Oεπικεφαλής υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών Όλαφ Σολτς, βρίσκεται ένα ακόμα βήμα πιο κοντά για να γίνει ο επόμενος καγκελάριος της Γερμανίας | REUTERS/Andreas Gebert/Pool
Επικαιρότητα

Ο Ολαφ Σολτς προβάρει το κοστούμι του καγκελαρίου – η συμφωνία SPD, Πρασίνων και FPD

Οι Σοσιαλδημοκράτες, οι Πράσινοι και οι Φιλελεύθεροι καλούνται να συγγράψουν το κυβερνητικό πρόγραμμα και να μοιράσουν τα υπουργεία
Protagon Team

Ακριβώς 20 ημέρες μετά τις ομοσπονδιακές εκλογές της Γερμανίας, οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD), οι Πράσινοι και οι Φιλελεύθεροι (FDP), εμφανίζονται έτοιμοι να παραμερίσουν τις διαφορές τους, και να σχηματίσουν έναν κυβερνητικό συνασπισμό με το όνομα «Φωτεινός Σηματοδότης» (Ampelkoalition) από τα χρώματα των τριών κομμάτων (Κόκκινο, Πράσινο, Πορτοκαλί).

Αυτό είναι το συμπέρασμα από την ολοκλήρωση των προκαταρκτικών συνομιλιών μεταξύ των τριών υποψήφιων κυβερνητικών εταίρων, καρπός των οποίων ήταν ένα κοινό «κείμενο αρχών» με βάση το οποίο οι ηγεσίες τους αναμένεται να δώσουν το πράσινο φως για την έναρξη επίσημων διαπραγματεύσεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Η προκαταρκτική συμφωνία μεταξύ του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, των Πρασίνων και των Φιλελευθέρων προβλέπει επιτάχυνση της εξόδου της Γερμανίας από τις βιομηχανίες παραγωγής ενέργειας που καταναλώνουν άνθρακα, μεταφέροντας τη σχετική προθεσμία στο 2030, αντί του 2038 που ισχύει σήμερα.

Επιπλέον, προβλέπεται ότι θα διατεθεί το 2% της γης για εγκατάσταση αιολικών πάρκων και ότι θα υποβοηθηθεί ο εξοπλισμός στεγών κτιρίων με φωτοβολταϊκά στοιχεία στη μεγαλύτερη δυνατή κλίμακα.

Αυτές οι «πράσινες» ρυθμίσεις αντισταθμίζονται από άλλες που ικανοποιούν το FDP: δεν τίθεται όριο ταχύτητας στους γερμανικούς αυτοκινητοδρόμους, δεν θα αυξηθεί ο φόρος εισοδήματος για τα ανώτερα κλιμάκια, όπως θα επιθυμούσαν τα άλλα δύο κόμματα, ενώ θα διατηρηθεί το «φρένο του χρέους» αναφορικά με τις δημόσιες δαπάνες. Αυτή η ατζέντα συνάδει με το σενάριο ότι το υπουργείο Οικονομικών θα το αναλάβει ο Κρίστιαν Λίντνερ, ηγέτης των Φιλελευθέρων. Αυτό το τελευταίο προκαλεί ανησυχία σε πολλούς από τους ευρωπαίους εταίρους, καθώς ο Λίντνερ υπήρξε τόσο υπέρμαχος του Grexit όσο και ένας πολιτικός που πορεύτηκε με σύνθημα «δεν θα χρησιμοποιήσουμε τις συντάξεις των Γερμανών για να σώσουμε τις συντάξεις των Ιταλών».

Μέχρι την υπουργοποίηση Λίντνερ, πάντως έχουμε καιρό. Ο Ολαφ Σολτς είπε ότι στόχος είναι η δημιουργία κυβέρνησης ως τα Χριστούγεννα. Και το SPD που νίκησε στις εκλογές αλλά χρειάστηκε να κάνει ήδη μεγάλους συμβιβασμούς για να φέρει στο ίδιο τραπέζι Πρασίνους και Φιλελεύθερους, έχει να επιδείξει «απλώς» τη συμφωνία για αύξηση του κατώτατου ωρομισθίου στα 12 ευρώ (κάτι που αντιστοιχεί σε κατώτατο μισθό 2.000 ευρώ) και τη δέσμευση ότι δεν θα υπάρξει περικοπή συντάξεων ή αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης.

Η προκαταρκτική συμφωνία που επιτεύχθηκε την Παρασκευή πρέπει να εγκριθεί από τη συνδιάσκεψη των Πρασίνων που θα συγκληθεί την Κυριακή και από το ανώτατο όργανο του FDP, που θα συνεδριάσει τη Δευτέρα.

Η τριμερής κυβερνητική συνεργασία του «φωτεινού σηματοδότη», δεν έχει δοκιμαστεί μέχρι σήμερα σε εθνικό επίπεδο –παραδοσιακά το FDP συνεργαζόταν κατά κανόνα με τους Χριστιανοδημοκράτες-Χριστιανοκοινωνιστές και οι Πράσινοι με το SDP.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση για λογαριασμό της δημόσιας τηλεόρασης ZDF, τα τρία τέταρτα των Γερμανών θέλουν για καγκελάριο τον Ολαφ Σολτς, ενώ το 62% θεωρεί θετική προοπτική τον σχηματισμό κυβέρνησης SDP – Πρασίνων – FDP.