Το rapid test της εταιρείας Lucira Health που πήρε έγκριση από την FDA | Lucira Health /Handout via REUTERS
Επικαιρότητα

Κορονοϊός: To πρώτο rapid test για το σπίτι πήρε άδεια στις ΗΠΑ

Η λήψη υλικού προς εξέταση γίνεται με μπατονέτα που μπαίνει στη μύτη και τα αποτελέσματα βγαίνουν σε μισή ώρα. Απαιτεί ιατρική συνταγή και ακόμη δεν έχει δοκιμαστεί σε ασυμπτωματικούς
Protagon Team

Το πρώτο τεστ για κορονοϊό που γίνεται στο σπίτι και δίνει αποτελέσματα σε μισή ώρα ενέκρινε Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για εξετάσεις που μπορούν να γίνουν χωρίς την παρουσία υγειονομικού υπαλλήλου.

Το τεστ αναπτύχθηκε από την εταιρεία Lucira Health, απαιτεί συνταγογράφηση από γιατρό και μπορούν να το κάνουν άτομα άνω των 14 ετών. Ωστόσο, απευθύνεται μόνο σε όσους έχουν συμπτώματα, καθώς δεν έχει δοκιμαστεί σε ασυμπτωματικούς.

Μέχρι σήμερα υπήρχαν τεστ εγκεκριμένα από την FDA, που επέτρεπαν σε κάποιον να συλλέξει δείγμα μόνος του, αλλά ακολούθως θα έπρεπε να το αποστείλει το δείγμα για ανάλυση σε κάποιο εργαστήριο.

Σύμφωνα με τους New York Times (ΝΥΤ), η τιμή του κυμαίνεται στα 50 ευρώ. Το τεστ μπορεί να χρησιμοποιηθεί και από επαγγελματίες υγείας στα ιδιωτικά τους ιατρεία ή σε επίσκεψη στο σπίτι.

«Πλέον, περισσότεροι Αμερικανοί που έχουν ύποπτα συμπτώματα θα μπορούν να εξεταστούν και μέσω των αποτελεσμάτων να προστατεύσουν τον εαυτό τους και τους γύρω τους», λέει στους NYT ο Τζεφ Σάρεν, διευθυντής του Κέντρου Συσκευών και Ακτινοδιαγνωστικής Υγείας της FDA.

Οπως στην Ελλάδα, έτσι και στις ΗΠΑ, τα άτομα που διαγιγνώσκονται θετικά θα πρέπει να παραμείνουν σε καραντίνα στο σπίτι για δέκα ημέρες.

Το PCR τεστ που γίνεται στα εργαστήρια, που ανιχνεύει το γενετικό υλικό του κορονοϊού, χρησιμοποιώντας την τεχνολογία αλυσιδωτής αντίδρασης της πολυμεράσης, θεωρείται το μοναδικό τεστ μέχρι σήμερα που γίνεται αποδεκτό από όλες τις χώρες του κόσμου.

Αυτή τη στιγμή οι ευρωπαϊκές Αρχές βρίσκονται σε διαβουλεύσεις, προκειμένου να καθορίσουν συγκεκριμένα rapid tests ως έγκυρα, ώστε να χρησιμοποιούνται στα αεροδρόμια και να γίνονται αποδεκτά από τις χώρες της Ευρώπης.