Η απόπειρα πραξικοπήματος μπορεί να μην έχει τελειώσει ακόμα, αλλά οι συνωμότες να έχουν και άλλα σχέδια, διεμήνυσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε συνέντευξή που παραχώρησε στο αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera, αφήνοντας μάλιστα αιχμές ότι σε αυτήν μπορεί να εμπλέκονται και άλλες χώρες.
«Μπορεί να εμπλέκονται και άλλες χώρες στην απόπειρα πραξικοπήματος. Υπάρχουν στελέχη στους γκιουλενιστές που μπορεί να δέχονται κατευθύνσεις από άλλες χώρες. Θα αποδειχθούν αυτές οι διασυνδέσεις. Παίρνουμε καταθέσεις και ακούγονται ενδιαφέροντα πράγματα», είπε ο Ταγίπ Ερντογάν. «Μπορεί αυτό να μην είναι το τέλος των προσπαθειών για πραξικόπημα. Μπορεί να υπάρχουν κι άλλα σχέδια», τόνισε.
Στη συνέντευξή του, η οποία γινόταν παράλληλα με τη συνεδρίαση του τουρκικού υπουργικού συμβουλίου (εξ ου και οι αρκετές διακοπές που χρειάστηκε να γίνουν, καθώς ο Ερντογάν χρειάστηκε να μιλήσει τηλεφωνικώς με τους υπουργούς του), ο τούρκος πρόεδρος έκανε ειδική αναφορά στις επικρίσεις που έχει δεχθεί εξαιτίας της «εκκαθάρισης» μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου. Συγκεκριμένα, χαρακτήρισε ως παράλογες τις επικρίσεις που δέχεται, τονίζοντας ότι και η Γαλλία είχε προβεί στη λήψη ανάλογων μέτρων έπειτα από τα τρομοκρατικά χτυπήματα.
Αναφορικά με τη σχέση της χώρας του με τις ΗΠΑ και τον τρόπο που αναμένεται να επηρεαστεί σε ενδεχόμενη άρνηση της αμερικανικής κυβέρνησης να εκδώσει τον Γκιουλέν, τον άνθρωπο που ο ίδιος θεωρεί υπεύθυνο για το πραξικόπημα, ανέφερε ότι η διπλωματία δεν πρέπει να επηρεάζεται από το συναίσθημα, αλλά από τη λογική. «Η αλληλεγγύη πρέπει να συνεχιστεί. Μας συνδέουν πολλά με τις ΗΠΑ και είμαι αισιόδοξος ότι θα πάρουν τη σωστή απόφαση», τόνισε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ωστόσο ότι θα «ήταν μεγάλο λάθος» αν η αμερικανική κυβέρνηση αρνηθεί να εκδώσει τον ιεροκήρυκα.
Ο κ. Ερντογάν απαντώντας σε ερώτηση για το τι έγινε την ημέρα του πραξικοπήματος ανέφερε: «Βρισκόμουν με την οικογένειά μου διακοπές στη Μαρμαρίδα όταν μας ήρθαν κάποιες ανησυχητικές πληροφορίες. Μέχρι νωρίς το μεσημέρι δεν υπήρχε κάτι το συγκεκριμένο καθώς οι πληροφορίες που λαμβάναμε τόσο από τις μυστικές υπηρεσίες όσο και από τις δυνάμεις ασφαλείας ήταν σποραδικές και αποσπασματικές. Αποφάσισα να δώσω συνέντευξη Τύπου από το ξενοδοχείο στο οποίο διέμενα για να καθησυχάσω τον τουρκικό λαό. Εμαθα πως έχει συμβεί πραξικόπημα από επικοινωνία που είχα με τον γαμπρό μου. Περισσότερο από το 52% του τουρκικού λαού βγήκε στους δρόμους και μετέτρεψε το χάος σε δημοκρατία». Ο κ. Ερντογάν δήλωσε ότι οι πραξικοπηματίες ήταν μειοψηφία των ένοπλων δυνάμεων, αναφέροντας ωστόσο ότι δεν είναι ξεκάθαρο πόσοι ακριβώς συμμετείχαν στην απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης. Αναφερόμενος στα γεγονότα της νύχτας του πραξικοπήματος, ο τούρκος πρόεδρος ανέφερε: «Στην αρχή δεν το πήρα σοβαρά, δεν ήθελα να πιστέψω στις ειδήσεις. Αλλά μετά όταν επιβεβαιώθηκε από τις μυστικές υπηρεσίες και άλλα κανάλια λάβαμε τα αναγκαία μέτρα. Τότε ήμουν μαζί με τον υπουργό Ενέργειας. Κάναμε τα αναγκαία βήματα για να φύγουμε από το ξενοδοχείο. Μετά από το Ντάλαμαν ήρθαμε στην Κωνσταντινούπολη. Και στην Κωνσταντινούπολη υπήρχε δύσκολη κατάσταση. Είδαμε τα F16 να κάνουν χαμηλές πτήσεις. Χιλιάδες άνθρωποι ήταν στους δρόμους. Κάναμε μια γρήγορη αξιολόγηση και κάναμε πρόσθετα βήματα και σύντομα πήραμε τον έλεγχο» είπε ο τούρκος Πρόεδρος.
