Εκτός από την ιατρική πλευρά της είδησης, υπάρχει και η κοινωνική. Τα όσα έγιναν πρόσφατα στη Μασαχουσέτη των Ηνωμένων Πολιτειών έρχονται τρόπον τινά να αλλάξουν όλα τα δεδομένα στον κόσμο όχι απλά των καρκινοπαθών αλλά και όλων των ανδρών.
Ενας 64χρονος πρώην καρκινοπαθής έχασε το πέος του, μετά τη μάχη με την επάρατη νόσο, από την οποία βγήκε νικητής. Ε, και το μέλος που έχασε, κατάφερε να το αποκτήσει ξανά. Πώς; Με τον αναμενόμενο – αλλά διόλου εύκολο – τρόπο.
Οπως αναφέρουν οι New York Times, οι οποίοι επικαλούνται τη μαρτυρία του ίδιου του 64χρονου, αλλά και των γιατρών του, η διαδικασία αποτελεί την πρώτη επιτυχημένη διαδικασία μεταμόσχευσης πέους που έγινε ποτέ στις ΗΠΑ και τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα αφήνουν βάσιμες ελπίδες πως μπορούν να ακολουθήσουν κι άλλες. Και στη συνέχεια να ανοίξει ο δρόμος για να γίνει μία επέμβαση ρουτίνας!
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή και ας δούμε, όμως, τι ακριβώς έγινε στην άλλη άκρη του Ατλαντικού. Στη Βοστόνη συγκεκριμένα, στο Massachusetts General Hospital.
Η περιπέτεια του Μάνινγκ άρχισε το 2012 όταν τραυματίστηκε στην εργασία και έσπευσε στο νοσοκομείο. Οι γιατροί εκεί εντόπισαν κάτι ανησυχητικό: μια αύξηση στο πέος του, που αποδείχθηκε ότι ήταν καρκίνος
Ο Τόμας Μάνινγκ μπήκε στο χειρουργείο και βγήκε μετά από 15 ώρες. Και κατά τη διάρκεια αυτών των 15 ωρών, μία 12μελής ομάδα γιατρών και πάνω από 24 νοσηλευτές κατάφεραν και του συγκόλλησαν στο κορμί του ένα νέο πέος, το οποίο είχε προέλθει από άλλον άντρα, δωρητή.
Ολα τα παραπάνω έγιναν στις 8 και 9 Μαΐου, με τον επιβλέποντα ιατρό να συνεχίζει να δηλώνει «συγκρατημένα αισιόδοξος» για την πορεία και την αποκατάσταση του ασθενούς. «Είναι αχαρτογράφητα νερά για εμάς», συμπλήρωσε ο δρ. Κέρτις Σετρούλο, ο οποίος ήταν και ο επικεφαλής της χειρουργικής ομάδας.
Και πώς να μην είναι αχαρτογράφητα νερά… Είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο στις ΗΠΑ, τουλάχιστον, επιτυχημένα. Και η σημασία του γεγονότος είναι τεράστια, αφού πρόκειται για κάτι που συμβαίνει πρώτη φορά στη Δύση. Η μοναδική μέχρι στιγμής επιτυχημένη ανάλογη διαδικασία έγινε στη Νότιο Αφρική, το 2014, με λήπτη έναν 21χρονο, ενώ κάτι αντίστοιχο είχε επιχειρηθεί και το 2006. Τότε, η επέμβαση που έγινε στην Κίνα δεν είχε επιτυχές αποτέλεσμα.
Το ιστορικό του ασθενούς
Η περιπέτεια του Μάνινγκ άρχισε το 2012 όταν τραυματίστηκε στην εργασία και έσπευσε στο νοσοκομείο. Οι γιατροί εκεί εντόπισαν κάτι ανησυχητικό: μια αύξηση στο πέος του, που αποδείχθηκε ότι ήταν καρκίνος. Ο καρκίνος του Μάνινγκ ήταν ιδιαίτερα επιθετικός και θα μπορούσε να τον είχε σκοτώσει, αν οι γιατροί δεν το είχαν παρατηρήσει. Για να τον σώσουν, έπρεπε να αφαιρέσουν σχεδόν όλο το πέος του. Εξάλλου, ο καρκίνος του πέους είναι μια αρκετά σπάνια μορφή καρκίνου, με περίπου 2.000 τέτοιες περιπτώσεις στις ΗΠΑ κάθε χρόνο, εκ των οποίων οι 340 καταλήγουν στον θάνατο.
Οι γιατροί ελπίζουν ότι ο ασθενής θα μπορεί να ουρήσει φυσιολογικά και – τελικά – θα ανακτήσει και σεξουαλική λειτουργία, αλλά η διαδικασία είναι άκρως πειραματική. Από τους βασικούς λόγους που η πλήρης μεταμόσχευση πέους είναι τόσο περίπλοκη είναι ότι υπάρχουν πολλά νεύρα και αιμοφόρα αγγεία που πρέπει να συνδεθούν κάτω από τον ιστό του δέρματος.
«Δεν μπορούσα να έχω σχέσεις με κανέναν… Πώς να πεις σε μια γυναίκα ότι σου έχουν ακρωτηριάσει το πέος;» διηγήθηκε ο ίδιος ο ασθενής στους New York Times.