Protagon A περίοδος

Να μη σας κρατάμε…

Η πρώτη αψιμαχία έγινε τις προάλλες στις Βρυξέλλες και έδειξε, ότι το αποτέλεσμα που οι ευρωπαίοι ηγέτες χαρακτήρισαν «ευπρεπή συμβιβασμό», οι ευρωβουλευτές το εξέλαβαν ως έναν «απαράδεκτο» συμβιβασμό του κατώτατου δυνατού παρονομαστή...

Χριστίνα Πουλίδου

Είναι πιθανό μια απόφαση των 27 ηγετών να ακυρωθεί από την Ευρωβουλή; Θεσμικά είναι. Μπορεί να γίνει και τοις πράγμασι; Ναι, διότι οι ευρωβουλευτές δείχνουν αποφασισμένοι να μηδενίσουν το κοντέρ, αν δεν προσμετρηθεί η άποψή τους, που δεν συνυπολογίστηκε από τους 27 ηγέτες στη σύνοδο Κορυφής για τον επταετή προϋπολογισμό. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μετατρέπεται λοιπόν σε πεδίο μάχης – μάλλον ως τις 13 Μαρτίου, μέχρι την Ολομέλεια του Στρασβούργου.

Η πρώτη αψιμαχία έγινε τις προάλλες στις Βρυξέλλες και έδειξε, ότι το αποτέλεσμα που οι ευρωπαίοι ηγέτες χαρακτήρισαν «ευπρεπή συμβιβασμό», οι ευρωβουλευτές το εξέλαβαν ως έναν «απαράδεκτο» συμβιβασμό του κατώτατου δυνατού παρονομαστή. Ασκώντας τη δυνατότητα που τους προσφέρει η συνθήκη της Λισαβώνας, δηλώνουν πως θα αγωνιστούν για να βελτιώσουν το αποτέλεσμα της συνόδου Κορυφής και αν αυτό δεν γίνει εφικτό, τότε είναι έτοιμοι να καταψηφίσουν.

Στα λόγια του Βαν Ρομπάυ ξεσηκώθηκαν οι πάντες. Τι υποστήριξε; Πως ο 7ετής προϋπολογισμός της ΕΕ (που είναι μικρότερος κατά 3% από τον τρέχοντα και προβλέπεται να υποστηριχθεί με λιγότερα λεφτά από κάθε χώρα, με το 1% του ΑΕΠ έναντι του 1.12% που ίσχυε ως τώρα) είναι «ένα καλό αποτέλεσμα για την ΕΕ συνολικά». Στο πλάι του βρέθηκε μόνον ο αρχηγός της Ομάδας των ευρωσκεπτικιστών Μ.Κάλλαναν, ενώ στον αντίποδα στάθηκαν: ο (δεξιός) αρχηγός του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Ζ.Ντώλ (στην Ομάδα του οποίου ανήκουν οι 16 από τους 27 ευρωπαίους ηγέτες) που μίλησε για «απαράδεκτη» απόφαση και ζήτησε επαναδιαπραγμάτευση. Ο σοσιαλιστής Χ.Σβόμποντα που επεσήμανε ότι «καλούμαστε να εξυπηρετήσουμε μεγάλες προτεραιότητες με μικρά κονδύλια» και προέβλεψε ότι η απόφαση των 27 δεν θα βρεί την αναγκαία υποστήριξη στην Ευρωβουλή. Ο Φιλελεύθερος Γκυ Φέρχοφσταντ που τόνισε πως «οδηγούμαστε σε λιγότερη και όχι περισσότερη Ευρώπη» υπενθυμίζοντας ότι στον προηγούμενο προϋπολογισμό «προβλέπονταν 41 επιστροφές και εξαιρέσεις, ενώ στον υπό εξέταση προβλέπονται 53 εξαιρέσεις, αποκλίσεις κι επιστροφές». Η Πράσινη Ι.Ντυράν που πρότεινε την απόρριψή του, τη θέσπιση ετήσιων προϋπολογισμών για το 2013 και 2014, και την επαναδιαπραγμάτευση του 7ετούς Προϋπολογισμού μετά από τις ευρωεκλογές του 2014.

Ήδη, οι ευρωβουλευτές πήραν τα μέτρα τους – αποφάσισαν η σχετική ψηφοφορία να είναι μυστική, ώστε να ο/η κάθε ευρωβουλευτής να απαλλαγεί από το βάρος της πίεσης που αναμφίβολα θα ασκηθεί από τις εθνικές κυβερνήσεις. Αν εξάλλου στο πεδίο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο βρετανός ηγέτης απεδείχθη ότι έχει δύναμη επιρροής καθώς ενορχήστρωσε την απόφαση συμμαχώντας με τους ηγέτες της Γερμανίας, Ολλανδίας, Σουηδίας και Δανίας, στο πεδίο της Ευρωβουλής οι βρετανοί ευρωβουλευτές βρίσκονται στο περιθώριο των πολιτικών συσχετισμών. Κι αν ο Ντέηβιντ Κάμερον θέλησε να στραγγαλίσει την ΕΕ πριν φύγει απ΄αυτήν, οι ευρωβουλευτές δεν μασάν τα λόγια τους. Ο Βούλγαρος σοσιαλιστής  βουλευτής Ι.Καλφίν έδειξε καθαρά τη «γύμνια του βασιλιά» – υπενθύμισε ότι «η ΕΕ το 2010 ξόδεψε κάπου ανάμεσα σε 60% και 100% λιγότερα λεφτά για την έρευνα και την ανάπτυξη από όσα ξόδεψε η Ιαπωνία, η Νότιος Κορέα, οι ΗΠΑ και το Ισραήλ. Με τον νέο προϋπολογισμό θα ξοδέψει ακόμη λιγότερα, ενώ αυτές οι χώρες θα ξοδέψουν ακόμη περισσότερα. Πώς θα τις ανταγωνιστούμε; Είναι αδύνατο» είπε.

Η επίμαχη απόφαση της συνόδου Κορυφής είναι γνωστό πως είναι ένα κοστούμι ραφής Κάμερον. Οι βρετανοί πολίτες ωστόσο, τις προάλλες σε δημοσκόπηση απεκαλύφθη, πως – παρά ταύτα – κατά 50% επιθυμούν την αποκόλλησή τους από την ΕΕ και κατά 41% δηλώνουν «αμετάπειστοι» σε αυτή τους την επιλογή. Ε, να μην σας κρατάμε.