Ανγκελα Μέρκελ, Ολαφ Σολτς και -υπουργός Υγείας- Γενς Σπαν σε συνάντηση που είχαν με τις ενώσεις των επιχειρηματιών και με τα σωματεία στην καγκελαρία, για τον κορονοϊό | EPA/HAYOUNG JEON / POOL
Επικαιρότητα

«Πυρηνικό όπλο» 500 δισ. ευρώ για την τόνωση της οικονομίας από τη Γερμανία

Για το μεγαλύτερο πακέτο μεταπολεμικά έκαναν λόγο τα ΜΜΕ. Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Ολαφ Σολτς για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του Covid-19, περιλαμβάνουν φοροελαφρύνσεις για τις επιχειρήσεις και δάνεια. Και όλα αυτά ενώ η Κομισιόν ανακοίνωσε πρόγραμμα... 37 δισ. ευρώ
Protagon Team

Οι Financial Times έκαναν λόγο για «μπαζούκα» του Βερολίνου. Το Reuters παρατήρησε ότι η Γερμανία δίνει «τα ρέστα της». Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για μια κίνηση χωρίς προηγούμενο στη μεταπολεμική ιστορία της χώρας, αλλά και όλης της Ευρώπης.

Σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες του κορονοϊού στο σώμα της γερμανικής οικονομίας, της ατμομηχανής της Ευρώπης, ανακοινώθηκε το μεγαλύτερο πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας που έχει δοθεί μετά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο: μισό τρισεκατομμύριο ευρώ.

Ο υπουργός Οικονομικών Ολαφ Σολτς δήλωσε από το Βερολίνο ότι θα υπάρξουν φορολογικές ελαφρύνσεις δισεκατομμυρίων για τις επιχειρήσεις. Επιπλέον, ο σοσιαλδημοκράτης (SPD) πολιτικός υποσχέθηκε απεριόριστα προγράμματα δανείων. «Υπάρχουν κι άλλα αν υπάρξει ανάγκη» είπε χαρακτηριστικά.

Ο Σολτς τόνισε ότι η «ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα κάνει τα πάντα για να μετριάσει τις συνέπειες της κρίσης».

«Θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα διαθέσιμα μέσα για να διασφαλίσουμε ότι  θα αντιμετωπίσουμε τον κορονοϊό», τόνισε χαρακτηριστικά ο Σολτς.

Τα μέτρα θα περιλαμβάνουν φοροελαφρύνσεις για τις επιχειρήσεις, περιλαμβανομένης και της αναβολής φόρου, καθώς σύμφωνα με τον γερμανό υπουργό να εκτιμά ότι η φορολογική βοήθεια θα κοστίσει αρκετά δισεκατομμύρια.

Ο Ολαφ Σολτς επισήμανε ότι μπορεί αργότερα, κατά τη διάρκεια του έτους, η γερμανική κυβέρνηση να δεχθεί ότι χρειάζεται πρόγραμμα δημοσιονομικής τόνωσης.

Με το γερμανικό κράτος να εμφανίζεται έτοιμο να ρίξει 500 δισ. ευρώ από τα θησαυροφυλάκιά του, είναι σαφές ότι δεν θα το κάνει χωρίς διασφαλίσεις. Ο Σολτς είπε ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο το κράτος να πάρει μερίδια σε επιχειρήσεις.

Μολονότι ο Σολτς δεν μίλησε ακριβώς για το συνολικό ύψος του πακέτου, ο υπουργός Οικονομίας (Ανάπτυξης) Πέτερ Αλτμάιερ το διευκρίνισε: είναι διαθέσιμα περίπου 500 δισ. ευρώ.

Η πρόθεση του Βερολίνου να προχωρήσει τη λήψη πρωτόγνωρων μέτρων φάνηκε άλλωστε εδώ και αρκετές ημέρες, με την Ανγκελα Μέρκελ να υπογραμμίζει ότι είναι πρόθυμη να ξεχάσει τον κανόνα του «μηδενικού ελλείμματος» αλλά και τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Μολονότι πρόκειται για ένα γερμανικό πακέτο στήριξης, είναι μια πρώτη ένδειξη ότι ο κορονοϊός ήρθε να πλήξει ακόμα και την περιβόητη για την ισχύ της προτεσταντική προσέγγιση της ευρωπαϊκής οικονομίας στο σύνολό της.

«Υφεση σημαντικά κάτω από το μηδέν»

Οι δηλώσεις των Σολτς και Αλτμάιερ για την προστασία των γερμανικών επιχειρήσεων -πρώτη και καλύτερη η Lufthansa που είδε τη δραστηριότητά της να εξανεμίζεται σε λίγα 24ωρα- έγιναν ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωνε ένα δειλό πρόγραμμα 37 δισ. ευρώ (εδώ) και ενώ ήδη υπήρξαν εκτιμήσεις για πανευρωπαϊκή ύφεση.

Ο επικεφαλής των οικονομικών υποθέσεων της ΕΕ Μάρτεν Φερβέι είπε νωρίτερα την Παρασκευή πως η ανάπτυξη στην ευρωζώνη αλλά και γενικά στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι «πολύ πιθανόν» να πέσει κάτω από το μηδέν το 2020, λόγω της κρίσης που προκαλεί η πανδημία του νέου κορονοϊού.

«Είναι πολύ πιθανόν η ανάπτυξη στην ευρωζώνη και συνολικά στην ΕΕ να πέσει κάτω από το μηδέν φέτος και ενδεχομένως σημαντικά κάτω από το μηδέν», είπε ο Φερβέι σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες.