Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, λένε στην Αμερική, δεν πολυδιαβάζει κατά τη διάρκεια των διακοπών του – προτιμά το γκολφ στο Νιού Τζέρσεϊ. Ο Φίλιπ Κόλινς από τους λονδρέζικους Times τού προτείνει να ακολουθήσει το παράδειγμα της καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ και να διαβάσει. Δεν θα πάθει κάτι. Το κατά δήλωσή του αγαπημένο του ανάγνωσμα, το «Ουδέν νεώτερον από το Δυτικό Μέτωπο», του Εριχ Μαρία Ρεμάρκ, είναι βέβαια ένα κλασικό έργο, αλλά χρειάζονται και άλλα βιβλία στο προεδρικό κομοδίνο.
Ο πρώην πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είχε δημιουργήσει έναν κατάλογο θερινών αναγνωσμάτων στον Λευκό Οίκο, λέει ο Κόλινς, στο πλαίσιο μιας βιβλιοθήκης που περιελάμβανε τίτλους όπως «Το τραγούδι του Σόλομον» της Τόνι Μόρισον και «Ο ήσυχος Αμερικανός» του Γκράχαμ Γκριν. H Μόρισον είναι από τις συγγραφείς που εκτιμά ο Ομπάμα, όπως δείχνει και η ανάρτησή του με την οποία την αποχαιρετά την ημέρα του θανάτου της.
Ο Ομπάμα ήταν και παραμένει αναγνώστης, και ο Τραμπ «αν δεν επιθυμεί να τον μιμηθεί, ας αντιγράψει τη Μέρκελ».
Γιατί ο Κόλινς επιμένει στο αναγνωστικό παράδειγμα της Μέρκελ; Επειδή τον ενδιαφέρει το ανάγνωσμα και όχι ο αναγνώστης. Για την ακρίβεια, συνδέει το περιεχόμενο του βιβλίου «Tyrant» (=«Τύραννος») του Στίβεν Γκρίνμπλατ (αυτό που διαβάζει στις εφετινές θερινές διακοπές της η γερμανίδα καγκελάριος) με την αναγκαιότητα ανάγνωσής του από τον αμερικανό πρόεδρο αλλά και από τον νέο πρωθυπουργό της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον – αυτό, είναι για τον Κόλινς, το ζήτημα.
Ο Γκρίνμπλατ, ειδικευμένος στον Σαίξπηρ αμερικανός ιστορικός λογοτεχνίας, στον «Τύραννο» μελετά το θέμα «ναρκισσιστικές ορέξεις των δημαγωγών», κατά την έκφραση του Κόλινς, μέσα από σαιξπηρικά κείμενα όπως τα «Βασιλιάς Ληρ», «Κοριολανός», «Μάκβεθ», «Ριχάρδος ο Β΄». «Ο Γκρίνμπλατ, και έχοντας κάνει προσεκτική ανάγνωση των σαιξπηρικών έργων, έγραψε ένα βιβλίο που προειδοποιεί σχετικά με έναν συγκεκριμένο αμερικανό πρόεδρο ο οποίος δεν κατονομάζεται» σημειώνει ο Κόλινς. Κατά τον κριτικό των Times, η σαιξπηρική δραματουργία υπογραμμίζει «τον κίνδυνο από μία εκτελεστική εξουσία που ασκείται από κάποιον ανίκανο να κατέχει το αξίωμα».
Ο Μπόρις Τζόνσον πρέπει να διαβάσει επίσης το βιβλίο που κρατά συντροφιά στη γερμανίδα καγκελάριο: «Πρέπει να διαβάσει την ετυμηγορία του Γκρίνμπλατ για τον Κοριολανό: ‘Είναι ο πιο γνωστός πολιτικός αγώνας. Ο πλουτοκράτης, γεννημένος με κάθε προνόμιο και έχοντας περιφρόνηση για όσους βρίσκονται κάτω από αυτόν, εκτοξεύει τη ρητορική του λαϊκισμού’». Ο «Ριχάρδος ο Β’» κατά την άποψη του Κόλινς μπορεί να εκφράσει «την ασυνήθιστη φρενίτιδα της βρετανικής πολιτικής αυτή τη στιγμή».
Και για τα μέλη της βρετανικής Βουλής ο Κόλινς προτείνει ανάγνωση: «Η βρετανική πολιτική έχει γίνει ηλίθια πυρετική. Ολοι πρέπει να πάρουν ένα δεκαπενθήμερο ρεπό και να διαβάσουν. Ας ξεκινήσουν με Μακιαβέλι. Ειδικά τα αποσπάσματα σχετικά με το γιατί τα κουτσομπολιά -ο πρόδρομος των fake news- αποτελούν σοβαρή απειλή για την αρετή της δημοκρατίας».