Protagon A περίοδος

Η τριπλή τραγωδία της Κύπρου

Η τραγωδία που έσκασε στην Κύπρο την περασμένη Δευτέρα, έφερε πιο κοντά τους τουρκοκυπρίους – που προσφέρουν ηλεκτρικό ρεύμα στους ελληνοκυπρίους – αλλά πιο μακρυά οποιαδήποτε προσδοκία λύσης του Κυπριακού.

Χριστίνα Πουλίδου

Μια τριπλή τραγωδία χτύπησε την Κύπρο την περασμένη βδομάδα – η πρώτη έχει να κάνει με τον αφανισμό νέων ανθρώπων που βρέθηκαν στο λάθος μέρος τη λάθος στιγμή εκτελώντας απλά τα καθήκοντά τους. Η δεύτερη αφορά τις ισχυρές ενδείξεις πως το δυστύχημα ήταν το επιστέγασμα μιας σωρείας λαθών, επιπολαιοτήτων και πολιτικών αγκυλώσεων, που κυοφόρησαν μια τεράστια έκρηξη. Η τρίτη τραγωδία αφορά τον απόηχο του δυστυχήματος στο Κυπριακό – διότι η σκόνη της έκρηξης σκέπασε τα πάντα, διότι ο πόνος είναι τόσο οξύς ώστε άλλαξαν οι προτεραιότητες και διότι η πολιτική σκηνή βρίσκεται σε φάση αναδιάταξης.

Αναλυτικότερα, σε ό,τι αφορά τις συνθήκες του δυστυχήματος υπό διερεύνηση βρίσκεται το περιεχόμενο των 98 εμπορευματοκιβωτίων, καθώς τεχνικά αμφισβητείται η εικασία ότι η πυρίτιδα μπορεί να εκραγεί στους 40ο. Επίσης υπό διερεύνηση βρίσκεται η ευθύνη της επιλογής αποθήκευσης του φορτίου στη συγκεκριμένη ναυτική βάση, που βρισκόταν πολύ κοντά στον κεντρικό ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό του Βασιλικού και στα 500 μ. από τον βασικό αυτοκινητόδρομο της χώρας, αυτόν που ενώνει τη Λευκωσία με τη Λάρνακα. Υπό διερεύνηση βρίσκεται τέλος η πορεία των εγγράφων με τις εκκλήσεις που είχε απευθύνει ο διοικητής της βάσης αλλά και με τις προειδοποιήσεις της Γενικής Ελέγκτριας – ποιοί τις παρέλαβαν, πώς τις αξιολόγησαν και τι έπραξαν είναι τα εκκρεμή ερωτήματα.

Τα δημοσιεύματα του Κυπριακού Τύπου (“Πολίτης” κατά κύριο λόγο και “Φιλελεύθερος” επίσης) περιγράφουν εξάλλου το ακόλουθο διπλωματικό ιστορικό: το πλοίο (ρωσικής ιδιοκτησίας) “Monchegorsk” φορτώνει από το Ιράν εμπόρευμα που ανιχνεύεται από τις αμερικανικές υπηρεσίες ως “επικίνδυνο” και πλέει με κατεύθυνση τη Συρία, ενδεχομένως για να το παραδώσει στη Χαμάς. Μέσω απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας, η Κυπριακή κυβέρνηση υποχρεώνεται να ανακόψει τον πλού του σκάφους και προβληματίζεται για τη διαχείριση του προβλήματος. Το Ιράν και η Συρία ζητούν την άμεση παράδοση του φορτίου και απειλούν με αναβάθμιση των κατεχομένων, οι ΗΠΑ επίσης ζητούν άμεση παράδοση του φορτίου σε ΝΑΤΟϊκή χώρα και η κυπριακή κυβέρνηση αμήχανη αποφασίζει να κρατήσει το φορτίο στα εδάφη της. Στα δύο χρόνια που ακολούθησαν, σύμφωνα με τις σχετικές πληροφορίες, οι ΗΠΑ παρενοχλούσαν συχνά τη Λευκωσία προτείνοντας την παράδοση του φορτίου στη Γερμανία, ή στη Γαλλία, ή στις βρετανικές βάσεις, ή την καταστροφή του φορτίου με τη βοήθεια αμερικανών εμπειρογνωμόνων. Η κυπριακή κυβέρνηση φέρεται να απορρίπτει όλες τις σχετικές προτάσεις και να ζητά την πρωθύστερη έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας – όπου, προφανώς με ρωσική εμπλοκή, οι σχετικές αποφάσεις δεν ελήφθησαν.

Η τραγωδία που έσκασε στην Κύπρο την περασμένη Δευτέρα, έφερε πιο κοντά τους τουρκοκυπρίους – που προσφέρουν ηλεκτρικό ρεύμα στους ελληνοκυπρίους – αλλά πιο μακρυά οποιαδήποτε προσδοκία λύσης του Κυπριακού. Η κυβέρνηση Χριστόφια είναι βαρειά λαβωμένη από την έκρηξη και δύσκολα μπορεί να σηκώσει το βάρος υποστήριξης ενός συμβιβασμού. Ήδη, στην κεντρική πολιτική σκηνή γίνεται ορατή η προοπτική αποχώρησης του ΔΗΚΟ από τον κυβερνητικό συνασπισμό, ενώ καψαλισμένα είναι και τα φτερά του κ.Μάρκου Κυπριανού, που φιλοδοξούσε να υποβάλει Προεδρική υποψηφιότητα.

Μια μεγάλη τραγωδία έπληξε την Κύπρο την περασμένη Δευτέρα και τίποτα πια δεν είναι ίδιο. Η επιπολαιότητα που είχε αποκαλυφθεί στο αεροπορικό δυστύχημα της εταιρείας “Helios” φαίνεται πως φύεται ως “αδρά πορτοκαλέα” στην Κύπρο – το πάθημα δεν έγινε μάθημα και η ιστορία επαναλήφθηκε. Όχι ως φάρσα. Ως δράμα.