Αφού στρώθηκε το κόκκινο χαλί, ο τούρκος πρόεδρος, έχοντας τη σύζυγο στο πλάι του, άρχισε να κατεβαίνει τη σκάλα του αεροσκάφους | REUTERS/Hannibal Hanschke
Επικαιρότητα

Εφθασε στο Βερολίνο ο Ερντογάν – Απρόοπτο στο αεροδρόμιο με το κόκκινο χαλί

Ο τούρκος πρόεδρος περίμενε λίγα λεπτά στο αεροσκάφος, καθώς το κόκκινο χαλί της υποδοχής δεν έλεγε να ξετυλιχθεί - Εντονες αντιδράσεις από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων για την επίσκεψη – Την Παρασκευή η συνάντηση με την Ανγκελα Μέρκελ
Protagon Team

Χαμογελαστός και έχοντας στο πλευρό του τη σύζυγό του Εμινέ, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έφθασε, το μεσημέρι της Πέμπτης, στο γερμανικό έδαφος.

Σύμφωνα με το Reuters το αεροσκάφος του τούρκου προέδρου προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Τέγκελ του Βερολίνου. Η γερμανική κυβέρνηση έστρωσε «κόκκινο χαλί» για να τον υποδεχτεί, σε μία περίοδο όπου οι σχέσεις των δύο χωρών είναι τεταμένες.

Βέβαια, δεν έλειψαν και τα απρόοπτα, καθώς το «κόκκινο χαλί» δεν έλεγε να ξετυλιχτεί.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν περίμενε μέσα στο προεδρικό αεροσκάφος, καθώς το κόκκινο χαλί στρωνόταν αργά, όπως έγραψε στο Twitter o ανταποκριτής της «Wall Street Journal» στη Γερμανία.

Την ίδια ώρα, βουλευτές, οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δημοσιογράφοι εκφράζουν την έντονη αντίδρασή τους για την επίσκεψη του τούρκου προέδρου. Μάλιστα, περίπου 20.000 διαδηλωτές αναμένονται να βρεθούν στους δρόμους, στέλνοντάς του το ξεκάθαρο μήνυμα ότι είναι ανεπιθύμητος στην πατρίδα τους, σύμφωνα με την Telegraph.

Υποστηρικτές του τούρκου προέδρου στους δρόμους του Βερολίνου (REUTERS/Fabrizio Bensch)

Παρ’ όλα αυτά, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ελπίζει να επανεκκινήσει τις σχέσεις Τουρκίας-Γερμανίας, σε μία προσπάθεια να ανακουφίσει τις αυξανόμενες διπλωματικές και οικονομικές δυσκολίες της χώρας. Σε κάθε περίπτωση, είναι η πρώτη επίσημη επίσκεψη του τούρκου προέδρου στη Γερμανία, από το 2014.

Η οποία άρχισε ήδη με δηλώσεις από τον πρόεδρο Ερντογάν. Σε άρθρο του στην εφημερίδα Frankfurter Allgemeine, κάλεσε τη Γερμανία να χαρακτηρίσει τρομοκρατική οργάνωση το κίνημα του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν. Εκείνον που θεωρεί υπεύθυνο για το (αποτυχημένο) πραξικόπημα του 2016.

Τούρκοι πολίτες περιμένουν να αποθεώσουν τον Ερντογάν (REUTERS/Fabrizio Bensch)

Αντίστοιχα, η Γερμανία -μέχρι στιγμής- υποστηρίζει ότι χρειάζεται περισσότερες αποδείξεις για να συνδέσει το δίκτυο του ιμάμη -το οποίο η Τουρκία χαρακτηρίζει Τρομοκρατική Γκιουλενιστική Οργάνωση (FETO)- με το αποτυχημένο πραξικόπημα.

Είναι γεγονός ότι οι δεσμοί μεταξύ των δύο χωρών έχουν επιδεινωθεί αισθητά τα τελευταία δύο χρόνια, λόγω της όλο και πιο αυταρχικής διακυβέρνησης του Ερντογάν στην Τουρκία. Μεταξύ των αιτιών της επιδείνωσης των σχέσεων με τη Γερμανία αναφέρονται οι κατηγορίες του τούρκου προέδρου προς το Βερολίνο για «ναζιστικές μεθόδους» πέρυσι και η παρατεταμένη κράτηση περίπου πενήντα γερμανών πολιτών, μεταξύ των οποίων και ο ανταποκριτής της εφημερίδας Die Welt Ντενίζ Γιουτζέλ. Ωστόσο, σε συνέντευξη Τύπου, την περασμένη εβδομάδα, ο ίδιος δήλωσε ότι η προτεραιότητά του κατά την επίσκεψη θα είναι να αφήσει τις αρνητικές εμπειρίες των τελευταίων ετών πίσω του.

Αν αυτό θα συμβεί, θα φανεί στην τελική αποτίμηση μετά το τέλος του ταξιδιού του. Το βέβαιο είναι ότι εντός της Πέμπτης ο Ερντογάν θα συναντιόταν -κεκλεισμένων των θυρών και δίχως δηλώσεις- με μέλη τουρκικών οργανώσεων, ενώ την Παρασκευή θα συναντηθεί με τη γερμανίδα καγκελάριο, αλλά και με τον πρόεδρο Στάινμαγιερ.