι. Μάλιστα, οι περισσότερες δημόσιες βιβλιοθήκες απέκλεισαν από τα ράφια τους την εν λόγω εφημερίδα, ακριβώς εξαιτίας της «τρίτης σελίδας».
Για πολλές φεμινίστριες η «σελίδα 3» δικαιολογημένα αποτελεί εδώ και δεκαετίες το «κόκκινο πανί». Τον Σεπτέμβριο του 2012 δημιουργήθηκε η ομάδα No more Page 3 με το αίτημα να καταργηθεί η «σελίδα 3» που εκφράζεται μέσα από το σύνθημα: "Take the bare boobs out". Οι χιλιάδες υπογραφές υποστήριξης ώθησαν τον διευθυντή της Ιρλανδικής Sun να αντικαταστήσει τις γυμνές φωτογραφίες με φωτογραφίες ντυμένων μοντέλων, αλλά και τον ίδιο τον Ρούπερτ Μέρντοχ να δηλώνει τις τελευταίες μέρες ότι το σκέφτεται πολύ σοβαρά ν’ ακολουθήσει και η βρετανική Sun την ίδια τακτική. «Δεν είναι οι όμορφες, νέες γυναίκες πιο ελκυστικές με λίγα έστω ρούχα;» γράφει στον λογαριασμό του στο τουίτερ. Στη συνέχεια συμφωνεί με κάποιους που ισχυρίζονται ότι ο θεσμός της σελίδας 3 είναι «ξεπερασμένος», αλλά την ίδια στιγμή, αδυνατώντας προφανώς να ξεπεράσει τον εαυτό του, προσβάλλει με σεξιστικά σχόλια τις φεμινίστριες για την εμφάνιση και τη νοοτροπία τους.
Όσοι δεν έχουν παρακολουθήσει αυτό το ζήτημα, μπορεί να αναρωτηθούν μήπως η επίθεση κατά των γυμνόστηθων φωτογραφιών αποτελεί επιστροφή στον πουριτανισμό και τη φοβία ή την απέχθεια για το γυναικείο γυμνό που αυτός συνεπάγεται. Δεν πρόκειται περί αυτού. Ότι η «σελίδα 3» αποτελεί μια ελαφριά μορφή πορνογραφίας που εκμεταλλεύεται το γυναικείο σώμα και συμβάλλει στη μετατροπή των νεαρών κοριτσιών σε σεξουαλικά αντικείμενα προς χρήση, είναι νομίζω εύκολο να γίνει αντιληπτό. Οι περισσότεροι πλέον καταλαβαίνουν ότι τέτοιου είδους εικόνες, αναπαράγουν φαλλοκρατικές αντιλήψεις για τη θέση της γυναίκας καθώς και σεξιστικές συμπεριφορές εκ μέρους κάποιων αντρών, καλλιεργώντας ταυτόχρονα μια πλαστή εντύπωση για τη γυναικεία σεξουαλικότητα.
Αυτό που ίσως δεν αντιλαμβάνονται κάποιοι είναι πόσο κακό προκαλούν οι οπτικές κατηγοριοποιήσεις γυναικών σύμφωνα με τον σωματότυπό τους, στην ψυχολογία των γυναικών που καθημερινά βομβαρδίζονται από τέτοιες εικόνες. Οι σεξιστικές εικόνες που προβάλλονται καθημερινά από εφημερίδες όπως η Sun δεν αποξενώνουν μόνο τους άντρες από τις γυναίκες, αλλά και τις γυναίκες μεταξύ τους αυξάνοντας τον γυναικείο ανταγωνισμό. Σε μία χώρα όπως η Βρετανία όπου κάθε χρόνο το NHS ξοδεύει υπέρογκα ποσά για τις αυξητικές επεμβάσεις στήθους των νεαρών κοριτσιών που νιώθουν δυσαρεστημένα από το σώμα τους, σε μία χώρα όπου οι τροφικές διαταραχές οδηγούν χιλιάδες έφηβες στα νοσοκομεία και τις ψυχιατρικές κλινικές, είναι πιστεύω απαραίτητο να αυξηθεί η πίεση κατά της προβολής τέτοιων «αισθητικών προτύπων».
Όταν το σεξ, η διασκέδαση, η επιβεβαίωση ή «το εισιτήριο για μια καλύτερη ζωή» ταυτίζονται με ένα συγκεκριμένο σημείο της γυναικείας ανατομίας, δίνεται μία διαστρεβλωμένη εικόνα για το τι σημαίνει και για το πώς εκδηλώνεται, η γυναικεία και η αντρική ερωτική επιθυμία.