Ο ίδιος σημείωσε ότι ενημέρωσαν εκείνους που έπρεπε και έδωσαν συνέντευξη Τύπου. Ζήτησαν από τον λαό να μην ανησυχεί και να βγει στους δρόμους, είπε, προσθέτοντας ότι στους δρόμους βγήκε ο λαός του 52% που ψήφισε την κυβέρνηση. «Δώσαμε απάντηση απέναντι στο πραξικόπημα. Ζητήσαμε από τον λαό να υπερασπιστεί τη δημοκρατία», ανέφερε.
«Είναι ξεκάθαρο ότι πρόκειται για μια μειονότητα των ενόπλων δυνάμεων. Η τρομοκρατική οργάνωση επιχείρησε να κάνει τη μειονότητα να κυριαρχήσει ενάντια στην πλειοψηφία», είπε. Παραδέχτηκε, επίσης, ότι υπήρξαν αδυναμίες στη λειτουργία των μυστικών υπηρεσιών της χώρας. Σε σχετική ερώτηση για το εάν έχει επανέλθει οριστικά ισορροπία στη χώρα ο κ, Ερντογάν σημείωσε: «Εχουμε τον απόλυτο έλεγχο της χώρας αλλά είναι πιθανό να μην έχουν τελειώσει τα σχέδια κάποιων».
Στη συνέντευξή του αναφέρθηκε και στο περιστατικό με το ρωσικό Σουχόι που είχε καταρριφθεί στην Τουρκία, και είχε προκαλέσει μεγάλη ένταση στις σχέσεις Μόσχας- Αγκυρας, λέγοντας ότι ενδεχομένως οι τούρκοι πιλότοι που το κατέρριψαν να είχαν σχέση με το κίνημα του ιμάμη Γκιουλέν.
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο επαναφοράς της θανατικής ποινής, ο Ερντογάν επανέλαβε ότι δεν είναι ο ίδιος αρμόδιος για να πάρει αυτήν την απόφαση και υπογράμμισε ότι το συγκεκριμένο αίτημα έχει διατυπωθεί με σαφήνεια από τον τουρκικό λαό. Ο φορέας που είναι αρμόδιος να λάβει τη συγκεκριμένη απόφαση είναι η Βουλή, επισήμανε, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι εάν το τουρκικό κοινοβούλιο «περάσει» την επαναφορά, αυτός θα την εγκρίνει. οσο δε για τις προειδοποιήσεις που έχουν διατυπωθεί από εκπροσώπους της ΕΕ, ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία θα διακοπούν σε ένα τέτοιο σενάριο, ο «Σουλτάνος» δήλωσε με νόημα ότι «ο κόσμος δεν είναι μόνο η Ευρωπαϊκή Ενωση». «Η θανατική ποινή υπάρχει σε Αμερική, Κίνα, Ρωσία. 53 χρόνια “χτυπάμε την πόρτα” της ΕΕ και περιμένουμε να γίνουμε δεκτοί. Εάν το κράτος πάρει αυτήν την απόφαση, τα δημοκρατικά κράτη της ΕΕ θα πρέπει να τη σεβαστούν».
Τέλος, αναφορικά με τον έλεγχο των Μέσων Ενημέρωσης και των social media στην Τουρκία, ο κ. Ερντογάν υπογράμμισε: «Ποτέ δεν ήμουν πολέμιος των Μέσων και της ενημέρωσης, αλλά η ελευθερία των Μέσων δεν θα πρέπει να γίνεται όπλο». Ταυτόχρονα, απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι γίνεται αυταρχικός και ότι η τουρκική δημοκρατία απειλείται. «Θα παραμείνουμε εντός του δημοκρατικού κοινοβουλευτικού συστήματος, δεν θα απομακρυνθούμε ποτέ από αυτό», τόνισε.