Η ιστορία είναι τρομακτική. Συνέβη στη Γαλλία, στο Μπορντό, όπου μια μεγαλοαστική οικογένεια 11 ατόμων υπνωτίσθηκε από το ταλέντο ενός επιδέξιου απατεώνα, κλειδώθηκε στον πύργο της (του 16ου αιώνα) κι έζησε από το 2001 ως το 2008 σε συνθήκες περιορισμού κι εκχώρησης όλων των περιουσιακών της στοιχείων στον Τιερί Τιγί. Ο οποίος καταδικάστηκε πριν από μερικούς μήνες σε 8 χρόνια φυλακής.
Η υπόθεση της οικογένειας Βεντρίν (γνωστή στη Γαλλία ως «οι ερημίτες του πύργου του Μονφλανκέν») συγκλόνισε τη γαλλική κοινή γνώμη όταν εκδικαζόταν, καθώς έδειξε ότι ακόμη και έξυπνα, θεληματικά και δραστήρια επαγγελματικά στελέχη, μπορούν να πέσουν θύματα της γοητείας ενός απατεώνα, ο οποίος παρουσιαζόταν ως στρατηγικός αναλυτής του ΟΗΕ, του ΝΑΤΟ και τελικά ως μυστικός πράκτορας, που έπεισε την οικογένεια ότι για να σωθεί από μια συνωμοσία που εξελισσόταν σε βάρος της, έπρεπε να κλειδωθεί στον πύργο της και να ακολουθεί τις οδηγίες του.
5 εκ. ευρώ χάθηκαν στις τσέπες του απατεώνα, η οικογένεια Βεντρίν ζει σήμερα σακατεμένη σε μια λαϊκή πολυκατοικία και η ιστορία ξεσκεπάστηκε από τον επίμονο αγώνα ενός γαμπρού της οικογένειας, που εκτοπίστηκε από τον πύργο γιατί δεν μαγεύτηκε από τον γκουρού, αποστερήθηκε τη γυναίκα και τα δύο παιδιά του και ξεκίνησε τον αγώνα της αποκάλυψης.
Γιατί σας τα λέω σήμερα όλα αυτά; Διότι ένα άρθρο στη «Monde» επισημαίνει ότι υπάρχει σήμερα μια ανησυχητικά αυξανόμενη τάση κρουσμάτων «προσέγγισης ευπαθών κοινωνικών ομάδων» από σέχτες. «Δολώνουν τα θύματά τους σε μια ευαίσθητη περίοδο της ζωής τους και, με ύπουλους ψυχολογικούς χειρισμούς, ενίοτε και με σωματική πίεση, τα κάνουν να χάσουν την αυτονομία τους και το ελεύθερο πνεύμα τους», σημειώνεται.
Μικροί οικισμοί δημιουργούνται γύρω από έναν γκουρού, που είτε προαναγγέλλει το τέλος του κόσμου και συγκεντρώνει τους οπαδούς του για να σωθούν, είτε τους πείθει ότι η επερχόμενη καταστροφή υπαγορεύει την απεξάρτησή τους από τα υλικά αγαθά. 173 αιρέσεις έχουν καταγραφεί στα γαλλικά μητρώα, πάνω από 500.000 οπαδοί και 60.000 παιδιά ακολουθούν τους γκουρού τους, ενώ καταγγέλλεται ότι οι αιρέσεις (οι πιο ισχυρές είναι οι Μάρτυρες του Ιεχωβά και η εκκλησία της Σαϊεντολογίας) έχουν καταφέρει να διεισδύσουν στον χώρο της πολιτικής, της οικονομίας και της υγείας.
Σύμφωνα, τέλος, με μια δημοσκόπηση του 2011, το 20% των Γάλλων δήλωσαν πως γνωρίζουν στον περίγυρό τους ένα τουλάχιστον θύμα αποπλάνησης αιρέσεων. Ένας νόμος της κυβέρνησης Ζοσπέν, που ζητούσε να ξεκαθαρίσει η ήρα απ΄ το στάρι και καταδίκαζε τον «διανοητικό χειρισμό» των ανθρώπων από τις σέχτες, φαίνεται πως σταδιακά συρρικνώθηκε και εξατμίστηκε.
Η κρίση επομένως βγάζει και τα απόνερά της. Ο χαλασμός που έγινε τον Δεκέμβρη για το επερχόμενο τέλος του κόσμου, οι καλλιεργούμενες προσδοκίες για «έναν νέο κόσμο που έρχεται», οι «εναλλακτικές θεωρίες» διαβίωσης σε αυθεντικά πρωτόγονα μέρη, η μοναξιά των ηλικιωμένων, το πένθος τους, η φυσική-σωματική τους αδυναμία, η ανάγκη τους για παρέα και η εξάρτησή τους από πρόσωπα που είναι μέσα στη ζωή και πρόθυμα να τους κάνουν ορισμένα καθοδηγούμενα θελήματα, είναι τα συμπτώματα του ανησυχητικού φαινομένου. Η κρίση έχει βγάλει στην επιφάνεια την ανασφάλεια, την αστάθεια και την αγωνία των ανθρώπων και αυτή η εύθραυστη ψυχολογική κατάσταση είναι το Ελ Ντοράντο των επιδέξιων αετονύχηδων. Που ζητούν απ΄ τα θύματά τους τα πάντα, γιατί επαγγέλλονται το μείζον: τη σωτηρία της ψυχής.