Ο θάλαμος είναι εξοπλισμένος με το δικό του μόνιτορ παρακολούθησης | Nikos Libertas / SOOC
Επικαιρότητα

Κορονοϊός: «Πρόβα τζενεράλε» για τον θάλαμο αρνητικής πίεσης στο «Αττικόν»

Επιτυχημένη ήταν η δοκιμή που έγινε στο Νοσοκομείο του Χαϊδαρίου, όπου λειτούργησαν πλήρως οι δύο θάλαμοι αρνητικής πίεσης, για την ενδεχόμενη απομόνωση και νοσηλεία ασθενών με τον νέο κορονοϊό
Protagon Team

Τουλάχιστον ένα νοσοκομείο σε κάθε μία από τις επτά Υγειονομικές Περιφέρειες διαθέτει θάλαμο αρνητικής πίεσης, στον οποίο μπορούν να νοσηλευτούν άτομα με τον νέο κορονοϊό ή άλλου τύπου περιπτώσεις «επίφοβων» μεταδοτικών νοσημάτων.

Εξω από την κεντρική είσοδο του θαλάμου βρίσκονται οι πίνακες με τις ενδείξεις πίεσης και θερμοκρασίας /SOOC

Την Τετάρτη έγινε γενική επίδειξη σε έναν από τους δύο θαλάμους του Νοσοκομείου «Αττικόν» στο Χαϊδάρι, υπό την επίβλεψη του καθηγητή παθολογίας – λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και επιστημονικού συνεργάτη του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), Σωτήρη Τσιόδρα.

Γιατί «αρνητική πίεση»

Η αρνητική πίεση σε έναν θάλαμο εμποδίζει την έξοδο του αέρα από την πόρτα και από τον εξαερισμό, είναι δηλαδή πλήρως απομονωμένος και με αυτόν τον τρόπο είναι σίγουροι οι γιατροί ότι ένας ιός που μεταδίδεται μέσω του αέρα, δεν θα «ξεφύγει» μέσα στο νοσοκομείο.

Στον θάλαμο εισέρχονται μόνο ειδικά εκπαιδευμένοι γιατροί και ενδεδυμένοι με συγκεκριμένη στολή /SOOC

Ολοι οι θάλαμοι αρνητικής πίεσης ή απομόνωσης διαθέτουν δική τους τουαλέτα, ενώ έχει γίνει πρόβλεψη για την ασφαλή μεταφορά των ύποπτων κρουσμάτων σε αυτούς (από πού θα διέλθουν οι ασθενείς, σε ποια ασανσέρ θα μπουν κ.λπ.).

Νοσοκομεία αναφοράς

Τα νοσοκομεία αναφοράς για τον κορονοϊό σε όλη τη χώρα ορίστηκαν από τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια σε συνεδρίαση του Κεντρικού Συμβουλίου Υγειονομικών Περιφερειών (ΚΕΣΥΠΕ) και το «Αττικόν» έχει οριστεί ως κέντρο αναφοράς για την υποδοχή των πρώτων ύποπτων κρουσμάτων λοίμωξης.

Ειδικά αναλώσιμα, ακόμη και γυαλιά ασφαλείας ώστε να μην περάσει στον γιατρό ή τον νοσηλευτή ο ιός και εξαπλωθεί, διατίθενται στους συγκεκριμένους θαλάμους /Intime

Διαθέτει ειδικό χώρο και ομάδα υποδοχής και διαλογής ύποπτων περιστατικών, με υπεύθυνο τον καθηγητή Ιωάννη Παρίση, και πρότυπη μονάδα νοσηλείας σε θαλάμους μόνωσης και αρνητικής πιέσεως στη Δ΄ Πανεπιστημιακή Παθολογική Κλινική, με υπεύθυνους τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα και την αναπληρώτρια καθηγήτρια Αναστασία Αντωνιάδου.

Ακόμη και τα δοχεία απόρριψης βελονών δεν είναι κοινά με άλλους θαλάμους και τα βιολογικά απόβλητα απορρίπτονται με ειδικές διαδικασίες /Intime

Η μονάδα είναι σε επικοινωνία με όλα τα ορισμένα κέντρα αναφοράς για τον νέο κορονοϊό στην επικράτεια και έχει εμπειρία στην αντιμετώπιση ειδικών αναπνευστικών λοιμώξεων. Η αντιμετώπιση των ασθενών θα γίνεται σε συνεργασία με όλες τις υπόλοιπες κλινικές του Νοσοκομείου (Πνευμονολογική, Καρδιολογική, Εντατικής Θεραπείας, Χειρουργικής, Μικροβιολογικό, Παθολογικής Ανατομικής και Ακτινολογικό Εργαστήρια).