Οι παλαιότεροι ίσως θυμούνται με νοσταλγία τις ασπρόμαυρες τηλεοπτικές αθλητικές μεταδόσεις. Ισως θυμούνται με νοσταλγία ακόμα και την προσπάθεια του εκφωνητή να εξηγήσει στον θεατή τη θέση της κάθε ομάδας στο γήπεδο: «με τα ανοιχτόχρωμα σορτσάκια είναι οι γηπεδούχοι και με τα σκουρόχρωμα οι φιλοξενούμενοι». Τα χρόνια πέρασαν και πλέον οι οθόνες υψηλής ανάλυσης ζουμάρουν ακόμα και στην στάλα ιδρώτα που τρέχει στο μέτωπο του τερματοφύλακα λίγο πριν το πέναλτι.
Αρα, ποιο το νόημα να δούμε και πάλι έναν αγώνα -και μάλιστα δύο μεγάλων εθνικών ομάδων- χωρίς χρώμα; Η απάντηση βρίσκεται σε ένα πρωτότυπο αντιρατσιστικό μήνυμα μίας δημοφιλούς καμπάνιας.
Η πρωτοβουλία του Kick it Out ξεκίνησε στα γήπεδα της Αγγλίας το 1993, ως απάντηση στα αυξημένα κρούσματα ρατσισμού της δεκαετίας του ’90 στα βρετανικά γήπεδα. Στόχος του είναι φυσικά η καταπολέμηση του ρατσισμού και όλων των διακρίσεων στο ποδόσφαιρο. Φέτος, ο θεσμός κλείνει 25 χρόνια και το γιορτάζει με έναν ομολογουμένως έξυπνο τρόπο.
Οπως αναφέρει και ο Guardian, η αναμέτρηση της Εθνικής Αγγλίας με την Ελβετία για το Nations League (Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου) θα ξεκινήσει στο Sky Sports με τα πρώτα 25 δευτερόλεπτα να είναι ασπρόμαυρα. Με αυτόν τον τρόπο, οι υπεύθυνοι της καμπάνιας θα στείλουν το μήνυμα ότι οι παίκτες του Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ και η αγγλική ομοσπονδία στηρίζουν τις δράσεις κατά του ρατσισμού.
Ο Πολ Ελιοτ, πρόεδρος της συμβουλευτικής επιτροπής της αγγλικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας, δήλωσε: «Ας ελπίσουμε ότι η τηλεοπτική εικόνα θα ενθαρρύνει τα εκατομμύρια των θεατών στο σπίτι να περάσουν τουλάχιστον 25 δευτερόλεπτα σκεπτόμενοι τη σημασία της διαφορετικότητας σε αυτό το όμορφο παιχνίδι» Ο Elliot είπε ότι η FA είναι ευγνώμων στην Sky Sports για την υποστήριξη της ιδέας από την στιγμή της σύλληψή της και ανυπομονεί να: «δει τα τρία λιοντάρια σε ασπρόμαυρο φόντο για πρώτη φορά σε περίπου 50 χρόνια»!
Ο Χέρμαν Ουσελέι, πρόεδρος του Kick It Out, δήλωσε ότι είναι ευχαριστημένος με την εν λόγω πρωτοβουλία και ελπίζει ότι θα είναι μια «ισχυρή υπενθύμιση για το πόσο πολύ το ποδόσφαιρο έχει προοδεύσει τα τελευταία 25 χρόνια, για να καταστήσει το παιχνίδι πιο ανοικτό και διαφορετικό – καλωσορίζοντας ανεξαρτήτως ηλικίας, αναπηρίας, φύλου, φυλής, θρησκείας ή σεξουαλικού προσανατολισμού».